Antonescu: Îi cer liderului socialiştilor români Victor Ponta să se poziţioneze foarte clar faţă de declaraţiile lui Schulz
Principalele declaraţii ale preşedintelui PNL:
Martin Schulz pledează pentru acţiunile agresive şi care încalcă dreptul internaţional ale Rusiei. Care este interesul Rusiei? Să exporte energie? În baza acestei socoteli, domnul Schulz merge mai departe şi spune că peninsula Crimeea este a Rusiei.
Credem că este o declaraţie foarte gravă. PNL consideră că interesul UE nu se limitează la atât. Domnul Schulz trebuia să se facă negustor de energie. El trebuie să înţeleagă că interesul UE ţine de reguli şi de un spirit pe care UE le-a construit pas cu pas.
Am putut vedea preocuparea Administraţiei americane, solidaritatea SUA cu UE, am văzut prezenţa unor înalţi oficiali americani la Chişinău, şi nu putem să fim doar negustori de energie. România este foarte aproape de Transnistria şi Crimeea şi are un interes de a susţine şi integritatea Republici Moldova şi parcursul european. Eu îi cer liderului socialiştilor români ca în calitatea lui să se poziţioneze foarte clar faţă de declaraţia lui Schulz.
Deşi a trecut patru, cinci zile de când domnul Blănculescu le-a făcut la NATO, domnul Ponta nu a recaţionat încă. Înţeleg că domnul Ponta împărtăşeşte părerea domnul Blănculescu. Cred că avem toţi dreptul să aflăm care este punctul de vedere al PSD, al primului-ministru Victor Ponta.
Alegătorii români au dreptul să ştie că dând un vot PSD, adică domnului Schulz la preşedinţia Comsiei Europene, şi dacă Rusia mai ocupă ceva, o să spună că "Da, au încălcat dreptul internaţional, dar l-au ocupat şi asta este". Cred că trebuie să aflăm poziţia domnului Ponta. Dacă nu răspunde nici de data aceasta, tragem nişte concluzii: domnul Ponta nu are nicun fel de cuvânt în faţa candidatului Schulz. Domnul Ponta nici nu s-a delimitat măcar faţă de declaraţiile domnului Blănculescu.
Schulz nu vrea sancţiuni pentru Putin
Preşedintele Parlamentului European, socialistul Martin Sculz, se opune unor noi sancţiuni pentru Rusia, după ce ţara condusă de Putin a anexat Crimeea, pentru că ”există interese comune între UE şi Rusia”.
"UE a luat masuri si nu este necesar, pentru moment, sa adopte noi masuri", apreciat el. "Care este interesul Rusiei? Sa exporte energie. Care este interesul UE? Sa aiba energie la preturi rezonabile. Care este interesul Rusiei? Sa castige bani din exportul de energie, deoarece are nevoie de acesti bani pentru a investi in tara lor, iar pentru asta au nevoie de investitiile care vin din Europa, deci exista interese comune", a insistat Schulz, care a precizat ca isi doreste o "mai buna intelegere intre guvernul rus si UE".
Sursa: adevarul.ro