Apar amănuntele?/„L-am ajutat pe Ștefan Godei să înființeze Asociația”
Ligia Gheorghe – consiliera Gabrielei Firea la Ministerul Familiei – este o prietenă extrem de apropiată a ministrului și cea care i-a ajutat pe frații Ștefan și Daniel Godei să înființeze „azilele groazei” din Voluntari, unde persoanele vulnerabile erau bătute, înfometate, deprivate de condiții elementare de igienă și folosite la muncă.
Ziare.com prezintă integral declarația de martor pe care Ligia Gheorghe a dat-o în fața anchetatorilor DIICOT.
Ligia Gheorghe (fostă Enache) este unul dintre oamenii de bază ai Gabrielei Firea, astfel încât aceasta din urmă se referă la consiliera ei cu apelativul „soră”.
„Dacă ieri a fost ziua sorei mele mari, Nela, azi o sărbătoresc pe „sora” din București, Ligia! O soră de care nu mă leagă sângele de familie, ci sângele prieteniei sincere. De 25 de ani! Și prin câte am trecut! Și la TVR, unde ne-am cunoscut, și la Antena, și la Senat, și acum la Primărie!”, scriaGabriela Firea în 2019, pe Facebook.
Sora „de sânge” a Gabrielei Firea, Nela Vica Andrieș, lucrează și acum în funcția de șef serviciu la Direcția de Asistență Socială Voluntari, adică acolo unde funcționau „azilele groazei”.
Gabriela Firea a susținut pe Facebook joi, 6 iulie, că sora ei n-ar avea nicio atribuție pe linia verificării azilelor, ci și ocupă cu „programe pentru copii”.
„Sora mea nu are vreo legătură cu ancheta DIICOT, chiar dacă lucrează într-una din instituțiile vizate, DGASPC Ilfov. Niciodată de când a fost angajată în această instituție nu a avut atribuții privind persoanele adulte cu dizabilități, acreditarea sau verificarea acestor centre, atribuirea contractelor sau efectuarea plăților pentru serviciile prestate. Atribuțiile de serviciu ale surorii mele privesc programele educative pentru copii. Nici la fostul loc de muncă nu a avut astfel de atribuții, oricât ar afirma persoane care fac parte dintr-un plan bine gândit și regizat pentru compromiterea mea”, a scris Gabriela Firea.
„Surorile” Firea și Gheorghe, colege la Primărie cu „fratele” Godei
În anul 2019, când Gabriela Firea era la primar general și Ligia Gheorghe era tot consiliera ei, unul dintre patronii „azilelor groazei”, Ștefan Godei, era angajat ca șofer la Primăria Capitalei.
Un an mai târziu, în 2020, Ligia Gheorghe acceptă să îl ajute pe șoferul Ștefan Godei să înființeze Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz, în cadrul căreia cea mai bună prietenă a Gabrielei Firea a fost vicepreședinte timp de un an (dacă o credem pe ea) sau trei ani (dacă ne luăm după acte). Explicația Ligiei Gheorghe este că și-a dat demisia din funcție în 2021, dar Asociația a înregistrat-o abia în ianuarie 2023.
Ziare.com prezintă ce au reținut procurorii DIICOT cu privire la Ligia Gheorghe în referatul cu propunere de arestare preventivă formulat împotriva fraților Godei și a angajaților „torționari” de la azilele de bătrâni din Voluntari, pentru trafic de persoane și grup infracțional organizat.
În cele ce urmează vom prezenta integral și declarația dată în calitate de martor de către Ligia Gheorghe.
„Din analiza actelor obținute s-a constatat faptul că, în urma apariției în spațiul public a unor articole mass-media (care au atras atenția asupra condițiilor inumane și degradante de cazare a beneficiarilor de servicii sociale, precum și legate de modul în care a fost obținută licențierea căminelor Pipera și Armonia administrate de asociația Sf. Gabriel cel Viteaz), articole în care a fost menționată legătura de colaborare dintre numita Gheorghe (fostă Enache) Ligia, vicepreședinte al asociației și ministrul Familiei, numita Firea Gabriela, care de altfel are în rândul consilierilor săi pe numita Gheorghe (fostă Enache) Ligia, acesta din urmă a renunțat la calitatea de vicepreședinte în cadrul asociației prin modificarea actelor constitutive și a componenței organelor de conducere ale asociației la data de 26.01.2023, modificare aprobată de Judecătoria Buftea”, rețin procurorii DIICOT.
În funcția acesteia figurează Voicu Ecaterina, concubina lui Godei Ștefan Cristian, iar prin aceeași modificare a actelor, sediul asociației s-a mutat în str. Târnava nr.77, oraș Voluntari, jud. Ilfov.
