Apar amănuntele/Alexe, șpăgarul de la PNL, mituit cu 100.000 de lei prin firma nevestei pentru certificate de carbon ce ar putea valora 180 de milioane de euro!!!
Fostul ministru al Mediului, liberalul Costel Alexe, este acuzat de DNA că ar fi primit 22 de tone de tablă în valoare de 103.000 lei de la managerul unui combinat siderurgic ”în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme”, potrivit DNA.
Potrivit unor surse judiciare, este vorba de combinatul siderurgic Galați. Potrivit ordinului ministrului Mediului nr. 1401 din 13 iulie 2020 , semnat însă de secretarul de stat Mircea Fechet (devenit ulterior ministru după ce Costel Alexe a fost ales președinte al CJ Iași), companiei care operează combinatul siderurgic Galați, Liberty Galați, i-au fost alocate 5.527.525 de certificate de emisii de gaze cu sfect de seră.
Ce sunt emisiile de gaze cu efect de seră: cauza încălzirii globale. Potrivit portalului carbonexpert.ro, ”emisiile de gaze cu efect de seră, denumite generic emisii de carbon sau emisii de CO2, reprezintă gazele din atmosferă care absorb și emit radiatii infraroșii (…) Procesul emiterii necontrolate a gazelor cu efect de seră reprezintă cauza fundamentală a controversatului efect de seră din atmosferă, ce generează fenomenul de încălzire globală”.
Ce sunt certificatele de emisii de gaze cu efect de seră. Sunt drepturi tranzacționabile, reprezentând o tonă de dioxid de carbon ne-emisă. Aceste certificate pot fi tranzacționate, prin traderi internaționali, pe piața de carbon europeană.
”Tranzacționarea certificatelor EUA (1 EUA = o tonă de CO2 – n.r.) se realizează ca urmare a existenței unui surplus sau deficit de emisii de gaze cu efect de seră, comparativ cu plafonul stabilit la nivel european. Instalațiile care au un surplus de certificate EUA întrucât au emis mai puțin într-un an de zile față de cota de emisii alocată, au dreptul să-și vândă acest surplus, obținând astfel un beneficiu. În sens invers, instalațiile ce prezintă un deficit de certificate EUA determinat de o producție mai mare și, implicit, emisii mai multe față de cele alocate anual, trebuie să cumpere certificate EUA pentru a-și realiza conformarea (la sfârsitul lunii aprilie a fiecărui an)”, se arată pe portalul carbonexpert.ro.
Potrivit unui comunicat Liberty Galați, în aprilie anul trecut, combinatul siderurgic și-a redus activitatea, prin urmare avea mai puține emisii de carbon, și deci, mai multe certificate de carbon.
”În contextul scăderii economice la nivel mondial, generată de pandemia infectării cu noul coronavirus, Liberty Galaţi anunţă că este nevoită să îşi reducă temporar activitatea şi să introducă, parţial, şomaj tehnic pentru perioada următoare”, este comunicatul celor de la combinatul siderurgic Galați din 3 aprilie 2020.
Combinatul siderurgic Galaţi are în jur de 5000 de angajați.
Cât costă un certificat de carbon. Valoarea acestor certificate este volatilă, însă – potrivit Bloomberg – un certificat de carbon este tranzacționat pe piața ICX de la Londra cu în jur de 33 de euro.
Prin urmare, dacă Liberty Galați i-au fost alocate 5.527.525 de astfel de certificate, un calcul arată că ele ar putea valora până la 180 de milioane de euro.
Potrivit specialiștilor de mediu consultați de G4Media.ro, în cazul combinatului siderurgic Galați, este vorba de o deblocare a alocării din partea ministrului Alexe a certificatelor la care combinatul avea dreptul și care au fost acordate de Comisia Europeană.
De remarcat și faptul că, potrivit DNA, Alexe ar fi primit cele 22 de tone de tablă pe 23 aprilie și pe 7 iulie 2020. Or, ordinul de ministru – prin care s-au alocat certificatele către Liberty Galați – a fost emis pe 13 iulie si a fost publicat în Monitorul Oficial pe 4 august 2020.
Prin același ordin de ministru, după Liberty Galați, cele mai multe certificate au fost alocate către CRH Ciment România, punctul de lucru de la Medgidia – 1.257.728 de certificate de carbon – și către combinatul de îngrășăminte chimice Azomureș – 1.130.351 de astfel de certificate.
Potrivit specialiștilor consultați de G4media.ro, alocarea de certificate deblocată de Alexe este pentru perioada 2021-2030, în baza unor monitorizări anterioare.
Potrivit unui comunicat al Consiliului UE , în jur 6,3 miliarde de certificate în valoare de aproape 160 de miliarde EUR vor fi alocate cu titlu gratuit societăților în perioada 2021-2030.
Halda de zgură de la Galați. Alexe ar fi primit tabla și în legătură cu ”îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme”. Potrivit unor surse judiciare, este vorba de halda de zgură de la combinatul din Galați.
Halda este unul dintre marii poluatori din zonă. Când bate vântul, nri de praf se aștern pe satele din jur. Vezi imagini aici .
Potrivit Gărzii de Mediu, halda ar putea fi închisă definitiv abia în 2023. Până atunci, Garda de mediu verifică dacă se respectă normele de ecologizare şi protecţie.
Tabla, primită de soția lui Alexe. Potrivit DNA, ”foloasele respective, în cantitate de 22 tone (aprox. 103.000 lei), ar fi fost primite în datele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa”.
Potrivit unor surse judiciare, e vorba de soția lui Costel Alexe și de firma Corporex SRL. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma este deținută de Raluca Elena Alexe, soția fostului ministru al Mediului, Costel Alexe, și actual președinte al CJ Iași.
Potrivit acelorași surse, Alexe ar fi primit șipcă metalică și tablă cutată pentru gard.
Reprezentanții companiei Liberty nu au comentat posibila implicare în acest dosar, potrivit publicației Viața Liberă din Galați.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea