Antibiotice Iași, fabrica unde se produceau peste 100 de sortimente de medicamente. Produsele rebut ajungeau pe piața internă

Antibiotice Iași, fabrica unde se produceau peste 100 de sortimente de medicamente. Produsele rebut ajungeau pe piața internă

Vestita Antibiotice Iași, fosta Fabrică Chimică nr. 2 Iași, care producea antibioticele pentru piața internă dar și externă, a fost un punct vulnerabil pentru Securitate.

FOTO Iași orașul meu

FOTO Iași orașul meu

Antibiotice Iași, fosta Fabrică Chimică nr. 2 Iași, a luat ființă în 1952. În circuitul economiei naționale, întreprinderea era deosebit de importantă, întrucât era singura care livra antibiotice pe piața internă. Valoarea producției globale era de aproximativ un miliard de lei, producându-se peste 100 de sortimente de medicamente precum penicilina, vitamine, hormoni, unguente și supozitoare.

Evident, printre angajați erau și mulți colaboratori și informatori, recrutați din rândul specialiștilor. Rețeaua informativă a unității de producție era formată din 43 de persoane: 13 informatori, 17 colaboratori, 2 rezidenți, 9 surse și două gazde case de întâlniri, aflăm din dosarele făcute publice în cadrul proiectului „România supravegheată“ a Direcției Cercetare, Expoziții, Publicații, Serviciul Programe Educaționale din cadrul CNSAS.

Produsele unității de producție se vindeau și la export, în 21 de țări, printre care Belgia, URSS, Siria, Olanda, Iugoslavia, Nigeria, Mongolia. Probleme mai deosebite, aflăm dintr-o notă de analiză privind obiectivul nr. 704 – Întreprinderea de Antibiotice Iași, au fost la Tetraciclină, Streptomicină, Penicilina G, Carbenicilină, unde exista un contract extern. „S-a intervenit operativ, iar marfa necorespunzătoare nu a mai ajuns în Cuba unde ar fi compromis viitoarele relații comerciale“, aflăm dintr-o notă publicată de CNSAS.

Probleme la Penicilină

Penicilina, produsul cu ponderea cea mai mare care se fabrica la Întreprinderea de Antibiotice Iași, care se livra direct pe piața internă și externă, a ridicat mai multe probleme, după ce produsul și-a pierdut culoarea albă, îngălbenindu-se treptat, mai mulți beneficiari returnând produsul. În magazie se aflau, în anii ’80, medicamente de patru milioane de lei.

În urma investigațiilor, s-a demonstrat că îngălbenirea este urmare a apariției a unor peniciline străine care a dus la îngălbenirea produsului finit.

Ancheta a stabilit că sunt mai multe cauze: calitatea necorespunzătoare a materiilor primite furnizate de agricultură: extractul de porumb, amidonul, făina de soia, porumb degradat ori care conțin corpuri străine; existența unor produse biologice a căror activitate specifică este la jumătate față de cea acceptată pe plan mondial. Astfel, în cazul eritromicinei, tulpinile erau infestate cu un parazit și, prin urmare, produsul de fermentație era scăzut la jumătate. Tulpinile fuseseră procurate deja parazitate, iar fenomenul nu putea fi oprit întrucât parazitul a contaminat și vasele de fermentație.

Producția de unguente, în impas

De asemenea, întreprinderea se confrunta cu o capacitate insuficientă a producției de unguente ca urmare a imposibilității de tuburi de aluminiu, care prezentau fisuri și produsul se scurgea prin fisurile apărute. „Menționăm că au fost comandate un milion de tuburi din plumb, iar din cauza lipsei lor, nu au fost realizate până în prezent 20 de sortimente de unguente“, se arată într-un document intern.

Și Ministerul Sănătății a solicitat oprirea livrării produsului pe piață după ce s-a observat că penicilina se degrada în timp.

Dintr-un raport întocmit în anul 1986, aflăm că, „în comparație cu calitatea producției mondiale de antibiotice, IA Iași este foarte mult rămasă în urmă, astfel încât un număr tot mai mic de produse sunt competitive și la nivelul farmacopeelor în vigoare“. În încheiere, se cerea ca aspectele negative să fie aduse la cunoștința Ministerului Industriei Chimice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

4 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet