ANSVSA a aplicat comercianţilor alimentari de pe litoral amenzi de aproape două milioane de lei în ultimele 6 săptămâni

ANSVSA a aplicat comercianţilor alimentari de pe litoral amenzi de aproape două milioane de lei în ultimele 6 săptămâni

Echipele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au aplicat unităţilor de pe litoral care comercializează alimente 225 de amenzi contravenţionale, în valoare de 1.877.200 lei, în timpul celor 6 săptămâni în care a activat Comandamentul Sezon Estival 2021, potrivit unui comunicat de bilanţ al instituţiei, remis marţi AGERPRES.

Pe toată perioada estivală, echipele de medici veterinari ale ANSVSA au verificat 1.284 de unităţi comerciale, localizate în cele şapte zone de interes turistic - Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie Nord şi Sud, Costineşti şi Mangalia - Vama Veche. Amenzile au fost aplicate pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor constatate în urma controalelor.

De asemenea, inspectorii sanitari veterinari au mai emis trei avertismente, două ordonanţe de interzicere a activităţii şi două ordonanţe de suspendare temporară a activităţii unor unităţi de alimentaţie publică.

ANSVSA a mai dispus reţinerea oficială sau confiscarea unei cantităţi totale de 133,08 kilograme de produse de origine animală, din care 31,37 kilograme fructe de mare, 16,6 kilograme peşte, 14,26 kilograme carne, 70,85 kilograme de alte produse alimentare de origine animală, care nu se încadrau în parametrii de calitate şi siguranţă, fiind retrase de la comercializare şi dirijate spre neutralizare.

Ca urmare a activităţii echipelor de control în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2021, nu au fost înregistrate episoade de toxiinfecţii alimentare care să pună în pericol sănătatea şi viaţa publică, potrivit comunicatului ANSVSA.

"Sesizările legate de îmbolnăvirea unor persoane sau copii, ca urmare a consumului de alimente de la nivelul unităţilor de alimentaţie publică înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, au fost infirmate, cauzele îmbolnăvirilor având legătură directă cu contaminarea din punct de vedere microbiologic a apei din Marea Neagră la nivelul locurilor de plajă, din cauza unui număr insuficient de toalete, duşuri şi spălătoare de mâini raportat la numărul de turişti", precizează ANSVSA.

Activitatea Comandamentului Sezon Estival 2021 s-a desfăşurat în perioada 17 iulie - 28 august, timp în care au activat 21 de echipe de control constituite din medici veterinari din cadrul DSVSA Constanţa şi din delegaţi din cadrul altor DSVSA judeţene.

Repartizarea echipelor pe fiecare staţiune turistică în parte s-a realizat în raport cu numărul unităţilor de alimentaţie publică şi comercializare a alimentelor înregistrate sanitar veterinar, astfel încât la finalul acţiunii să fie inspectate toate aceste unităţi cel puţin o dată.

Primele unităţi inspectate au fost blocurile alimentare din incinta taberelor şcolare, respectiv cantinele sau restaurantele unde se prepară sau se servesc mâncăruri gătite grupurilor de copii/şcolari.

În a doua etapă au fost controlate unităţile de alimentaţie publică şi comercializare a alimentelor care în anul precedent au avut neconformităţi structurale, au fost sancţionate contravenţional, au avut activitatea suspendată sau închisă sau pentru care a fost aplicată măsura reţinerii oficiale sau confiscării unor produse alimentare.

În timpul controalelor la nivelul unităţilor de alimentaţie publică, o atenţie deosebită a fost acordată personalului angajat pe funcţia de bucătar sau de ajutor de bucătar, care trebuia să poarte un echipament curat de culoare deschisă, să deţină cunoştinţele necesare de igienă alimentară corespunzător funcţiei desfăşurate şi să fie capabil să descrie activităţile ce se desfăşoară la nivelul bucătăriei, se menţionează în comunicatul ANSVSA.

Totodată, 12% din unităţile de alimentaţie publică au fost remodernizate, dotate cu echipamente corespunzătoare într-o stare foarte bună de întreţinere şi igienă şi fără neconformităţi.

"Acest aspect se datorează într-o mare măsură şi serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor care au consiliat şi au reuşit să determine operatorii să înţeleagă că fără a se conforma regulilor de igienă nu au succes şi nu pot rezista pe piaţă", potrivit ANSVSA.

În cadrul Comandamentului Sezon Estival 2021 au fost recepţionate şi soluţionate 12 apeluri prin call center, la numărul de telefon 0786.577.007, pus la dispoziţia consumatorilor de către DSVSA Constanţa.

