Antonel Tănase: Implicarea tinerilor în viaţa socială, economică şi politică este esenţială pentru dezvoltarea României

Antonel Tănase: Implicarea tinerilor în viaţa socială, economică şi politică este esenţială pentru dezvoltarea României

Implicarea tinerilor în viaţa socială, economică şi politică este esenţială pentru dezvoltarea României, a declarat secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase.

"Tinerii trebuie să fie sprijiniţi şi încurajaţi să se implice, să lupte pentru drepturile lor şi să fie cei care determină schimbarea în societate. Implicarea lor în viaţa socială, economică şi politică este esenţială pentru dezvoltarea României. Societatea poate progresa doar dacă vedem educaţia ca un proces continuu, pentru toţi oamenii, dar în mod special pentru generaţiile tinere. Însă, pentru ca acest obiectiv să fie atins, trebuie să implicăm tinerii în dezvoltarea politicilor pentru tineret şi educaţie", a afirmat Antonel Tănase, marţi, la Consiliul Naţional pentru Tineret.

El a precizat că aceste principii au stat la baza înfiinţării de către Guvernul actual a Consiliului Naţional pentru Tineret.

"La momentul preluării guvernării, Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret funcţiona fără regulament de organizare, fără un cadrul oficial sau o structură reprezentativă la nivelul zonei de tineret, ultima convocare a acestuia fiind în 2018. În consecinţă, tinerii, prin organizaţiile neguvernamentale de tineret, nu mai erau implicaţi în procesul de elaborare sau implementare a politicilor publice de tineret. A fost înfiinţat, astfel, Consiliului Naţional pentru Tineret, o structură consultativă modernă şi eficientă, bazată pe expertiza şi relevanţa actorilor din societatea civilă. Consiliul are în componenţă 50 de delegaţi reprezentând structuri de tineri activi, grupaţi în 10 domenii de interes pentru populaţia între 14-35 ani, cum sunt: cultură şi recreere, sănătate pentru populaţia tânără, protecţia mediului, servicii sociale pentru tineri, politici de tineret, cooperare europeană şi internaţională, dezvoltare şi infrastructură pentru tineri sau dezvoltare antreprenorială şi de afaceri", a declarat Antonel Tănase.

Şeful SGG a subliniat că şi în actualul context al pandemiei de COVID 19 Guvernul caută soluţii pentru sprijinirea tinerilor, menţionând în acest sens iniţiativele Transelectrica, companie naţională administrată de Secretariatul General al Guvernului.

"Pandemia COVID-19 reprezintă o provocare pentru toată lumea şi ne străduim cu toţii să o depăşim cu bine. Deşi am fost nevoiţi să punem în stand-by unele proiecte care implicau prezenţa fizică a tinerilor în viaţa guvernamentală, precum Programul de Internship, încercăm să continuăm să sprijinim tinerii şi educaţia lor. În acest sens, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice 'Transelectrica' - S.A., ale cărei acţiuni sunt administrate de către Secretariatul General al Guvernului în numele statului român, continuă să se implice în zona de cercetare şi în zona universitară şi a investit în dotarea unui laborator (Laboratorul SCADA), care a fost inaugurat recent la Facultatea de Energetică din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti şi va pregăti viitorii profesionişti ai energeticii", a declarat Tănase.

El a adăugat că, totodată, Transelectrica a decis să extindă programul de burse pentru anul universitar 2020-2021.

"Vor fi, astfel, oferite 10 burse studenţilor din cadrul universităţilor cu profil tehnic, din Bucureşti, Constanţa, Timişoara şi Iaşi. În plus, anul acesta, pe lângă domeniul energetic, Transelectrica a introdus în aria de interes şi specializări de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare şi de la Facultatea de Construcţii Civile, Industriale şi Agricole. Procesul de selecţie pentru programul nostru de burse se desfăşoară pe parcursul lunii noiembrie 2020", a afirmat Tănase.

Şeful SGG a subliniat şi faptul că autorităţile se bazează pe implicarea tinerilor în domeniul sanitar, într-o perioadă deosebit de dificilă, marcată de pandemia COVID-19.

"Facem apel la tineri să respecte regulile pe care specialiştii în domeniul sanitar au fost nevoiţi să le ia, în acord cu cele europene, pentru a limita efectele negative ale pandemiei. Totodată, Guvernul a deschis posibilitatea ca studenţii la Medicină care se vor înscrie ca voluntari să ajute personalul medical la îngrijirea pacienţilor COVID-19 să benficieze de prime de 2.500 de lei lunar. Guvernul Orban face eforturi deosebite pentru a lua cele mai bune măsuri în lupta cu pandemia COVID-19 şi pentru a mobiliza întreaga societate pentru ca această perioadă să fie depăşită cu bine", a mai declarat Antonel Tănase. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…