AP a formulat excepţie de neconstituţionalitate pe unele prevederi din Legea pentru combaterea spălării banilor

AP a formulat excepţie de neconstituţionalitate pe unele prevederi din Legea pentru combaterea spălării banilor

Avocatul Poporului (AP) a formulat excepţie de neconstituţionalitate referitor la unele prevederi din Legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Potrivit excepţiei de neconstituţionalitate, postate, marţi, pe site-ul AP, prin articolul 53, punctul 22 din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului s-au modificat prevederi legislative din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, după cum urmează: "În cazul în care asociaţia sau fundaţia a fost dizolvată pentru motivele prevăzute la art. 56 alin. 1 lit. a-c sau art 56 alin 1 indice 1, bunurile rămase după lichidare vor fi preluate de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice sau, după caz, de comuna sau oraşul în a cărui rază teritorială asociaţia sau fundaţia îşi avea sediul, dacă aceasta din urmă era de interes local".

Modificarea este neconstituţională prin raportare la prevederile art 44, alineatele 8 şi 9 din Constituţie, întrucât sintagma "sau art 56 alin 1 indice 1" reglementează preluarea de către stat sau de către unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială asociaţia sau fundaţia îşi avea sediul, dacă aceasta era de interes local, a bunurilor sale ca efect al dizolvării, menţionează AP.

"Astfel, se încalcă prevederile art 44 alin 9 din Constituţie prin includerea implicită şi fără temei a bunurilor asociaţiei/fundaţiei dizolvate în sfera bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie", precizează sursa citată.

Potrivit acesteia, includerea sintagmei "sau art 56 alin 1 indice 1" în cuprinsul art 60 alin 4 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 are ca efect aplicarea aceleiaşi sancţiuni a confiscării bunurilor indiferent dacă asociaţia sau fundaţia are o conduită cu scop ilicit/contrar ordinii publice sau doar o atitudine pasivă manifestată prin nerespectarea termenelor de comunicare a datelor de identificare a beneficiarului real. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri