Antrenează americanii soldați ucrainieni în Polonia? Care ar putea fi implicațiile acestui scenariu

Antrenează americanii soldați ucrainieni în Polonia? Care ar putea fi implicațiile acestui scenariu

Președintele Joe Biden pare să fi dezvăluit că Statele Unite antrenează forțe ucrainene în Polonia, el declarând pentru prima dată de la începutul războiului că trupele americane îi învață în mod activ pe ucraineni să lupte împotriva soldaților ruși pe teritoriul unei țări terțe. Dacă se confirmă, acest scenariu ridică semne de întrebare privind atât nivelul de implicare al americanilor în conflict, cât și legate de posibila reacție a Rusiei, după ce regimul de la Moscova a lansat recent un val de amenințări la adresa Poloniei, scrie G4Media .

O dezvăluire neașteptată

Politico s-a referit într-un material la o declarație făcută luni de liderul de la Casa Albă, precizând că Biden pare să fi divulgat „un detaliu nedezvăluit al efortului SUA de a întări forțele armate ale Ucrainei.”

Astfel, publicația a scris că Biden a răspuns la întrebarea unui reporter despre comentariile pe care le-a făcut atunci când s-a întâlnit cu membrii diviziei 82nd Airborne în Polonia săptămâna trecută, în care a sugerat că forțele americane vor merge în Ucraina.

„Veți vedea când veți fi acolo, iar unii dintre voi au fost deja acolo, veți vedea – veți vedea femei, tineri stând în mijloc – în fața unui tanc blestemat, spunând doar: Nu plec, rămân pe poziții.”

Biden a negat că asta a vrut să spună, adăugând: „Vorbim despre a ajuta la antrenarea trupelor ucrainene care se află în Polonia.” Presat din nou de jurnaliști, președintele SUA a continuat: „Mă refeream la a fi cu trupele ucrainene care se află în Polonia și a vorbi cu acestea.”

Politico a reamintit că Statele Unite au oferit două miliarde de dolari în arme și altă asistență Ucrainei, o mare parte din acest ajutor trecând prin Polonia. Președintele Biden și-a petrecut de altfel o parte a săptămânii trecute pe teritoriul polonez, întâlnindu-se cu trupele americane staționate în această țară și rostind un discurs despre unitatea Occidentului în fața agresiunii ruse.

Până în prezent însă, Administrația Biden s-a ferit să se implice mai mult în mod oficial în conflictul din estul Europei, susținând constant că nu oferă Ucrainei altceva în afară de arme și bani. De exemplu, la mijlocul lunii martie, informații de presă indicau că Biden a respins personal planul ca Ucraina să folosească avioane de luptă poloneze ce ar fi urmat să fie transferate la o bază aeriană americană din Germania.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ceruse congresmenilor americani ajutor pentru a furniza armatei sale mai multe avioane de luptă MiG-29 de fabricație rusească – avioane pe care piloții săi știu să le piloteze -, iar Varșovia s-a oferit să trimită avioanele sale MiG, „imediat și în mod gratuit,” la baza aeriană americană de la Ramstein, în Germania, ca pas intermediar înainte de a fi transferate spre Ucraina. Biden a respins acest plan.

De asemenea, americanii – împreună cu aliații lor din NATO – au ignorat solicitările repetate ale președintelui Volodimir Zelenski de a livra tancuri Ucrainei.

Iar pe 22 martie, consilierul de securitate națională de la Casă Albă, Jake Sullivan, a negat că americanii antrenau „în prezent” ucraineni. „Nu avem trupe americane pe teritoriul Ucrainei. Desigur, avem trupe americane care apără teritoriul NATO, oferind asigurări aliaților noștri, descurajând agresiunea rusă,” a spus Sullivan. ​

„Și, desigur, Statele Unite joacă un rol cheie nu doar în furnizarea directă de echipamente militare Ucrainei, ci și în facilitarea echipamentelor militare furnizate de mulți dintre aliații noștri,” a adăugat el. Doar o greșeală?

Ziariștii de peste ocean sunt de părere că este posibil că Biden să fi vrut să vorbească despre „americani” atunci când s-a referit la „ucrainieni” în a doua frază a declaratiei sale sau pur și simplu a exagerat din neatenție nivelul la care soldații americani sfătuiesc forțele ucrainene cu privire la modul de utilizare a asistenței de securitate oferite de Administrația de la Washington.

N-ar fi de altfel prima gafă făcută de președintele american. Cea mai controversată declarație făcută de el a fost sâmbătă, în Polonia, într-un „discurs major” pe care președintele Biden l-a ținut în fața unei mulțimi de oficiali și demnitari guvernamentali polonezi adunați la Castelul Regal din Varșovia.

După ce a avertizat din nou că lumea se află în mijlocul unui conflict între democrații și autocrații și a promis că NATO va apăra „fiecare centimetru” din teritoriul statelor sale membre, Biden a adăugat despre omologul său rus: „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere.”

