Anul Sfinților Martiri Brâncoveni a fost celebrat de BOR prin activități pastoral-liturgice, cultural-misionare și social-filantropice

Anul Sfinților Martiri Brâncoveni a fost celebrat de BOR prin activități pastoral-liturgice, cultural-misionare și social-filantropice

Activitatea internă și externă a Bisericii Ortodoxe Române în anul 2014, proclamat în Patriarhia Română "An omagial euharistic și An comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni" a avut trei dimensiuni - pastoral-liturgică, cultural-misionară și social-filantropică. Patriarhia Română a alocat pentru activitățile sociale și filantropice de anul trecut aproximativ 88 de milioane de lei, informează un comunicat al biroului de presă al instituției, transmis miercuri AGERPRES.

În ansamblu, pentru susținerea întregii activități de asistență socială și filantropică și pentru sprijinirea sinistraților, în anul 2014, la nivelul Patriarhiei Române, s-au cheltuit 87.365.322,13 lei și 106.906 euro, adică aproape 88 de milioane de lei, la cursul actual, se arată în comunicatul Patriarhiei Române.

Pe lângă acestea, Biserica Ortodoxă Română a oferit Patriarhiei Antiohiei și a Întregului Orient suma de 500.000 euro, în urma colectei desfășurate la nivelul întregii Patriarhii Române pentru ajutorarea creștinilor din Siria și Orientul Mijlociu, victime ale prigoanei și violenței.

În anul 2014, în lucrarea social-filantropică a Bisericii Ortodoxe Române au fost implicate 10.576 de persoane. În cursul anului 2014, atât în București, cât și în diferite localități din cuprinsul eparhiilor, s-a desfășurat activitate socială în cadrul a 785 de instituții și servicii sociale. În cuprinsul eparhiilor, la nivelul structurilor eparhiale se află în derulare 576 de proiecte și programe sociale, din care 36 cu finanțare externă, 53 cu finanțare publică, 430 finanțate din fonduri proprii și 57 cu finanțare mixtă, arată comunicatul Patriarhiei.

Atât în cadrul așezămintelor, cât și prin intermediul programelor și proiectelor sociale, au primit asistență 87.474 de beneficiari. În cadrul activității filantropice s-au acordat ajutoare financiare directe în valoare de 10.855.632,03 lei și ajutoare materiale în valoare estimată de 17.230.904,66 lei.

Sectorul Monumente și Construcții Bisericești al Patriarhiei Române a desfășurat în anul 2014 importante lucrări pentru edificarea Catedralei Mântuirii Neamului.

Dintre activitățile Sectorului Teologic-educațional în anul 2014, Patriarhia menționează, printre altele, finalizarea și semnarea Protocolului cu privire la predarea disciplinei Religie — cultul ortodox în învățământul preuniversitar și la organizarea învățământului teologic ortodox preuniversitar și universitar, încheiat între Patriarhia Română, Ministerul Educației Naționale și Secretariatul de Stat pentru Culte.

Printre evenimentele importante din viața Bisericii Ortodoxe Române în anul 2014, din punct de vedere pastoral-liturgic, biroul de presă al Patriarhiei Române amintește manifestările organizate de Patriarhia Română în cadrul "Anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni", respectiv deshumarea moaștelor Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu, în ziua de 13 mai 2014, și cinstirea lor prin așezarea într-o raclă nouă de argint aurit; organizarea, în ziua de 21 mai 2014, a procesiunii-pelerinaj cu moaștele Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu, de la Catedrala Patriarhală la Biserica Sfântul Gheorghe-Nou din București.

Acestora li se alătură vizita Preafericitului Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, la invitația Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru a participa la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, hramul Catedralei Patriarhale (24-27 octombrie 2014) dar și sesiunea de comunicări științifice organizată în comun de Patriarhia Română și Academia Română cu prilejul împlinirii a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române (Palatul Patriarhiei, 24 ianuarie 2014).

Principalele activități cultural-misionare ale Bisericii Ortodoxe Române, desfășurate prin Sectorul relații bisericești și interreligioase, pe plan extern, au vizat, pe de o parte, legăturile sale tradiționale cu Bisericile Ortodoxe surori, iar, pe de altă parte, promovarea relațiilor de respect și cooperare intercreștină și interreligioasă, inclusiv prin intermediul comunităților ortodoxe române din străinătate.

Una dintre manifestările înscrise în această serie de activități a fost și participarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Sinaxa Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe privind pregătirea viitorului Sinod al Bisericii Ortodoxe, vizita frățească a Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor dar și participări ale unor reprezentanți ai Patriarhiei Române la conferințe și simpozioane științifice și întâlniri bilaterale intercreștine.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”