Aplicații clonă ale ChatGPT, care fură datele utilizatorilor, au apărut în App Store și Play Store
ChatGPT, prototipul de chatbot devine tot mai popular, și au început să apară aplicații clonă ale acestuia, disponibile în magazinele oficiale de aplicații online, care sunt folosite pentru a sustrage și colecta datele personale ale utilizatorilor.
ChatGPT este un chatbot lansat de OpenAI în noiembrie 2022, construit pe baza familiei GPT-3 de modele de limbaj. ChatGPT a fost lansat ca prototip pe 30 noiembrie 2022 si a atras rapid atenția datorită răspunsurilor sale detaliate și articulate în multe domenii de cunoaștere, scrie HackRead , platformă de știri din domeniul securității datelor.
Software-ul AI a luat deja internetul cu asalt și de aceea infractorii cibernetici caută să exploateze oportunitatea în scopuri rău intenționate. Dar întrebarea mai importantă este: există aplicații oficiale pentru ChatGPT pentru iOS în App Store sau pentru Android în Google în Play Store? Răspunsul scurt: Nu.
Așadar, în magazinele oficiale de aplicații online au apărut mai multe aplicații clone ale ChatGPT, prin care răufăcătorii cibernetici colectează date despre utilizatori și le trimit către servere îndepărtate. Una dintre aplicațiile pentru dispozitivele cu Android, analizate de cercetători, are deja peste 100.000 de descărcări și urmărește și partajează date despre locația utilizatorilor cu ByteDance și Amazon.
Ce spune Jake Moore, Global Cyber Security Advisor pentru ESET, despre această înșelătorie:
”ChatGPT a crescut în popularitate și poate răspunde la aproape orice interogare cu care se confruntă. Cu toate acestea, deoarece serviciul AI este accesibil deocamdată numai printr-un browser web, fără a exista o aplicație mobilă, dezvoltatorii rău-intenționați au exploatat acest lucru și au conceput mai multe aplicații mobile proprii care fac legătura cu acestă tehnologie.
Deși acest lucru poate părea inofensiv la prima vedere, în fapt aceste aplicații exploatează un nivel de funcționalitate oricum gratuit al ChatGPT solicitând o subscripție și colectând astfel în diverse scopuri date despre utilizatori și dispozitivele acestora.
Prin urmare, oamenii trebuie să fie mereu precauți la modul în care aplicațiile colectează și analizează adesea informațiile personale. Mediul virtual este un loc unde datele sunt extrem de căutate ca și monedă de schimb, așadar trebuie să recomandăm și să reamintim utilizatorilor să fie preocupați de modalitățile prin care își pot proteja informațiile sensibile.”
Sursa: adevarul.ro