Apar detaliile, adevărații porci au fost ei/Insolvența fermei de porci a familiei Dragnea: Zeci de angajați neplătiți la timp și contabilitate suspectă
Fermei Salcia, afacerea de suflet a lui Liviu Dragnea și a familiei sale, nu-și plătea salariații la timp, deși fostul lider PSD susținea de câte ori avea ocazia se luptă pentru salariații români și pentru capitalul românesc. Informațiile despre datoriile companiei Salcia obținute de G4Media.ro au fost publicate de Eurosmart SPRL, administratorul judiciar al fermei de porci din Teleorman, în Buletinul Procedurilor Insolvenței.
Din luna martie, activitatea fermei de porci din Salcia este controlată de un administrator judiciar, după ce societatea deținută în acte până în ianuarie 2019 de fiul Liviu Dragnea nu și-a plătit furnizorii de purcei din Germania. În ianuarie 2019, Dragnea jr ceda 90% din acțiunile firmei către Liviu Ilie Dragne, un consătean cu fostul lider PSD și cel care apare ca un posibil paravan în multe dintre afacerile controlate de familia lui Liviu Dragnea.
Reamintim că, în baza încheierii de ședință nr. 32 din data 02.03.2020 în dosarul nr. 767/87/2019*, aflat pe rolul Tribunalului Teleorman, s-a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenței față de SC Ferma Salcia, fiind numită în calitate de administrator judiciar Eurosmart SPRL.
Insolvența a fost cerută încă din 2019 de o companie germană care furniza purcei fermei din comuna Salcia, pe care apoi familia Dragnea îi îngrășa și îi vindea în special în județe ca Teleorman, Olt, Dolj și Ilfov.
Pe lângă faptul că Ferma Salcia nu-și plătea furnizorii, nici angajații nu erau plătiți la timp. Eurosmart a descoperit sau a primit solicitări de plata a unor salarii în valoare totală de peste 100.000 de lei. Din această sumă, până la sfârșitul lunii octombrie 2020 s-au recuperat 94.000 de lei. În 2009, Ferma Salcia deținea, conform datelor transmise la Ministerul de Finanțe, 72 de angajați.
Deși față de angajați au fost solicitate datorii de peste 100.000 de lei, față de societatea nașului de cununie al lui Dragnea jr, debitele erau de doar puțin peste 3.200 de lei. Administratorul judiciar a consemnat datorii de doar 3.200 de lei ale Fermei Salcia către Farmavet SA.
Această companie a fost deținută până în acest an de Paul Stănescu, un om de afaceri care a fost nașul de cununie al fiului lui Liviu Dragnea, Ștefan Valentin Dragnea. Mai mult, cu ocazia cununiei, Paul Stănescu a recunoscut că este prieten de peste 30 de ani cu Liviu Dragnea. Paul Stănescu a vândut Farmavet unui fond de investiții din China.
Datoriile
În cadrul procesului de insolvență, s-au trecut datorii de aproape 64 de milioane de lei ale Fermei Salcia către parteneri sau bugete publice. Cele mai importante ar fi către:
- Administrația Județeană a Finanțelor Publice Teleorman – aproape 3,6 milioane de lei (din care doar 2,1 milioane de lei este trecută ca o datorie garantată a fi recuperată în procesul insolvenței);
- Unicredit Bank – aproape 2 milioane de lei;
- Alte datorii la bugetele publice mai sunt: 600.000 de lei către comuna Salcia, 400.000 de lei către Administrația Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din Teleorman;
- Nutrelo Group – aproape 20 de milioane de lei (firma este controlată de Ștefan Valentin Dragnea, cel care deține 80% dintre acțiuni);
- Schweinemast Brader GMBH (furnizorul german de purcei) – aproape 9 milioane de lei.
Contabilitate suspectă
Printre cauzele interne ale insolvenței descoperite de administratorul judiciar s-ar număra și problemele din contabilitatea Fermei Salcia.
În primul rând, valoarea stocurilor ar fi supraevaluată. ”Ponderea cea mai mare în stocuri este reprezentată de stocul de animale, în valoare de 11 milioane de lei, care, conform informațiilor primite de la societatea debitoare, trebuia scăzut din gestiune în 2012 pentru suma de 7,36 milioane de le lei, respectiv în 2017 pentru suma de 3,77 milioane de lei”, se precizează în Buletinul Procedurilor de Insolvență, obținut cu ajutorul platformei termene.ro.
În documentul amintit se mai precizează că în cazul societății debitoare, având în vedere specificul activității de producție și desfacere erau absolut necesare: ”existența unor informații contabile corect calculate și fără existența unor înregistrări care să reflecte situații ce nu corespund integral realității (insuficiența acestor informații fac aproape imposibilă determinarea profitabilității activităților desfășurate sau a costurilor produselor întrucât acestea sunt denaturate de înregistrări contabile inexacte)”.
Afacerea de suflet a lui Dragnea
Ferma Salcia este forma fermă comunistă Romcip, care după ce a fost privatizată către foștii angajați a ajuns în proprietatea lui Petre Pitiș, omul care conduce Tel Drum și care este considerat de procurorii DNA un paravan pentru Liviu Dragnea în dosarul privind activitatea firmei de construcții.
În 2014, Ștefan Valentin Dragnea intră în posesia a 80% din acțiunile fermei de porci în schimbul a 450 de lei, administrator era Ilie Liviu Dragne. Acesta este născut în 1968 în comuna Grația, acolo unde s-a născut și Liviu Dragnea. Până să ajungă administrator în firme controlate de fiul lui Dragnea jr., Ilie Liviu Dragne nu avea alte afaceri importante.
După ce au fost pornite mai multe anchete privind activitatea Fermei Salcia și a afacerilor familiei Dragnea, fiul fostului lider PSD îi cedează în 2019 lui Liviu Ilie Dragne cele 80% dintre acțiunile de la ferma de porci.
Acesta din urma este implicat într-un dosar de evaziune fiscală în valoare de 200.000 de euro, fapte comise în calitate de administrator al Fermei Salcia.
În perioada în care Liviu Dragnea era cel mai influent om politici din România, acesta nu s-a sfiit să sprijine prin declarații și inițiative guvernamentale activitatea fermei de porci din Salcia.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea