Apar legăturile între guvernul Ungariei și cetățeanul maghiar arestat în SUA pentru legături cu Rusia
Departamentul de Justiție al SUA l-a arestat pe vineri pe Bence Horvath, cetățean ungar, care este acuzat de încălcări ale regulilor americane de export ce vizează Rusia. Bence Horvath e acuzat că a vrut să exporte ilegal tehnologie de comunicații radio Motorola, de origine americană, către guvernul rus, scrie G4Media .
Publicația 444.hu dezvăluie primele legături dintre Bence Horvath și instituții ale statului ungar.
Astfel, mama lui Bence Horváth a condus în trecut compania care era furnizorul oficial al Motorola în Rusia și care, din 2005, a furnizat și unor instituții de stat ale Rusiei aceste dispozitive. După aceea, Margarita Horváth Ficzere a fost director într-o companie a statului maghiar, o instituție din subordinea Ministerului Afacerilor Externe.
Ea a fost șef al biroului din Moscova al Agenției Maghiare de Dezvoltare a Exporturilor (HEPA). Ca instituție a Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului de la Budapesta, scopul HEPA este de a ajuta afacerile maghiare să intre pe piața externă.
Mai mult, mama lui Bence Horvath a fost acționar al companiei Torgoviy Dom Venrus Trade, firma rusească cu sediul la Moscova implicată în scandalul radiourilor Motorola.
Bence Horváth a fost arestat vineri la sosirea pe Aeroportul Internațional San Francisco din San Francisco, California.
Potrivit documentelor judiciare, Horvath și alte persoane au gestionat o rețea multinațională de achiziții publice care a încheiat contracte directe cu diverse entități din cadrul guvernului rus și a lucrat la proiecte la scară largă, cum ar fi construirea de sisteme operaționale de comunicații radio în regiunea Kursk din Rusia, de-a lungul frontierei dintre Rusia și Ucraina. Plângerea susține că Horvath însuși a aranjat achiziționarea de tehnologie de radiocomunicații de origine americană și contrabanda acestei tehnologii către utilizatorii finali ai guvernului rus prin intermediul unei rețele de filiale situate în Spania, Serbia, Ungaria, Letonia și în alte părți.
Ungaria e considerată calul troian al Rusiei în UE și NATO.