Apele Române, apel la calm şi responsabilitate privind folosirea resurselor de apă: Peste 600 de localităţi sunt alimentate restricţionat

Apele Române, apel la calm şi responsabilitate privind folosirea resurselor de apă: Peste 600 de localităţi sunt alimentate restricţionat

„Chiar dacă rezerva (strategică) de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare îşi menţine tendinţa de scădere până la sfârşitul lunii iulie, aceasta poate satisface necesarul de apă pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de suprafaţă. Administraţia Naţională „Apele Române” face în continuare apel la calm şi responsabilitate socială în direcţia folosirii raţionale a resurselor de apă şi pe cât posibil a economisirii acestora. Pentru activităţile casnice, vă recomandăm, acolo unde există posibilitatea, să apelaţi la folosirea/stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, când este posibil), astfel încât apa de băut (potabilă) să ajungă tuturor”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Apele Române.

Administraţia a mai informat că, „în continuare, fenomenul de secetă se manifestă în mod special în zona oraşelor mici şi a satelor din Moldova (cele mai afectate judeţe: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea) unde apa este asigurată fie din sursa de apă de suprafaţă, fie din subteran. La nivel naţional, sunt 274 de localităţi (din 18 judeţe) alimentate restricţionat din sursa de apă de suprafaţă, respectiv 384 din foraje/fântâni (din 13 judeţe)”.

„Facem precizarea că reţelele de alimentare cu apă aparţin operatorilor de apă-canal şi aceştia sunt cei care stabilesc restricţiile în alimentarea cu apă în funcţie de fiecare caz în parte. Restricţiile (raţionalizarea apei) sunt necesare întrucât consumul de apă a crescut foarte mult şi este nevoie de un interval de timp necesar pentru reumplerea/ rezervoarelor de înmagazinarea apei pentru refacerea rezervelor”, a mai transmis Administraţia.

Rezerva din lacuri, în scădere cu 0,8%

Administraţia a mai estimat că, până la sfârşitul lunii iulie, „în cele 40 de lacuri de acumulare (cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie, industrii şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional)”, se va menţine coeficientul de umplere de peste 70, „printr-o gestionarea eficientă a volumelor de apă”.

Potrivit instituţiei, „în principalele 40 de lacuri de acumulare (administrate de Administraţia Naţională „Apele Române”, respectiv Hidroelectrica), există astăzi disponibil un volum de apă de 3,27 miliarde de metri cubi de apă (comparativ cu 5 iulie: 3,45 miliarde de metri cubi de apă). Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri este de 75,40% (comparativ cu 5 iulie: 82%), fiind într-o uşoară tendinţă de scădere faţă de perioada anterioară”.

Debite în scădere

Sursa citată a mai arătat că „debitele medii zilnice se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi mai mici de 30%, mai mari (între 30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Someşul Mare, Jiu, Prahova, pe cursul Mureşului, pe cursul superior al Trotuşului şi pe cursul inferior al Ialomiţei. Cele mai mari valori (între 50-80%) din valorile medii multianuale lunare se înregistrează pe cursul superior al Moldovei şi pe cursul superior şi mijlociu al Bistriţei. Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub cotele de atenţie”.

În ceea ce priveşte debitul Dunării la intrarea în ţară, „a fost în jurul valorii de 1950 mc/s fiind sub media multianuală a lunii iulie, respectiv de (5350 mc/s)”, această valoare reprezentând 35% din media multianuală a lunii iulie. Acesta va fi staţionar pentru următoarele zile, apoi într-o uşoară scădere ajungând în data de 31 iulie în jurul valorii de 1900 mc/s, conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor . În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere”, iar, „în acest moment, pentru Centrala Nucleară (CNE) Cernavodă există o rezervă de nivel de cca 28 (cm) suficientă pentru funcţionarea CNE- până la prima treaptă de avertizare”, a mai informat sursa citată.

Administraţia a mai arătat că, „potrivit Raportului de monitorizare realizat de specialiştii Administraţiei Naţionale „Apele Române”, precum şi de la nivelul Administraţiilor Bazinale de Apă, situaţia la această oră se prezintă astfel:

274 localităţi (sistem centralizat- din sursa de apă de suprafaţă), 384 localităţi (din foraje) – alimentate cu restricţii

La această oră, în ceea ce priveşte situaţia alimentărilor cu apă în regim centralizat (aparţinând operatorilor de apă-canal), 274 localităţi din judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Hunedoara, Ilfov, Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Ialomiţa, Dolj, Gorj, Bihor şi Arad (18 judeţe) funcţionează în regim restricţionat. Cele mai multe localităţi sunt în judeţele din Moldova.

În ceea ce priveşte sistemele de alimentare cu apă centralizate care au ca sursă de alimentare din foraje sau drenuri, restricţiile sunt determinate de creşterea consumului de apă pentru irigaţii. Este vorba despre un procent de 20-30% din fântânile care prezintă fenomen de secare. Astfel, în 384 de localităţi din judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj (13 judeţe) sunt fântâni secate parţial. Cele mai multe localităţi sunt în judeţele din Moldova unde autorităţile locale şi Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă iau măsuri deja de transportare a apei în vederea asigurării necesarului pentru oameni şi animale.

Din cele 80 de secţiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 23 secţiuni s-au înregistrat debite sub debitul necesar pentru satisfacerea cerinţelor sub aspect cantitativ, respectiv în bazinele hidrografice Someş-Tisa, Banat, Olt, Mureş, Crişuri şi în special în bazinele hidrografice Siret şi Prut. În afara secţiunilor de monitorizare a secetei, în secţiunile a 26 staţii hidrometrice din râuri sunt secate (Somes-Tisa, Crişuri, Siret, Prut)”.

Administraţia a mai transmis că „asigură monitorizarea şi gestionarea eficientă a resurselor de apă astfel încât acestea să poată satisface pe cât posibil cerinţele tuturor utilizatorilor în sistem centralizat” şi acordă „sprijin autorităţilor implicate în misiunile de transport a apei în zonele afectate de secetă şi vă asigurăm de tot suportul nostru în atenuarea efectelor generate de secetă”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!