APOCALIPSA CONTINUĂ! Kovesi: Cei speriați că aș putea intra în politică să fie STRESAȚI CĂ RĂMÂN LA DNA!

APOCALIPSA CONTINUĂ! Kovesi: Cei speriați că aș putea intra în politică să fie STRESAȚI CĂ RĂMÂN LA DNA!

Laura Codruta Kovesi: Ar trebui o lege care sa interzica celor condamnati definitiv sa ramana in functie/ Unii sunt speriati ca as putea sa intru in politica, mai bine sa fie speriati ca raman la DNA. Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, a aratat, in emisiunea "Dupa 20 de ani, difuzata duminica de ProTV, ca ar fi binevenita o dezbatere publica care sa analizeze posibilitatea modificarii legii actuale astfel incat primarii sau parlamentarii condamnati la inchisoare cu suspendare pentru coruptie sa isi piarda mandatul.

Principalele declaratii ale Laurei Codruta Kovesi:

Despre Panama Papers

(Intrebata daca poate cere DNA informatii despre Panama Papers - n.red) Da, daca aceste informatii sunt utile intr-un dosar

(Intrebata daca DNA poate confisca bani ascunsi in off-shore-uri- n.red) Da, putem confisca bani sau orice venituri obtinute ilegal atunci cand s-au dovedit infractiunile si da, putem confica bani care nu se afla pe teritoriul Romaniei.

Despre activitatea DNA si legislatia penala 

In prezent, pentru a incheia un acord de recunoastere a vinovatiei, pedeapsa maxima este de 7 ani, ori noi avem majoritatea infractiunilor cu pedepse maxime de peste 7 ani.

Daca s-ar modifica acest prag, s-ar misca mult mai repede dosarele, s-ar degreva instantele.

Tineti minte Martea Neagra, cand interventia societatii civile a impiedicat modificari legislative negative.

Pastram un dialog cu Ministerul Justititiei in privinta modificarilor legislative.

Despre cazul de spionaj si compania Black Cube 

Au fost anumite telefoane care s-au dat repetat si insistent familiei mele si prietenilor apropiati. S-a incercat in aceste convorbiri, incercarea aflarii adresei mele de email.

Niciunul dintre cei contactati nu a furnizat aceste informatii.

Eu nu am nicio calitate in acest dosar DIICOT.

Au fost telefoane insistente, repetate si fara succes. Niciunul dintre cei contactati nu au dat curs acestor solicitari.

A fost o actiune care a durat aproximativ o zi jumatate.

E-mailul meu este la fel de sigur ca orice alt email din lumea asta.

Nu am niciun fel de emotie cu nimic la ceea ce s-ar putea afla. Sunt un om corect, intotdeauna am respectat legea.

Nu pot sa comentez un comunicat de presa pus de o firma privata (Black Cube - n.red.) intr-o limba straina. Nu am ce comenta.

Sunt convinsa ca procurorii DIICOT vor afla adevarul.

Cred ca anchetele DNA din ultimii ani au aratat ca procurorii DNA sunt curajosi, activi si ancheteaza persoane indiferent de influenta si averea lor. Cred ca acest lucru deranjeaza.

Sunt presiuni asupra procurorilor DNA de toate tipurile, au mai fost si probabil o sa mai fie.
(In cariera dvs ati fost intimidata direct - n.red.) Se pare ca nu. Par eu o persoana intimidata?
(In cariera dvs ati fost ameninta direct - n.red.) Nu pot sa comentez acest lucru.

Despre dosarul Microsoft

Am facut o analiza cu colegii care au lucrat la acest dosar. Am decis sa atacam decizia. O sa vizam atata pedepsele cat si dispozitii civile.

In dosar se continua cercetarile.

Au fost trimis in judecata o parte din inclupati. S-a disjuns dosarul cu privire la infractiunea de spalare de bani.

O parte, fosti ministri, sunt cercetati si pentru infractiunea de abuz in serviciu,
Facem analize financiare pentru prejudiciu.

Dosarul EADS

E la acelaşi procuror, în acelaşi context. Vorbim despre abuz în serviciu, există comisii rogatorii în curs. Acelaşi procuror mai are 110 dosare. Majoritatea colegilor au un volum impresionant de dosare. Am tras de multe ori un semnal de alarmă. Durata soluţionării dosarelor e mult mai mare.

Operaţionalizare înseamnă să ne dezvoltăm serviciul care se ocupă de măsurile de supraveghere tehnică a DNA.

Am avut discuţii cu doamna ministru a Justiţiei, apoi s-a suplimentat cu doar 40 de posturi de ofţeri de poliţie în cadrul DNA. Doamna ministru a fost activă în a sprijini DNA şi celelalte structuri de parchet.

Dacă ne raportăm la ce are nevoie serviciul tehnic, în acest moment fondurile sunt insuficiente. Procedurile administrative sunt în derulare pentru a angaja aceşti poliţişti în cadrul DNA.

În cursul anului trecut am avut peste 117 comisii rogatorii în mai multe state. Sunt state care ne răspund foarte repede, sunt state care ne răspund după un an, termenul mediu de răspuns e de câteva luni.

Cum credeţi că va schimba Agenţia de recuperare a prejudiciilor felul în care se recuperează banii?

Aşa cum arată legea adoptată, reprezintă un pas înainte înfiinţarea acestei agenţii pentru a rezolva această problemă a sumelor şi a valorilor confiscate prin hotărâri judecătoreşti. Important e dacă procedurile pe care Agenţia le va folosi vor fi modificate şi sunt utile. Nu am pus presiune pe ANAF, am făcut nişte declaraţii publice şi am spus sumele de bani care trebuie recuperate de o agenţie a statului.

Am spus public că în 2015 sunt de executat sumele de 310 milioane de euro, iar în acest an trebuie executată suma de 200 de milioane de euro. Aceşti sunt banii statuluii. Nu e datoria DNA  să execute aceste sume. 

De ce nu s-au executat aceste datorii, cred că răspunsul trebuie să îl dea alte instituţii ale statului.

Mă aştept ca numărul hotărârilor care au rămas definitive şi trebuie executate să fie mult mai mari ca în prezent.

Politicieni cu dosare, în topul încrederii cetăţenilor

E dificil să comentez o cercetare sociologică, având în vedere că sunt sociolog. Ca magistrat, nici nu cred că e potrivit să comentez. E o chestiune care ţine de morală şi persoanele care vor să candideze să analizeze dacă e moral sau nu să facă asta, e o chestiune care nu ţine de noi.

Am văzut de multe ori că persoane care au fost condamnate şi-au păstrat poziţia.

Parlamentari care nu şi-au pierdut funcţia, au continuat să voteze legi, să primească salarii, după ce au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie. Poate la nivel de societate ar trebuie să ne gândim dacă nu cumva aceste situaţii pot fi şi rezolvate şi legislativ. Mai ales atunci când avem hotărâri de condamnare definitivă. Să facem o dezbatere la nivel de societatate.

Obligaţia noastră ca instituţie e să sesizăm că anumite dispoziţii nu sunt corect aplicate, sau ne încurcă în activitate, sau anumite dispoziţii trebuie modificate.

Nu am avut discuţii cu preşedintele.  DNA e o instituţie care prin lege e organizată să facă investigaţii penale. Cu acest lucru ne ocupăm, nu cu altceva.

Despre un sondaj de opinie care arata un nivel crescut de incredere in mai multi politicieni care sunt vizati in dosare anticoruptie 

Am vazut de foarte multe ori situatii care persoane care detin pozitii, au fost condamnate definitiv si nu si-aiu pierdut pozitia.

Ar trebui sa facem o dezbatere la nivelul societatii sa vedem daca nu ar fi bine ca persoanele condamnate definitiv sa nu mai poata ocupa functia de care s-au folosit

Ar trebui o modificare legislativa prin care persoane care sunt condamnate definitiv pentru fapte de coruptie sa nu mai poata exercita in continuare functia de care s-au folosit sau in care au comis faptele de coruptie.

Despre planurile de dupa cel de al doilea (si ultimul) mandat la sefia DNA 

Cu siguranta nu candidez nici la presidentie, nu intru in politica, o sa activez in sistemul judiciar, la asta ma pricep. Am vazut ca unii sunt speriati ca intru in politica, mai bine sa fie speriati ca raman la DNA.

Nu îmi doresc să activez în niciun alt mediu decât cel juridic. O să vedem dacă rămân în ţară. O astfel de decizie nu trebuie să o facă eu publică aici. În trei ani lucrurile se mai schimbă.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…