O declarație care a iritat Rusia, a provocat criticile unor aliați (precum Emmanuel Macron) și i-a făcut pe consilierii de la Casa Albă să se grăbească să afirme că Biden nu s-a referit nicidecum la schimbarea regimului de la Moscova, lucru care ar reprezenta o ingerință neașteptată în chestiunile interne ale Rusiei.

Rugat să comenteze declarația lui Biden despre soldații ucrainieni antrenați de americani în Polonia, un purtător de cuvânt al Pentagonului nu a răspuns solicitărilor, la fel cum nu au făcut-o nici reprezentanții guvernului ucrainean. Un oficial polonez nu a confirmat nicio interacțiune între americani și trupele ucrainene.

„Există soldați ucraineni în Polonia care interacționează în mod regulat cu trupele americane și la asta se referea președintele,” a declarat un oficial de la Casa Albă.

Mai mulți angajați ai Congresului din comitetele cheie de securitate națională au afirmat și ei că nu cunosc o astfel de misiune de instruire. Unul dintre ei a precizat însă că, și dacă ar fi reală, pregătirea ucrainienilor de către americani ar fi un subiect clasificat și, prin urmare, nu poate confirma că ea are loc sau nu.

Cert este că clarificările venite de la Casa Albă și Congres nu i-au satisfăcut pe critici, care au acuzat „confuzia” prezidențială. Senatorul republican Ted Cruz s-a referit la posibilitatea ca Biden să fi dezvăluit existența unui program de antrenament militar american clasificat într-un cadru public.

„Este posibil ca (Biden) să explice secrete la televiziunea națională. De fiecare dată când explică un lucru, totul devine din ce în ce mai rău și mai rău, iar noi (SUA și Rusia) avem arme nucleare îndreptate unul spre celălalt. Este incredibil de periculos, acest tip de slăbiciune prezidențială.”

New York Post a scris și ei că, prin dezvăluirea făcută despre americani, Biden „l-a contrazis pe consilierul său de securitate națională și a creat mai multă confuzie cu privire la misiunea diviziei 82nd Airborne în Europa de Est în timpul invaziei ruse a Ucrainei.”

Precedente

În ciuda infirmărilor oficiale, unii analiști sunt de părere că subiectul nu este de ignorat. Ei au reamintit că, în primele zile ale războiului, atât oficiali americani, cât și britanici au spus în privat că trupele ucrainene ar putea fi eventual antrenate în afara Ucrainei dacă conflictul se prelungește pentru o perioadă lungă și se transformă într-o mișcare de insurgență a ucrainienilor împotriva invadatorilor ruși.

De altfel, în luna ianuarie, cinci foști oficiali de informații și de securitate națională au confirmat pentru Yahoo News că Agenția Centrală de Informații (CIA) desfășoară un program secret de instruire intensivă în Statele Unite pentru forțele speciale de elită și pentru alți membri ai serviciilor de informații ucrainiene, parte a unui program care a început în 2015, într-o unitate nedezvăluită din sudul Americii.

Potrivit informațiilor, programul secret, condus de forțe paramilitare care lucrează pentru departamentul Ground Branch al CIA – cunoscut oficial acum ca Ground Department – a fost înființat de Administrația Obama după invazia și anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. Considerat „o prioritate ridicată” de către oficialii americani, programul a continuat sub Administrația Trump. Parțial la îndemnul Congresului, fostul președinte a extins finanțarea pentru program, crescând numărul de soldați ucrainieni aduși anual în SUA, potrivit foștilor oficiali.

Președintele Joe Biden a continuat și el să extindă programul condus de CIA, care, afirmă sursele, durează mai multe săptămâni și include pregătiri în mânuirea armelor de foc, tehnici de camuflaj, navigație terestră, tactici precum „acoperire și deplasare,” strângere de informații și alte domenii.

Un fost oficial CIA, familiar cu programul derulat de Ground Department, a afirmat atunci că „Statele Unite antrenează o insurgență,” el adăugând pe șleau că programul i-a învățat pe ucraineni „cum să omoare ruși.”

Dezvăluirile despre programul secret au venit în același timp în care New York Times scrisese că SUA vor sprijini masiv insurgența ucraineană dacă Rusia va invada această țară – lucru care s-a și întâmplat -, iar nivelul de sprijin pentru rezistența ucraineană va depăși cu mult ajutorul dat în Afganistan în anii 80 luptătorilor anti-sovietici. Multiple surse din Administrația Biden au afirmat atunci că planurile pentru sprijinirea Ucrainei ar include și antrenamente pentru luptătorii ucraineni în statele din flancul estic al NATO – România, Polonia și Slovacia.

Analiștii au afirmat că deocamdată nu este clar dacă Biden s-a referit în declarația sa de luni la acest program CIA, dacă este vorba de un alt program de instruire desfășurat de Pentagon sau dacă președintele s-ar fi exprimat într-adevăr greșit.

