Apel declarat de Gregorian Bivolaru, respins de CA Alba Iulia
Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a respins miercuri ca nefondat apelul declarat de Gregorian Bivolaru, prin care fostul lider MISA a solicitat redeschiderea procesului penal în care a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru act sexual cu un minor.
"Prin decizia penală definitivă de astăzi a Curții de Apel Alba Iulia, de respingere a apelului, a fost menținută sentința penală pronunțată în acest caz de instanța de fond, Tribunalul Sibiu, de respingere a cererii persoanei condamnate de redeschidere a dosarului penal 405/85/2005", a informat miercuri, printr-un comunicat de presă, Biroul de Informare și Relații Publice.
Considerentele care au stat la baza acestei decizii vor putea fi făcute publice după ce hotărârea va fi motivată, a menționat sursa citată.
Gregorian Bivolaru este obligat și la plata cheltuielilor judiciare către stat, în sumă de 200 de lei.
Pe rolul CA Alba Iulia s-a aflat apelul formulat de Gregorian Bivolaru prin care acesta a cerut redeschiderea procesului penal în care a fost condamnat la închisoare pentru act sexual cu un minor, după ce, în primă instanță, Tribunalul Sibiu a respins cererea sa. Bivolaru a motivat redeschiderea procesului său susținând că a fost judecat în lipsă.
El a fost achitat în 2010 de Tribunalul Sibiu, instanță unde fusese mutat, în 2005, dosarul de la Tribunalul București, în ceea ce privește săvârșirea infracțiunilor de act sexual cu un minor, perversiune sexuală în formă continuată și trafic de minori, iar un an mai târziu, CA Alba Iulia a respins apelul procurorilor în acest caz. Bivolaru a fost însă condamnat în 2013 de Înalta Curte de Casație și Justiție, în rejudecare, la șase ani de închisoare cu executare.
Procurorii au susținut la procesul de la ICCJ că, în perioada 2002 — martie 2004, Gregorian Bivolaru, folosindu-se de calitatea declarată de "profesor yoga" și "mentor spiritual", prin abuz de autoritate și ținere în stare de aservire, a recrutat, în scopul exploatării sexuale, o minoră, cursantă yoga, cu care a întreținut, în mod repetat, acte sexuale și de perversiune sexuală, oferindu-i diverse sume de bani și alte foloase. De asemenea, potrivit procurorilor, Bivolaru a atras, prin asigurarea mijloacelor financiare de subzistență și remiterea altor foloase materiale, pe Maria Mirona Farcași, cursantă yoga, în practicarea unor acte sexuale cu minora M.D. Gregorian Bivolaru a mai fost acuzat că, în perioada ianuarie-noiembrie 2000, precum și în aprilie 2003, a întreținut acte sexuale cu alte două minore, folosindu-se de calitatea sa de mentor spiritual.
Bivolaru a reușit să părăsească ilegal teritoriul României, fiind reținut, pe 4 aprilie 2005, de poliția suedeză în orașul Malmo. Ulterior, autoritățile suedeze i-au acordat azil politic.
Liderul spiritual al MISA a fost prins pe 26 februarie 2016 în Franța. După condamnare, mandatul european de arestare pe numele lui Bivolaru a fost implementat în Sistemul Informatic Schengen, ca urmare a emiterii acestuia de către Tribunalul București în urma sentinței definitive date de ÎCCJ. Pe numele lui a fost emis și un mandat de urmărire internațională, specific țărilor care nu sunt conectate la SIS.
Bivolaru a fost adus în România în vara anului trecut sub escortă, după ce magistrații francezi au decis că acesta poate fi extrădat.
AGERPRES