Anunțul îngrijorător al unui grup de economiști recunoscuți pentru predicțiile lor. Cum ne va fi în 2025 comparativ cu 2024

Anunțul îngrijorător al unui grup de economiști recunoscuți pentru predicțiile lor. Cum ne va fi în 2025 comparativ cu 2024

România va reuși să evite recesiunea, dar va continua să aibă o creștere economică modestă, spun economiștii de la Romanian Economic Monitor, care reunește un grup de cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

Imagine ilustrativă. FOTO:123 RF

Imagine ilustrativă. FOTO:123 RF

Într-un context intern și extern atât de delicat din punct de vedere economic și politic, România va reuși să evite recesiunea, chiar dacă economia va funcționa la limită. Aceasta e concluzia unei echipe de profesori ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj, Romanian Economic Monitor. Avertismentul înrgijprător este că anul 2025 va aduce noi provocări și le va amplifica pe cele de la finele lui 2024.

image

Astfel, vestea bună este că cel mai probabil nu vom intra în recesiune. Ținând cont că țări ca Germania se zbat deja de un timp îndelungat să iasă din recesiune, iar economia țărilor din Uniunea Europeană funcționează greoi, aceasta ar fi jumătatea plină a paharului pentru România. Vestea proastă este că vom avea doar o creștere economică marginală, de care românii nu vor profita deloc. De altfel, cei de la Romanian Economic Monitor s-au exprimat foarte clar: economia României încetinește și e nevoie de măsuri serioase pentru a o feri de orice derapaje. Deficitul bugetar uriaș rămâne principala problemă, dar nu și singura.

Vești proaste despre economia României

„Am revizuit în scădere prognoza privind creșterea economică a României în 2024 la +1%. Necesitatea urgentă de reducere a deficitului bugetar al României nu va permite o accelerare semnificativă a creșterii economice nici în 2025 (estimărea noastră actuală arată o creștere de 1,5%”, precizează economiștii clujeni.

Într-un an 2025 în care vor fi două tururi de alegeri prezidențiale, există din nou riscul ca autoritățile să fie tentate să ia unele măsuri populiste. Pe fondul creșterii partidelor anti-sistem, există riscuri tot mai serioase, avertizează cei de la Romanian Economic Monitor. Vor fi afectate mediul de afaceri, dar și populația, iar de aici pot să rezulte probleme serioase.

„Incertitudinile politice amplificate de rezultatele alegerilor și de ascensiunea extremismului, majorează riscurile economice viitoare atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru populația țării”, subliniază economiștii clujeni.

Pe fondul unor probleme economice evidente, cu o inflație care a generat permanent creșteri de prețuri și a erodat puterea de cumpărare a populației, oamenii au votat anti-sistem în 2024. Iar atâta timp cât partidele pro-europene nu vor găsi soluții pentru a încetini cel puțin această creștere de prețuri, este de așteptat ca nemulțumirile românilor să se accentueze în 2025.

Capcana deficitelor gemene

O altă veste proastă este că Guvernul de la București continuă să aibă dificultăţi în reducerea deficitului fiscal şi deficitului de cont curent ridicate. E vorba de deficite gemene ridicate, care vulnerabilizează economia în cazul unor șocuri venite din exterior și nu numai.

„Deficitele gemene sunt într-adevăr o capcană sau o povară macroeconomică din care nu se iese ușor. O metodă, adică cea mai eficientă metodă, ar fi reducerea deficitului bugetar. Dacă ne uităm la cifre să vedem ce anume ar fi sustenabil pe termen lung, ele arată că e nevoie de noi măsuri fiscale. Din păcate!”, a spus prodecanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj, Levente Szasz, unul dintre autorii studiului.

Anul 2025 va aduce, cel mai probabil, noi creșteri de taxe și majorarea unor impozite. Măsurile nepopulare pe care viitorul guvern ar putea fi obligat să le ia pentru a reduce deficitul bugetar ar urma să ofere muniție în continuare partidelor anti-sistem. Fără un proiect clar economic, dar beneficiind de faptul că nu s-au aflat niciun moment la guvernare și nu au fost supuse erodării, aceste formațiuni politice vor căuta să exploateze situația și să profite și mai mult de nemulțumirile crescânde ale populației. Din acest punct de vedere, noul guvern va trebui să facă balet pe o sârmă și să găsească soluții pentru a echilibra bugetul fără să afecteze prea mult nivelul de trai al oamenilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O fi implicat și ăsta în ascensiunea lui Călin Georgescu?

2 VIDEO Călin Georgescu s-a întâlnit cu Horațiu Potra într-un depozit din Ilfov. Au loc percheziții la locația conspirativă

3 Răsturnare de situație / Sirianul la herghelia căruia au fost Horațiu Potra și Eugen Sechila pentru a pune la cale provocări spune că la întâlnire a fo…

4 „Fără USR” la guvernare / Vești proaste dinspre PSD pentru partidul Elenei Lasconi

5 Schimb de replici în direct / „Sunt mulți care vă acuză că nu vă luati pastilele la timp, că sunteți nebun”. Ce răspunde Călin Georgescu