„Anxietatea de sfârșit de vară” chiar există. Specialiștii spun ce este și cum poate fi combătută

„Anxietatea de sfârșit de vară” chiar există. Specialiștii spun ce este și cum poate fi combătută

Un profesor asociat la Harvard Medical School și fondator al Center for Anxiety, dr. David Rosmarin, confirmă faptul că existența unui grad mai mare de anxietate în luna august este un fenomen real.

Om trist

Anxietatea de toamnă sau anxietatea de sfârșit de vară există spun psihologii Foto Unsplash

Psihologii numesc acest fenomen care apare pe măsură ce vara se transformă în toamnă drept „anxietate de toamnă” sau „anxietate legată de întoarcerea la școală”.

Principalul motiv al acestui tip de anxietate îl reprezintă „discrepanța dintre așteptări și realitate”. Când „prăpastia” se lărgește oamenii simt că ceva nu este în regulă cu ei și că nu ar trebui să se simtă astfel.

Simptome fizice ale anxietății

Dr. Rosmarin a menționat și că există și motive fiziologice pentru creșterile de anxietate în timpul verii: „Vremea caldă face ca procesarea și gândirea să fie mai dificile. Unele dintre simptomele fizice ale anxietății pot imita: transpirația inexplicabilă, respirația mai dificilă”.

Prin urmare, rutinele oamenilor sunt perturbate, iar somnul se înrăutățește, ambele contribuind la apariția anxietății.

La toate acestea se adaugă și presiunea de a profita la maximum de sezon, dar și tendința de auto-învinovățire, dacă nu s-a reușit acest lucru.

Spre exemplu, în SUA, peste 40% dintre angajați nu își iau concediu vara, ceea ce poate cauza regrete. „Americanii sunt foarte duri cu ei înșiși și excesiv de critici, concentrându-se prea mult pe ce ar fi trebuit să facă, ce ar fi putut să facă”, mai spune specialistul de la Harvard, în contextul în care cei mai mulți dintre oameni așteaptă un an întreg să vină vara când speră să-și pună în aplicare tot felul de fantezii care să-i ajute să iasă din cotidian.

Tristețea de sfârșit de vară și noul început

Cel mai simplu mod de a alunga tristețea de sfârșit de vară ar putea fi așteptarea cu entuziasm a toamnei. Emoțiile legate de începutul școlii pot fi de asemenea o sursă de motivație, mai ales că luna septembrie pare adesea să marcheze începutul unui nou an.

Oamenii revin la cursuri, inclusiv cele privind activitățile fizice , precum fitness, își descoperă noi pasiuni și se concentrează din nou asupra muncii.

Toamna oferă, de asemenea, multe oportunități. Unii abia așteaptă toamna pentru culorile sale speciale, alții pentru culesul recoltelor. Iar unii prelungesc ideea de vară, preferând să meargă toamna în destinațiile turistice în care încă mai pot face plajă, unul dintre motive fiind de natură financiară – este mult mai ieftin, iar celălalt vizează lipsa aglomerației.

„Toamna are multe de oferit. Oamenii ar putea considera că este doar o sărbătoare de tranziție... Recomandăm ca toamna să fie tratată ca pe ceva propriu, oferindu-i respectul pe care îl merită”, spun specialiștii.

Ce poți face pentru a combate tristețea de sfârșit de vară - cei patru pași

Pentru a gestiona anxietatea de sfârșit de vară, și prin urmare de o sănătate mintală optimă, dr. David Rosmarin recomandă patru pași. Primul este să identificați ce vă îngrijorează: „Este faptul că ați pierdut vara? Sunteți îngrijorat de toamna care urmează? Este vorba de o problemă specifică, cum ar fi alegerile?”.

Al doilea pas ar fi să vă împărtășiți sentimentele – fie cu un terapeut, fie cu un prieten sau un membru de familie. S-ar putea să simtă același lucru, fapt ce vă va face să vă simțiți mai puțin izolați.

Al treilea pas este legat de acceptarea acestor sentimente: „Veți simți anxietate. Toată lumea o simte. Anxietatea se agravează atunci când o suprimăm și se ameliorează atunci când o acceptăm”.

Al patrulea pas, cel mai greu, reprezintă renunțarea la control. „Împreună, acești patru pași transformă anxietatea într-un catalizator pentru dezvoltarea personală în diverse domenii ale vieții”, mai menționează specialistul de la Harvard.

La toate acestea s-ar mai putea adăuga și realizarea unei liste de activități cu ceea ce vă place cel mai mult să faceți și punerea lor în practică, sub o formă sau alta.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dobânzi cămătărești, de 180% pe an, impuse de magistrați statului român, fiindcă întârzie plata salariilor câștigate de un judecător care s-a pensiona…

2 E disperare mare, Rusia își retrage mercenarii „Brigada Ursul” din Burkina Faso și îi trimite să lupte în regiunea Kursk

3 Nicole Kidman spune că scenele erotice din noul ei film au făcut-o să se întrebe „Ce am făcut?”

4 Condamnat în România, Sorin Oprescu se lăfăie în Grecia, la restaurante de lux

5 Priviți ce e pe litoral / Mașini răsturnate, plaje devastate și sute de pompieri mobilizați