Apar amănuntele / Cine e generalul care ar fi primit ordinul să-l ucidă pe Prigojin. Nu e la primul asasinat la comandă

Apar amănuntele / Cine e generalul care ar fi primit ordinul să-l ucidă pe Prigojin. Nu e la primul asasinat la comandă

Finanțatorul Grupului Wagner Evgheni Prigojin și fondatorul Dmitri Utkin au murit după ce forțele ruse au doborât deasupra regiunii Tver o aeronavă care transporta comandanți de top ai Wagner. Agenția Federală de Aviație Rusă (Rosaviatsia) a informat pe 23 august că toți pasagerii – Evgheni Prigojin, Dmitri Utkin, Serghei Propustin, Evgheni Makarian, Aleksandru Totmin, Valeri Cekalov, Nikolai Matiuseev – au murit în accident împreună cu toți cei trei membri ai echipajului, scrie Ziare.com.

O sursă rusă cu legături cu serviciile de securitate ruse a susținut că general-colonel Andrei Averianov, adjunctul șefului Serviciilor de Informații ale Armatei (GRU), responsabil cu operațiunile speciale, ar fi primit misiunea de a-l ”rezolva” pe Prigojin. Se pare că Averianov a participat la alte tentative de asasinat importante, cum ar fi otrăvirea lui Serghei și Iulia Skripal, notează ISW.

Centrul de opoziție rus Dossier informează că Cekalov, care se află sub sancțiunile SUA pentru transferul de muniții în Rusia și a acționat în numele lui Prigojin, a supravegheat logistica de transport Wagner și proiectele „civile” din străinătate. O sursă din interiorul Wagner a susținut că Cekalov a fost și șef al serviciilor de securitate ale Wagner, deși o altă sursă a respins această afirmație. Dossier mai susține că ceilalți pasageri morți s-au alăturat Wagner între 2015 și 2017 și au luptat în Siria, deși pozițiile lor actuale erau neclare. Surse rusești au amplificat teoriile că o rachetă rusă a lovit aeronava care-l transporta pe Prigojin, Utkin și alți comandanți Wagner. O sursă din interior a susținut că două rachete S-300 au doborât aeronava.

Noile date de urmărire a zborului arată picajul „dramatic” al avionului care îl transporta pe Prigojin.

Datele privind ultimul zbor al lui Prigojin arată cum avionul privat care îl transporta pe șeful grupului Wagner, Yevgeny Prigozhin, a intrat într-un picaj „dramatic”, scrie CNN.

Site-ul de urmărire a zborurilor FlightRadar24 spune că Embraer Legacy 600 a încetat să transmită date privind poziția sa în aer la ora locală 18.11, probabil din cauza „interferenței/bruiajului în zonă”, dar avionul a continuat să transmită alte tipuri de date pentru încă nouă minute.

Datele FlightRadar24 arată că avionul zbura la circa 8.500 metri altitudine și a făcut unele modificări ușoare de altitudine. Ultimele minute ale transmisiei de date arată că avionul face urcări și coborâri neregulate, la un moment dat urcând peste 9.200 metri.

Apoi, la ora locală 18.19, datele arată că avionul cobora cu 2,5 km pe minut înainte ca transmisia datelor de altitudine să se oprească.

Chiar dacă aeronava nu transmitea informații despre poziția sa, au fost difuzate alte date precum altitudinea, viteza și setările pilotului automat”, se arată într-o postare pe blogul FlightRadar24. „Aceste date oferă o perspectivă asupra ultimelor momente ale zborului”.

Locul accidentului a avut loc într-o zonă apropiată de satul Kujenkino din regiunea Tver din vestul Rusiei. Siteul Bellingcat a fost primul care a localizat locul accidentului.

Ministerul rus al Apărării (MOD) și Kremlinul au distrus compania militară privată Wagner (PMC) și au slăbit autoritatea lui Prigojin de la rebeliune – iar asasinarea conducerii de vârf a lui Wagner a fost probabil ultimul pas pentru eliminarea Wagner ca organizație independentă. Wagner și surse din interiorul Rusiei au raportat că ministerul rus al Apărării a început recent să formeze noi armate private pentru a înlocui pe în Africa și Orientul Mijlociu și a început să recruteze personal Wagner.

Comandanții Wagner au indicat că doi oficiali Wagner de rang înalt s-au alăturat Ministerului rus al Apărării, iar surse din interior au susținut că unii membri ai personalului Wagner au început să părăsească Belarus după ce președintele belarus Aleksander Lukașenko a refuzat să finanțeze Wagner când a descoperit că Rusia nu va plăti costurile. Aparițiile online ale lui Prigojin a fost în mare parte reduse la tăcere de la rebeliune – posibil ca parte a înțelegerii dintre Lukașenko, președintele rus Vladimir Putin și Prigojin – care ar fi putut avea un impact negativ asupra capacității Wagner de a recruta personal nou în mijlocul campaniei de defăimare a Kremlinului împotriva lui Prigojin. Ministerul rus al Apărării și Kremlinul creaseră efectiv condiții prin care Prigojin nu mai putea sprijini în mod adecvat contingentul Wagner dacă nu era capabil să asigure noi finanțări și misiuni pentru personalul Wagner imediat. Astfel de condiții ar fi putut duce în cele din urmă Wagner să-și piardă luptătorii, iar Prigojin să-și piardă relevanța și influența, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Mâna GRU

Prigojin a încercat probabil să contracareze distrugerea Wagner de către Ministerul rus al Apărării și Kremlin. O sursă rusă cu legături cu serviciile de securitate ruse a susținut că plecarea în „grabă” în și din Africa a lui Prigojin a fost un răspuns la planurile și măsurile Serviciilor de Informații ale armatei Rusiei (GRU) de a submina prezența Wagner în Africa. Sursa a susținut că general-colonel Andrei Averianov, adjunctul șefului GRU (șeful Serviciului de activități speciale), a condus efortul de a bloca complet Wagner să opereze în Africa și că existau planuri de a crea și de a antrena un corp de armată de peste 20.000 de oameni ca înlocuitori ai Wagner.

Sursa a adăugat că Prigojin s-a opus profund acestor strădanii și „a făcut toate eforturile pentru a le preveni”. ISW a observat că reprezentanții lui Prigojin și ai Wagner și-au intensificat eforturile de restabilire a Wagner în Africa și Orientul Mijlociu la mijlocul lunii august, iar Prigojin chiar a distribuit un videoclip cu el însuși într-o țară africană nespecificată pe 21 august – unul dintre puținele videoclipuri cu Prigojin de după rebeliune.

Este posibil ca Prigojin să fi călătorit în Africa în speranța de a asigura noi misiuni pentru mercenarii săi, independent de Ministerul rus al Apărării și de Kremlin.

Se pare că Averianov a participat la alte tentative de asasinat importante, cum ar fi otrăvirea lui Serghei și Iulia Skripal, și este posibil ca oficialii ruși să fi valorificat panica și impulsivitatea lui Prigojin pentru a elimina conducerea de vârf a Grupului Wagner, notează ISW.


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 VIDEO Fostul polițist Viorel Teacă și-a publicat talonul de pensie, deși susținea că vrea să renunțe la acest drept

5 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău