Apocalipsa climatică: foamete, conflicte şi fenomene extreme

Apocalipsa climatică: foamete, conflicte şi fenomene extreme

Raportul panelului ONU pentru schimbare climatică a concluzionat că încălzirea globală va avea efecte în timp real - topirea gheţarilor, topirea oceanului în zonele arctice, dispariţia recifurilor de corali din oceanu şi valuri de căldură, ploi torenţiale şi dezastre uriaşe, potrivit “The Guardian”.

IPCC avertizează că resursele de mâncare se vor reduce, iar securitatea oamenilor va scădea. “Nimeni de pe planetă nu va scăpa neafectat de schimbările climatice”, arată raportul.

Raportul este ultimul din serie, până acum fiind nişte versiun preliminare. 300 de cercetători au lucrat la raportul de 2.600 de pagini şi 32 de volume.

IPCC se concentrează tocmai pe impactul uman. Pe lângă foamete, ar putea apărea valuri de caniculă ucigaşe în Europa, incendii în pădurile din Australia şi inundaţii în Pakistan. “Suntem într-un moment în care încălzirea climatică nu va mai fi doar o ipoteză dintr-un viitor ipotetic. E aici”, a declarat Chris Field, unul dintre cei doi autori principali ai raportului.

Impact asupra recoltelor

Potrivit specialiştilor, impactul va fi mai mare pe populaţia mai săracă, mai slabă din punct de vedere al sănătăţii, dar şi asupra bătrânilor. În anumite scenarii ale încălzirii globale, alimentele se vor găsi mai greu, iar recoltele vor fi dramatic mai mici. De exemplu, în zonele în care se trăieşte din pescuit, vor exista cantităţi cu 40-60% mai mici.

“Impactul negativ asupra recoltelor e mai mare decât impactul pozitiv din unele zone”, arată raportul.

Raportul avertizează pentru prima oară asupra faptului că schimbarea climatică, în convergenţă cu sărăcia şi şocurile economice poate duce la război şi poate face oamenii să migreze.

Sărăcia, factor de risc

Raportul menţionează că nu au existat creşteri radicale asupra problemelor medicale aduse de încplzirea globală, deşi a crescut mortalitatea de la căldura şi au scăzut decesele din cauza frigului.

Nu numai schimbările climatice vor duce la probleme pentru categoriile defavorizate - economic, social, cultural sau politic. Schimbarea climatică va fi o cauză comună împreună cu altele care vin din inegalităţile sociale. Însă, dacă încălzirea globală va duce la mai multe dezastre naturale, la distrugerea caselor, presiunea asupra economiei va fi mai mare, iar finanţele persoanelor defavorizate vor fi puse în pericol de nevoia de a construi noi case.

IPCC Raport Schimbari Climatice - martie 2014

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...