APAPR: Pilonul II de pensii este una dintre cele mai de succes reforme structurale din România

APAPR: Pilonul II de pensii este una dintre cele mai de succes reforme structurale din România

Pilonul II de pensii este una dintre cele mai de succes reforme structurale din România, cu cele mai bune randamente investiționale din Europa în ultimii 10 ani, ceea ce nu justifică în niciun fel vreo măsură de afectare a arhitecturii acestuia, cu efecte negative asupra pensiilor viitoare a peste 7 milioane de români, se arată într-un comunicat al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, remis, joi, AGERPRES.

"Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România au împlinit de curând 9 ani de funcționare efectivă, respectiv de administrare privată a contribuțiilor virate în sistem. Pe data de 19 mai 2017, la exact 9 ani de la startul efectiv al Pilonului II, numărul participanților la aceste fonduri a ajuns la aproape 6,9 milioane de români, iar activele nete gestionate au depășit 35,1 miliarde RON (7,7 miliarde EUR). Având în vedere că, de-a lungul celor 9 ani de activitate, fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuții brute de 28,2 miliarde RON, diferența o constituie o suma de 6,91 miliarde RON (peste 1,51 miliarde EUR), reprezentând câștigul total obținut din investiții, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul contributorilor români", precizează APAPR.

Potrivit estimărilor Asociației, peste un milion de români din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II, au în conturi sume de peste 10.000 de lei fiecare, un capital personal deja destul de consistent, ce va continua să crească pe măsură ce sistemul va progresa.

Pentru perioada 20 mai 2008 — 19 mai 2017, toate fondurile de pensii private au înregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, potrivit calculelor APAPR, ceea ce reprezintă o cifră remarcabilă, realizată într-un context economico-financiar marcat de multiple crize și turbulențe pe piețele internaționale în ultimul deceniu, precizează sursa citată.

Performantele financiare pozitive ale Pilonului II din România au fost certificate recent și de un studiu european independent, realizat de federația asociațiilor de consumator de produse financiare (Better Finance), care analizează performanța sistemelor de pensii private din 15 state membre ale Uniunii Europene, pentru perioada 2000-2016 (sau cele mai vechi date istorice disponibile), reprezentând fondurile de pensii la care contribuie 86% din populația statelor UE.

Potrivit raportului Better Finance, citat de APAPR, cele mai bune rezultate pentru fonduri de pensii au fost înregistrate în România.

"În acest moment, principala problemă a Pilonului II este stagnarea deja de doi ani a nivelului contribuției virate către fondurile de pensii private la 5,1%, în contextul în care acest procent trebuia să ajungă la 6% încă din anul 2016. Conform legislației actuale, acest nivel va fi atins abia în anul 2018. De asemenea, este important de reiterat faptul că banii de pensii private ai românilor sunt investiți în România, contribuind la creșterea economică și crearea de locuri de muncă din țară. Potrivit calculelor Asociației, peste 92% din investițiile Pilonului II sunt realizate în România",precizează APAPR.

Ministrul desemnat al Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat, joi, că Guvernul va desființa Pilonul II de pensii iar banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat.

În replică, premierul desemnat Mihai Tudose a afirmat Pilonul II de pensii nu se va desființa în timp ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că desființarea Pilonului II este "o prostie".

În cursul serii de joi, ministrul desemnat al Finanțelor a revenit asupra declarației sale, arătând că "s-a produs o eroare" pentru care își cere scuze .

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”