Apeluri internaționale către al-Shar’a pentru combaterea terorismului… Vrea lumea ca „al-Jolani” să lupte împotriva lui însuși?

Apeluri internaționale către al-Shar’a pentru combaterea terorismului… Vrea lumea ca „al-Jolani” să lupte împotriva lui însuși?

Odată cu preluarea puterii în Siria de către Hayat Tahrir al-Sham, sub conducerea liderului său Ahmad al-Shar’a, statele europene și Statele Unite s-au grăbit să solicite combaterea terorismului răspândit în rândurile acestui grup, care este clasificat drept organizație teroristă atât la nivel regional, cât și internațional.

Experții în grupările jihadiste consideră că apelurile repetate ale comunității internaționale pentru ca Hayat Tahrir al-Sham să lupte împotriva terorismului în Siria nu vor produce rezultate tangibile, ridicând întrebarea esențială: Cum poate un grup să combată terorismul dacă el însuși face parte din acest fenomen?

Situația instabilă din Siria provoacă îngrijorare

Într-un briefing adresat Consiliului de Securitate al ONU, Vladimir Voronkov, subsecretarul general al ONU pentru combaterea terorismului, a subliniat că situația din Siria rămâne o sursă majoră de preocupare, în special având în vedere persistența activităților ISIS și capacitatea acestuia de a se adapta la evoluțiile de securitate.

Voronkov a adăugat că regiunea Badiya siriană rămâne un centru activ al operațiunilor ISIS, în timp ce zeci de mii de persoane sunt reținute, dintre care unele au legături directe cu organizația extremistă.

Președintele francez Emmanuel Macron a subliniat, într-o declarație, că lupta împotriva ISIS trebuie să fie o prioritate absolută, evidențiind necesitatea sprijinirii coaliției internaționale în această bătălie.

Macron și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru Forțele Democrate Siriene (FDS), care au jucat un rol-cheie în înfrângerea ISIS, subliniind importanța integrării acestora în armata siriană pentru a asigura continuitatea luptei împotriva terorismului.

El a adăugat: „Nu este suficient doar să vi se spună să luptați împotriva acestor grupuri teroriste.” Subliniind că Siria trebuie să continue să combată toate organizațiile teroriste care răspândesc haos în țară și încearcă să-l exporte în alte regiuni.

Terorismul nu cunoaște granițe

Este bine cunoscut faptul că terorismul nu recunoaște frontiere geografice sau politice, aspect demonstrat de numeroasele atacuri teroriste din diverse părți ale lumii.

Un exemplu recent este atacul asupra ambasadei Israelului din România, unde un cetățean sirian a aruncat un cocktail Molotov spre intrarea ambasadei, provocând un mic incendiu. Potrivit presei locale și poliției, nu au fost înregistrate victime.

Ambasada Israelului a confirmat incidentul într-o declarație oficială, explicând că suspectul a aprins sticla incendiară înainte de a o arunca spre intrarea în clădire.

Într-un alt atac, un solicitant de azil afgan a intrat cu mașina într-un grup de persoane în München, Germania, rănind mai mulți oameni. Potrivit publicației germane Bild, aproximativ 30 de persoane au fost afectate, deși gravitatea rănilor nu a fost specificată.

Aceste incidente reflectă realitatea că terorismul nu se limitează la anumite granițe și reprezintă o amenințare transfrontalieră care afectează întreaga lume.

Poate al-Jolani să facă parte din soluție?

Provocarea majoră constă în întrebarea cât de capabilă este Hayat Tahrir al-Sham să lupte împotriva terorismului, în condițiile în care ea însăși este clasificată ca organizație teroristă la nivel internațional?

Fostul diplomat american Robert Ford a declarat anterior pentru platforma al-Mashhad că atâta timp cât al-Jolani rămâne pe lista neagră a terorismului SUA, oficialii americani nu vor negocia cu el și nu îl vor recunoaște, din cauza legăturilor sale strânse cu ideologia extremismului jihadist.

De asemenea, Jassim Mohammed, directorul Centrului European pentru Combaterea Terorismului, a subliniat că lupta nu se reduce doar la persoane, ci și la ideologia promovată de astfel de grupări. Chiar dacă numele organizațiilor sau alianțele lor se schimbă, ideologia extremistă rămâne inamicul principal.

Acceptarea de către comunitatea internațională a unui guvern jihadist în Siria ar transmite un semnal periculos altor grupări teroriste, precum ISIS, sugerând că acestea își pot atinge obiectivele prin forță și violență. Aceasta ar putea încuraja alte grupări extremiste să intensifice atacurile în regiune și în afara ei.

Potrivit rapoartelor ONU, în zonele controlate de Hayat Tahrir al-Sham au fost raportate încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv arestări arbitrare și restricții severe asupra libertăților. Aceasta pune în pericol minoritățile religioase și etnice și crește riscul epurărilor sectare, în special având în vedere sprijinul acordat acestor grupuri extremiste de către state precum Turcia și Qatar.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Zburătorul Nordis” Ciolacu, cu hanorac Loro Piana de 4.000 de euro ca să dea pisica jos de pe gardul vilei de protocol în care stă în Dorobanți

2 Această imagine este din Austria, dar ea tinde să devină obișnuită în Europa...

3 Profeția lui Adrian Năstase despre Europa...

4 România la răscruce. De ce suntem îngroziți că am putea fi trădați de americani. Expert: Rusia sărbătorește deja prostia asta

5 De citit acest editorial scris de Octavian Știreanu despre ce se întâmplă acum în Ro și Europa