Antonescu: Ponta a mutat biroul la MApN ca să nu intre Băsescu noaptea, travestit în Duicu? Şi-a pierdut controlul
Principalele declaraţii ale lui Crin Antonescu:
Ultimele zile, ultimele ore ne arată o escaladare jenantă a unui mod de a face politică din declaraţii, pe care îl practică doi demnitari de vârf ai statului, preşedintele şi premierul. În ultimele faze la care mă refer, au coborât sub un nivel inacceptabil. E scandalos ca aceşti doi capi ai Executivului să facă de râs această ţară prin declaraţii cu un conţinut şi un ton care seamănă mai degrabă cu cel al unor căpetenii de bandă, lideri ai lumii interlope. România nu are nicio vină pentru a ajunge să fie sub ochii tuturor observatorilor interni şi internaţionali o ţară în care preşedintele şi premierul se ameninţă cu puşcăria.
Văd că a devenit o obişnuinţă ca Băsescu să îl declare pe prim-ministru profund corupt. Să facă ceva, dacă e aşa! Premierul vorbeşte despre un preşedinte cu limbaj, apucături şi comportament de mafiot şi ne precizează şi ziua în care va intra în puşcărie, 22 decembrie. Sunt lucruri care nu mai pot fi acceptate.
Deseori am adoptat şi voi mai adopta formule dure, protestez în faţa unui asemenea mod de a-ţi bate joc de cetăţeni.
Asistăm şi la aspecte comice, plângeri penale făcute la grămadă, ameninţări pe un ton cu adevărat inacceptabil şi incalificabil pentru un şef de stat, lucruri care nu sunt demne de România. Cred că trebuie să se oprească, pentru că mai jos de atât nu se poate.
Victor Ponta şi-a pierdut controlul, ne anunţă că se refugiază în sediul unei unităţi militare. Nici Ceauşescu nu s-a mutat cu biroul în altă clădire.
Lăsând la o parte ce cred ambasadorii, ce ţară e aia când premierul fuge cu biroul în MapN ca să nu îi însceneze preşedintele ceva? Se travesteşte în Duicu şi propune lucruri necuviincioase? Foloseşte Băsescu instituţii ale statului ca să- însceneze ceva? Ce se va întâmpla la Ministerul Apărării? Ponta ne spune că pleacă din sediul Guvernului, care este cam civil. Păi trebuie să fie. Pleacă la Ministerul Apărării, pentru că acolo nu intră oricine. Nu ştiu pentru cine se joacă această operetă. Sediul tradiţional, deci sediul istoric de până la Ponta III, al Guvernului, este în Piaţa Victoriei. Îşi imaginează Ponta că un cetăţean crede că acolo este ca la mall, intră cine vrea? Sediul Guvernului are regim de obiectiv special, e păzit. Poate să încerce oricine, nu poate intra în curte nici dacă nu are o treabă confirmată.
Ce se întâmplă dacă la Ministerul Apărării se dă o alarmă? Rămâne Ponta sechestrat acolo? Ce e această poveste de prost gust? Cu ce drept Ponta, dacă e în toate facultăţile, îşi permite să facă acest circ cu Guvernul, multă şi sediul PSD în Ministerul Apărării?
Nu cred că e o chestiune de tupeu, cred că şi-a pierdut controlul, de frică, de nervi, de stres. Nu mai are măsură. Cineva trebuie să facă ceva. Ceilalţi membri ai Guvernului, membrii PSD, preşedinţii celor două Camere, care ar putea să-l însoţească pe Ponta la un control sau să-i atragă atenţia că nu ne putem bate joc de instituţii fundamentale ale ţării.
În acest an, încărcat cu o miză electorală extraordinară, care e deja formulată – cine pierde, merge la puşcărie! Am ajuns ca domnul preşedinte să ameninţe nişte oameni cu puşcăria şi, mai nou, tânărul său dorit succesor să indice exact cine trebuie să scape după alegeri – domnul Nicolescu, de exemplu, domnul acela, Andrei, trebuie să intre – spune, ăla trebuie prins şi băgat la puşcărie şi, desigur, domnul Băsescu!
Le cer celor doi domni care reprezintă România să înceteze, nu suntem undeva, în state de pe vremuri, din Africa, unde în momentul în care se schimba puterea, fostului preşedinte i se tăiau urechile şi, eventual, i se şi mâncau. Suntem o naţiune care merită reprezentată cu un minimum de demnitate. E o competiţie politică acerbă, dar dacă am avea responsabilitate, ar trebui să discutăm şi lucruri de consens, să discutăm ce se face, mai ales ce nu se face în fruntea unei ţări, care este , indiferent cine va câştiga competiţia, strategia României şi, apropo, nu am primit niciun răspuns de la Ponta privitor la chestiunea Blănculescu la Schulz. Ar trebui să vedem ce anume din destinul acestei ţări trebuie să continue, indiferent cine va câştiga această competiţie.
Nu se poate să se ameninţe cu puşcăria.
Nu se dă bătălia pentru o justiţie independentă, ci pentru cine pune mâna pe justiţie. Noi am vorbit despre o justiţie scoasă de sub Băsescu, nu despre una pe care să pună mâna Ponta.
Aş vrea să mai adresez un mesaj, poate pentru prima dată, celor care lucrează în sistemul judiciar. Independenţa justiţiei trebuie să devină o realitate.
O ţară în care, pur şi simplu, premierul fuge în Ministerul Apărării e o ţară care nu poate face impresie bună. Dacă se sperie şi la Ministerul Apărării, dacă are impresia că e ascultat? Acolo sunt multe instalaţii, sateliţi, comunicaţii speciale. Unde să ne aşteptăm că se mută? Eu cred că toate aceste lucruri trebuie să înceteze.
Băsescu,oricât de mare ar fi optimismul meu antropologic, speranţele mele legate de el sunt mai slabe şi mai puţin importante. Va ieşi dintr-o funcţie şi nu va intra în alta. La Ponta, trebuie să existe o stabilitate, măcar a biroului, să ştim de unde să-l luăm. Bineînţeles, nu are nicio conotaţie judiciară, cum ar putea înţelege Ponta.
Nu s-a dat cu bomba la Palatul Victoria! Nu am nicio simpatie nici pentru Băsescu, nu ştiu ce îi rezervă viitorul, dar e inacceptabil ca Ponta să ne spună ziua în care intră în puşcărie.
Plângerea penală e un drept care stă la îndemâna oricărui cetăţean care se consideră lezat. Declaraţia preşedintelui e inacceptabilă, însă persoana ameninţată şi lezată era domnul Pandele. El a spus că nu depune plângere deoarece este bărbat. Corect, nu se poate contesta.
Ar trebui acum, cu toţii, să mergem valuri, cârduri să semnăm? Nu sunt de acord. Am văzut că domnul Hunor a spus aproape ce am spus şi eu, condamnă atitudinea lui Băsescu, dar nu are treabă cu plângerea. Nici Oprea nu a semnat.
Despre numirea lui Victor Ciorbea ca Avocat al Poporului:
Să clarificăm nişte lucruri, că l-am auzit pe domnul Ponta din nou, cu nervozitate şi ipocrizie. Plângea de mila lui Ciorbea, că nu votăm noi, după câte a făcut Ciorbea pentru mine. Parcă m-a înfiat. Nu mai ştie ce spune domnul Ponta. Domnul Ciorbea ştie. Noi am fost informaţi, de către Ciorbea, că PSD a decis să îl propună Avocat al Poporului. Ne-a informat, i-am spus că nu avem nimic împotrivă, şi-a dat demisia din grupul de la Senat şi a fost propus de PSD. Nu avem nimic împotriva acestei propuneri. De vreme ce e jurist, era senator în PNL, poate să fie o variantă bună, dar nu l-am propus noi şi Ponta trebuie să facă, măcar la prânz, o pauză în a minţi. A avut majoritatea.
Ciorbea mi se pare o propunere bună, nu am sentimentul că va fi un om la ordinele PSD, pentru că are un nume, un statut, o anumită carieră în spate.
Ciorbea şi-a dat demisia din calitatea de senator PNL şi presupun că, între timp, că altfel nu putea merge la Avocatul Poporului, şi din Partidul Naţional Liberal.
Să-şi aducă oamenii, să aibă cvorum şi să decidă cum îi place domnuluiZgonea.Despre o posibilă alianţă cu PDL sau PMP:
PNL nu e foarte dornic să încheie noi alianţe, nemaivorbind de toate lucrurile care ne-ar face să fim rezervaţi. Nu se pune problema. Că discutăm de o susţinere comună a unui proiect de lege, a unei moţiuni de cenzură, asta e cu totul altceva, dar să vorbim de refacerea Alianţei DA, nu. Există lucruri care nu trebuie purtate decât o singură dată, şi la nivelul lenjeriei, şi la nivelul alianţelor politice.
Probabil că şi unii, şi alţii ţintesc strict voturi. Băsescu încearcă să strângă aceste voturi, dar nu e clar către cine le îndreaptă. Către mine, nu, ca să fie limpede. Ponta pare mai bine plasat ca să câştige din tot tărăboiul, în sensul că, şi cu toată procedura de victimizare, cu toate structurile bine aşezate pe propagandă este loc de telenovelă electorală.
Sursa: adevarul.ro