Apemin Tușnad: Informațiile ANPC nu se referă la analize microbiologice efectuate la sursa sau locul de îmbutelire a apei "Izvorul Zânelor"
Informațiile difuzate recent de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor privind abaterile de la limitele microbiologicese se referă la o analiză efectuată asupra unui produs ce face parte dintr-un lot îmbuteliat și nu la analize microbiologice efectuate la sursa sau la locul de îmbuteliere a apei de izvor 'Izvorul Zânelor', precizează reprezentanții producătorului, Apemin Tușnad, într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.
"Informațiile în cauză se referă la o analiză microbiologică efectuată asupra unui produs ce face parte dintr-un lot îmbuteliat de societatea noastră în urmă cu două luni, produs aflat la vânzare pe raftul unuia dintre distribuitorii noștri. Informațiile nu se referă la analize microbiologice efectuate la sursa sau la locul de îmbuteliere a apei de izvor 'Izvorul Zânelor'. În laboratorul nostru acreditat de RENAR din anul 2008 se fac analize microbiologice pentru fiecare lot în parte la toți indicatorii prevăzuți de legislația aplicabilă și niciodată nu am întâmpinat neconformități. Aceste analize au fost efectuate și cu privire la lotul în cauză, în termen de 12 ore ulterior îmbutelierii, conform prevederilor legale. Rezultatele analizelor interne, precum și toate analizele efectuate de DSP Harghita în cadrul programului de monitorizare de audit au fost mereu conforme", se menționează în comunicat.
Reprezentanții Apemin Tușnad subliniază, totodată, că până în prezent nu a fost primită nicio înștiințare oficială și la societate nu s-a dispus nicio măsură din partea niciunei autorități.
"ANPC a trimis buletinele de analiză la DSP pentru pronunțare, după ce a aplicat amenzi și a dispus retragerea produsului în cauză de pe piață (8 butelii de 2 l) de la un client de-al nostru. Am solicitat clarificarea, de urgență, a situației descrise și așteptăm cu interes punctul de vedere al Direcției de Sănătate Publică pentru a putea avea o poziție oficială", se mai precizează în comunicat.
Sâmbătă, ANPC anunța, printr-un comunicat de presă, că inspectorii instituției au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 50.000 de lei pentru abateri de la limitele microbiologice în cazul a 5 tipuri de apă de masă și apă de izvor îmbuteliată, comercializate în unele rețele comerciale din București .
Potrivit sursei citate, în perioada 4-9 martie, s-au prelevat eșantioane din sortimente de apă de masă și de izvor din rețeaua comercială a unor lanțuri de hypermarketuri și supermarketuri din București. În urma controalelor, dintre cele 17 eșantioane prelevate și analizate din punct de vedere microbiologic în cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL București, 5 au fost neconforme, în urma analizelor de laborator.
Pe lista mărcilor de apă declarate neconforme se află sortimentele: Winny — apă izvor plată îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri, Aro — apă de masă necarbogazoasă îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri, Calipso — apă de izvor îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 6 litri, Izvorul Zânelor — apă de izvor plată îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri și Aqua Queen — apă de izvor îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 5 litri.
Conform ANPC, în urma abaterilor constatate, s-au aplicat amenzi contravenționale în valoare totală de 50.000 lei și au fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman a produselor Apa de Izvor Calipso și Apa de Izvor Plata Izvorul Zânelor în cantitate totală de 244 de litri. Celelalte două sortimente nu se mai aflau la comercializare la momentul controlului. Totodată, s-a dispus extinderea controlului la producător în județul Ilfov, respectiv Harghita prin comisariatele județene de protecție a consumatorilor.
AGERPRES