Dacă însă informația privind pregătirea ucrainienilor de către americani în Polonia se va confirma, acest lucru ar reprezenta o intensificare importantă a implicării Statelor Unite în conflict de partea Kievului. Fără îndoială, mișcarea va atrage un răspuns din partea Moscovei, care a acuzat constant că guvernul ucrainean este unul marionetă, instalat și controlat de Statele Unite și aliații lor occidentali.

În plus, adăugată la gafa lui Biden care sugera îndepărtarea lui Putin de la putere, acest lucru ar putea oferi propagandei Moscovei ocazia ideală de a susține că acesta a fost de fapt scopul americanilor de la începutul crizei: amestecarea în treburile interne ale Federației Ruse și răsturnarea guvernului actual de la Kremlin.

Riscuri pentru Polonia

Unele voci au afirmat că americanii fac eforturi să țină secretă pregătirea soldaților ucrainieni în Polonia pentru a nu periclita poziția Varșoviei, care a devenit oricum una delicată de la debutul invaziei Rusiei.

Polonia este în prezent nu doar destinația principala a ucrainienilor care fug din calea războiului, țara primind aproximativ 2,34 milioane de refugiaţi începând din 24 februarie, așa cum a anunţat marţi poliţia de frontieră poloneză.

Polonia a ajuns deja și centrul principal pentru țările care își trimit transporturile de arme către Ucraina. Regatul Unit și Comandamentul European American au coordonat zboruri către aerodromurile militare poloneze din mai multe țări din întreaga Europă, de unde trupele ucrainene încarcă rachetele antiaeriene, rațiile militare, muniția și celelalte echipamente în camioane, pe care le duc peste granița în Ucraina.

  • (Potrivit unor surse, în declarația sa, președintele Biden se referea de fapt chiar la acești instructori americani din Polonia care-i învață pe ucrainieni cum să folosească rachetele Javelin și restul armamentului trimis de aliați. Un înalt oficial al Administrației de la Washington a afirmat de altfel că trupele americane ajută forțele ucrainene din Polonia să încarce armele pe care le trimit țările occidentale pentru a le transporta în Ucraina. În timp ce fac acest lucru, americanii oferă instrucțiuni verbale ucrainienilor despre cum să folosească armamentul, cum ar fi rachetele antiaeriene, dar nu se implică în instruirea forțelor ucrainene, a afirmat și generalul Todd Wolters, șeful Comandamentului European al SUA și comandantul suprem aliat al NATO).

Nu este de aceea de mirare că implicarea activă a Poloniei de partea ucrainienilor a atras furia celor de la Kremlin. Joia trecută, Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat Polonia de escaladarea situației din estul Europei, după ce Varșovia a expulzat 45 de diplomați ruși din cauza presupuselor activități de spionaj.

„Varșovia s-a angajat într-o escaladare periculoasă în regiune, bazându-se nu pe interesele naționale, ci în cadrul orientărilor NATO, care sunt bazate pe rusofobie, ridicată la rangul de politică oficială,” se arată într-un comunicat al ministerului de la Moscova.

Kremlinul a afirmat că expulzarea diplomaților ruși a fost un „pas conștient” al Poloniei „spre distrugerea definitivă a legăturilor bilaterale,” avertizând că Moscova „nu va lăsa acest atac ostil fără un răspuns.”

De asemenea, lideri de la Moscova au lansat un val de amenințări la adresa Poloniei după apariția în spațiul public al unor informații conform cărora Varșovia ar fi propus trimiterea în Ucraina a unei forțe ONU de 10.000 de căști albastre.

Vicepreședintele Dumei, Vladimir Shamanov, a afirmat: „A sosit timpul ca conducerea țării să spună în mod special că există granițe și să încercați, polonezilor, să vă băgați capul aici chiar și 10 metri.” Shamanov, care este fostul comandant al trupelor aeropurtate ruse, a adăugat că etapele finale ale războiului „se vor desfășura în apropierea graniței dintre Ucraina și Polonia” și că polonezii vor primi un răspuns „în cadrul întregii scheme,” urmând să fie zdrobiți cu rachete hipersonice.

La rândul său, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că propunerea Poloniei va duce la „confruntări directe” cu NATO, în timp ce fostul președinte al Federației Ruse, Dmitrii Medvedev a numit conducerea de la Varșovia „imbecili politici” care răspândesc propagandă „vulgară” despre Rusia.

Mesaje la fel de agresive au transmis și propagandiști ai Kremlinului de la televiziunea de stat din Rusia, care au avertizat că Moscova este pregătită să folosească arme nucleare împotriva Poloniei și a statelor baltice și că Varșovia va fi distrusă „după două secunde.”

Țînând cont de toate acestea, experții afirmă că abordarea Statelor Unite și a Poloniei este justificată și că, în cazul în care e informația dezvăluită de Biden despre instruirea ucrainienilor de către american e reală, detaliile operațiunii vor fi protejate în continuare.


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”