„Sora” Ligia Gheorghe: „În anul 2020 l-am ajutat pe Godei să deschidă Asociația”
Fiind audiată la data de 04.07.2023, martora Gheorghe Ligia a declarat următoarele:
- „L-am cunoscut pe Godei Ștefan în anul 2014, cu ocazia unei campanii electorale. Din acel moment am rămas în relații de amiciție cu acesta, am mai fost colegă cu el și în cadrul Primăriei Capitalei în perioada 2016-2020, acesta ocupând funcția de șofer, iar eu pe funcția de consilier.
- În anul 2020, nu rețin exact perioada, Godei Ștefan m-a rugat să fac parte din consiliul director al Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, deoarece avea nevoie de un număr de membri pentru înființarea și funcționarea asociației. Totodată, acesta mi-a spus că intenționează să înființeze un cămin pentru bătrâni, dar nu mi-a oferit alte detalii și nici nu îmi amintesc foarte bine împrejurările în referire la această asociație.
- Eu nu am întrebat alte detalii despre asociație (unde are sediul, ce presupune, ce sume de bani implică, etc), nici Godei Ștefan nu mi-a oferit nicio informație, eu am mers pe încredere.
- Menționez că nu am fost remunerată și nici nu am avut alte beneficii de pe urma acestei asociații. Eu am solicitat în mod expres să nu fiu implicată sub nicio formă în activitatea asociației, scopul meu a fost doar să-l ajut pe Godei Ștefan să poată înființa asociația, eu nu am desfășurat nicio activitatea în cadrul acesteia.
- Arăt faptul că, în luna august 2021, tatăl meu fiind grav bolnav, și neavând alte soluții, l-am transportat la un cămin din localitatea Afumați, cămin aparținând Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, unde a stat internat două zile, după care a fost transportat la Spitalul Județean Ilfov, unde a și decedat.
- Eu am vorbit cu Godei Ștefan pentru a mă ajuta cu tatăl meu, știind că el are un cămin pentru bătrâni în localitatea Afumați. Când am fost să-l duc pe tatăl meu la căminul din Afumați, am intrat în cămin, la parter, unde l-am lăsat în primul salon. Nu cunosc condițiile din căminul respectiv, nu cunosc ce personal activează acolo sau alte detalii.
- La finalul anului 2020-începutul anului 2021, i-am comunicat verbal lui Godei Ștefan să facă demersurile necesare pentru scoaterea mea din asociație, deoarece eu doresc să mă angajez la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șansă și nu doresc să am probleme cu declarația de avere. Acesta mi-a confirmat verbal că va face demersurile necesare. În decursul anului 2021 l-am mai întrebat pe acesta dacă a rezolvat, acesta asigurându-mă că totul e în regulă și să stau liniștită. Mai mult, în luna martie 2022, am scris demisia mea din asociație, după care nu am mai știut nimic de acest aspect.
- În luna ianuarie sau februarie 2023, am primit un mesaj de la un jurnalist din cadrul Centrului de Investigații Mediat care mă întreba despre Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz și care a fost rolul meu acolo. Eu nu i-am răspuns la mesaj și am luat legătura cu Godei Ștefan pentru a-l întreba despre demisia mea. Godei mi-a comunicat că el a transmis demisia mea, dar nu a urmărit finalizarea procedurii.
- Ulterior, am fost contactată de un alt jurnalist din cadrul publicației Buletin de București, căruia i-am răspuns și i-am comunicat cele întâmplate, respectiv că nu am avut nici un rol în cadrul acelei asociații, că nu am fost remunerată și că mi-am dat demisia, doar că nu am urmărit finalizarea procedurii.
- Într-un final, anul acesta, Godei Ștefan mi-a comunicat încheierea instanței, prin care eu nu mai ocupam funcția de vicepreședinte a consiliul director al asociației.
- Din câte cunosc eu, la început eu știam că se înființează un cămin pentru bătrâni în localitatea Afumați, ulterior, la o discuție, Godei Ștefan mi-a spus că vrea să mai închirieze o vilă în zona Pipera, pentru a o transforma în cămin pentru bătrâni.
- Nu rețin exact anul, dar în timp ce mă aflam în localitatea Voluntari, Godei Ștefan m-a invitat să îmi arate vila din Pipera pe care a închiriat-o pentru cel de-al doilea cămin. Am intrat în aceea vilă, mi-a prezentat interiorul, dar încă nu începuse activitatea de îngrijire a bătrânilor. Aceasta este singura dată când am fost la acea vilă. Nu îmi amintesc ca domnul Godei Ștefan să-mi fi prezentat vreun act pe care să-l semnez cu ocazia vizitării acestei vile.
- Eu nu am auzit de numele Armonia în discuțiile mele cu Godei Ștefan.
- Eu nu am auzit de numele Stoianova Ioana Cristina, nu cunosc nicio persoană cu acest nume.
- Eu nu am nicio legătură cu activitățile din cele două cămine menționate, nu știu ce se întâmpla acolo, nu am fost implicată în administrarea lor.
- Niciodată nu am luat niciun ban de la Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz, nici de la Godei Ștefan, nu am fost implicată în administrarea asociației, scopul meu a fost doar să-l ajut pe Godei Ștefan să întrunească numărul de membri necesar înființării”, a declarat Ligia Gheorghe în fața anchetatorilor.
Potrivit datelor din documentul citat, Asociația Sfântul Gabriel ce Viteaz a luat ființă la data de 24.11.2020 prin încheierea nr.14580 pronunțată de Judecătoria Buftea Secția Civilă în dosarul 28967/94/2020, definitivă prin neapelare la 09.12.2020, prin care s-a dispus înscrierea asociației în Registrul Special al Asociaților și Fundațiilor aflat la grefa Judecătoriei Buftea, unde a fost înregistrată cu nr. 2644/A/2020.
Asociația a avut ca membri fondatori pe Voicu Ecaterina Adriana, Godei Daniel și Godei Aurică. În cadrul organelor de conducere se regăsesc în calitate de președinte Godei Ștefan Cristian și ca vicepreședinte Gheorghe Ligia, iar sediul asociației era stabilit în oraș Voluntari, str. Hotarele nr.7, bl.PR3, sc.1, parter, jud. Ilfov.
Prin Hotărârea nr.1 / 26.01.2023 membrii statutari ai asociației Voicu Ecaterina-Adriana, Godei Daniel și Godei Aurică, în calitate de membri fondatori au hotărât cooptarea în asociație ca și membru a numitului Godei Ștefan Cristian și înlocuirea vicepreședintelui Gheorghe Ligia (ca urmare a demisiei acesteia) cu Voicu Ecaterina-Adriana.
Bătrânii, puși să care găleți cu fecale și bătuți cu cozile de la mop
Angajații din căminele private din Voluntari îi puneau pe beneficiari – oameni cu afecțiuni fizice și psihice – să care sute de găleți cu materii fecale după ce se înfundase canalizarea, îi băteau crunt cu coada de inox de la mop sau îi țineau nespălați sau neschimbați de haine cu săptămânile.
În referatul cu propunere de arestare preventivă procurorii DIICOT arată că din cercetări rezultă cu certitudine faptul că beneficiarii de servicii sociale în cele două centre de îngrijire și asistență au fost:
- Recrutați, adăpostiți și exploatați prin aservire și supunerea la muncă forțată în cadrul celor două centre, fiind angrenați în activități ce în mod normal ar fi trebuit desfășurate de către angajații centrului sau de personal specializat în acest sens pentru activitatea lucrativă respectivă.
- Beneficiarii care aveau o condiție fizică și psihică mai bună au fost folosiți la activități lucrative ce presupuneau un efort fizic considerabil precum cărarea de materiale de construcții, respectiv roabe cu pietriș și saci cu ciment necesare pentru lucrări de amenajare la (centrul) Armonia, activități ce în mod normal ar fi trebuit desfășurate de personal specializat în lucrări de construcții, transportul a peste 200 de găleți de către beneficiari, conținând reziduuri rezultate din refularea fosei septice din incinta (centrul) Sf. Gabriel cel Viteaz, activitate ce ar fi trebuit să fie desfășurată de o firmă specializată în astfel de intervenții.
- De asemenea pentru a se degreva de sarcinile de serviciu, membrii grupării urmărind să suplinească în acest mod și lipsa acută de personal, au angrenat unii dintre beneficiari în activitățile pe care ar fi trebuit să le desfășoare angajații potrivit atribuțiilor acestora, astfel la ambele centre beneficiarii au fost exploatați prin muncă și folosiți la prepararea mâncării, servirea mesei, administrarea medicamentelor către alți beneficiari, curățenia spațiilor interioare, îngrijirea altor beneficiari (schimbarea hainelor și scutecelor acestora, spălarea și toaletarea acestora, schimbarea așternuturilor), toate aceste aspecte au rezultat atât din procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice interceptate, cât și din declarațiile date în cauză de colaborator.
- Doar 4 arestați preventiv din 24 de inculpați de la „căminele groazei”
Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă pe numele a patru persoane implicate în reţeaua exploatării persoanelor cu dizabilităţi în trei azile din localitatea Voluntari.
Procurorii DIICOT solicitaseră mandate de arestare pentru 24 de inculpaţi, însă tribunalul a fost de acord doar în cazul a 4 dintre ei, restul fiind plasaţi în arest la domiciliu (11) şi control judiciar (6), iar 3 vor fi cercetaţi în stare de libertate.
Peste 100 de persoane în vârstă au fost salvate, marţi, de poliţişti şi procurori ai DIICOT, în urma efectuării unor percheziţii la trei azile, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.
Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.