Apar amănuntele flagrantului DNA din Portul Constanța: 700 de dolari era șpaga pe container. Un vameș a înghițit probele

Apar amănuntele flagrantului DNA din Portul Constanța: 700 de dolari era șpaga pe container. Un vameș a înghițit probele

Trei lucrători vamali acuzați de mită au fost reținuți, vineri, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), fiind suspectați că au facilitat trecerea unor mărfuri contrafăcute prin portul Constanța în schimbul unor sume de bani.

Marius Oprea, un lucrător vamal de la Biroul Vamal de frontieră Constanța Sud, este acuzat de luare de mită în formă continuată. Dorel Emanuel Petcu, fost lucrător vamal, acum suspendat și angajat al unei firme de servicii portuare, este acuzat de complicitate la luare de mită și distrugerea de probe. C.M., un comisionar vamal, este acuzat și el de complicitate la luare de mită.

Între 20 mai și 27 august 2024, Oprea ar fi pretins și primit mită de la importatori pentru a nu-și îndeplini corect atribuțiile de serviciu, facilitând astfel trecerea unor mărfuri care nu respectau documentele de import sau erau contrafăcute.

Importatorii obișnuiau să ofere între 500 și 700 de dolari pe container pentru a evita problemele cu vama.

Joi, 12 septembrie, Oprea a fost prins în flagrant, după ce a primit 5.000 de dolari și 8.100 de lei de la C.M. pentru a facilita vămuirea unor mărfuri. În același timp, Petcu a fost observat cum distruge un document legat de aceste sume, înghițindu-l pentru a ascunde dovezile.

În aceeași zi, procurorii au efectuat percheziții în 47 de locații din județul Constanța, inclusiv la birourile vamale și la domiciliile inculpaților. În mașina lui Petcu au fost găsite 12.300 de dolari și aproximativ 1.000 de euro.

Cei trei lucrători vamali vor fi prezentați Tribunalului Constanța cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. De asemenea, Petcu a mai fost trimis în judecată anterior pentru alte infracțiuni legate de atribuțiile sale de serviciu.


Citește și:

populare
astăzi

1 Primul drum de mare viteză care va face legătura cu Podul de la Brăila. Traseul în detaliu și ce îl diferențiază de alte proiecte

2 „Putem lansa o lovitură nucleară limitată asupra unei țări NATO fără a declanșa un război total. Americanii mint când spun că garantează protecția ali…

3 O finalistă Miss Elveția a fost sugrumată, dezmembrată și „pasată cu un blender de soțul ei”

4 „Ușa se deschide cu adevărat” / Pavel Durov a început să ofere „cheile“ Telegram serviciilor de informații franceze

5 „I-am administrat două bătăi, îi înțeleg resentimentele” / Traian Băsescu îl umilește pe Geoană în direct