Toate sesizările au fost preluate şi verificate în regim de urgenţă, fiind confirmate în urma controlului 6 sesizări, legate de condiţiile de preparare şi servire a produselor alimentare - produse alterate, produse care conţineau corpuri străine, igienă necorespunzătoare la nivelul unităţilor de alimentaţie publică de pe litoral. Restul sesizărilor au făcut obiectul investigărilor a 6 unităţi de comercializare a alimentelor din municipiul Constanţa.

Cu ocazia inspecţiilor realizate la nivelul unităţilor de alimentaţie publică şi de comercializare a alimentelor, medicii veterinari au recoltat 103 probe reprezentative din loturile de alimente în vederea realizării analizelor de laborator pentru determinarea parametrilor de calitate şi siguranţă

În urma Comandamentului Sezon Estival 2021, inspectorii ANSVSA au constatat că unităţile de alimentaţie publică care desfăşoară activitate sezonieră pe litoralul românesc în spaţii închiriate pe perioade scurte (1 sau 2 ani) sunt cele la care echipele de inspectori au identificat cele mai multe probleme legate de structură şi de întreţinere a spaţiilor şi facilităţilor, deoarece operatorii nu doresc să facă investiţii majore în locaţii care nu le aparţin.

De asemenea, principala problemă cu care se confruntă unităţile de alimentaţie publică este reprezentantă de lipsa unui personal calificat (bucătar sau ajutor de bucătar) care să deţină, pe lângă cunoştinţele legate de prepararea alimentelor, şi cunoştinţe minime de igienă alimentară, subliniază ANSVSA.

Pe de altă parte, fluctuaţiile frecvente de personal necalificat cresc riscurile de contaminare a alimentelor prin manipularea neigienică a materiilor prime şi a produselor finite, chiar şi la nivelul bucătăriilor sau blocurilor alimentare care sunt conforme structural şi sunt dotate corespunzător din punct de vedere al echipamentelor necesare, potrivit comunicatului ANSVSA.

Aproximativ 25% dintre unităţile de alimentaţie publică care desfăşoară activitate sezonieră pe litoralul românesc în spaţii închiriate îşi schimbă locaţia în fiecare an, fără anunţarea DSVSA Constanţa, aspect care determină un efort suplimentar din partea echipelor de control pentru identificarea acestora în vederea reevaluării condiţiilor de funcţionare în noua locaţie şi preschimbării documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor deţinut anterior, se precizează în comunicat.

Totodată, ANSVSA a constatat o creştere semnificativă a numărului tonetelor, rulotelor şi standurilor de la nivelul unor zone din Năvodari, Eforie Nord Alee, plaja până în Hotel Belona, Costineşti Centru şi Sud, zone unde autorităţile locale nu au întreprins acţiuni de modernizare şi reamenajare a spaţiilor publice, respectiv refacerea sau lărgirea drumurilor şi trotuarelor sau a altor căi de acces.

De asemenea, numărul unităţilor de alimentaţie publică de la nivelul Deltei Dunării şi zonei de litoral aparţinând judeţului Tulcea a crescut considerabil, ca şi numărul turiştilor care frecventează aceste zone în perioada sezonului estival, aspect ce va fi luat în considerare la organizarea Comandamentul Sezon Estival din anul 2022, arată ANSVSA.

Inspectorii sanitari veterinari au mai constatat creşterea de aproape trei ori a numărului de restaurante cu specific pescăresc, de la 11 unităţi în anul 2016 până la 31 de restaurante în anul 2021. În aceste unităţi se prepară şi se servesc produse din pescuit, scoici, rapane etc, capturate direct din Marea Neagră, aceste restaurante fiind din ce în ce mai mult frecventate de turişti.

Această creştere se datorează şi faptului că, în anul 2020, apele Mării Negre aparţinând teritoriului românesc au fost clasificate în clasa A, aspect care a permis recoltarea pentru consum uman a moluştelor bivalva vii (midii, vongole, rapane) din aceste ape clasificate, ceea ce a determinat apariţia unui nou sector în activitatea de pescuit, se menţionează în comunicat.

În acest context, inspectorii sanitari veterinari au remarcat o tendinţă de creştere continuă a consumului de peşte şi de produse din pescuit, inclusiv a fructelor de mare (midii, rapane, vongole), aspect care va fi luat în considerare în realizarea analizei de risc pentru anul 2022, având în vedere perisabilitatea cărnii de peşte sau a fructelor de mare, concluzionează ANSVSA. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”