ANRE: Obligaţia furnizorilor de gaze de înmagazinare a stocului minim de gaze naturale, acoperită cu 141%

ANRE: Obligaţia furnizorilor de gaze de înmagazinare a stocului minim de gaze naturale, acoperită cu 141%

Furnizorii de gaze naturale deţineau în depozitele subterane, joi, 15 octombrie, o cantitate de 2,78 miliarde de metri cubi de gaze naturale, astfel încât stocul minim de gaze naturale impus prin lege pentru furnizori era acoperit în proporţie de 141%, potrivit unui comunicat remis marţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

"ANRE a stabilit în conformitate cu prevederile legale, pentru fiecare ciclu de înmagazinare, un stoc minim de gaze naturale pe care furnizorii au obligaţia de a-l deţine pentru asigurarea continuităţii în alimentarea cu gaze naturale a clienţilor finali. (...) Din datele obţinute de ANRE din activitatea de monitorizarea a sectorului gazelor naturale, la data de 15 octombrie 2020, furnizorii deţineau în depozitele subterane de înmagazinare a gazelor naturale 2.780.251 mii m3, obligaţia de înmagazinare fiind îndeplinită în procent de 141%", se menţionează în comunicatul remis de ANRE.

În conformitate cu prevederile Metodologiei privind determinarea anuală a nivelului stocului minim de gaze naturale pentru titularii licenţelor de furnizare gaze naturale, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 35/2016, pentru sezonul rece 2020-2021, ANRE a emis Decizia nr. 675 /23.04.2020 privind stabilirea nivelului stocului minim de gaze naturale pe care fiecare titular al licenţei de furnizare a gazelor naturale are obligaţia de a-l constitui în depozitele de înmagazinare subterană până la data de 31 octombrie 2020, se precizează în comunicatul ANRE.

"Stocul minim de gaze naturale la nivel naţional pentru titularii licenţelor de furnizare care asigură aprovizionarea cu gaze naturale a clienţilor finali, pentru ciclul de înmagazinare 2020-2021, a fost stabilit la un nivel de 1,917,668.052 mii m3", conform ANRE.

Din 27 iulie 2020, o dată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 155/2020 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 şi privind modificarea şi completarea altor acte normative, temeiul legal în baza căruia ANRE a emis Ordinul 35/2016 referitor la obligativitatea furnizorilor de a constitui stocul minim în conformitate cu reglementările emise de ANRE a fost înlocuit cu obligaţia acestora de a constitui un "stoc minim de gaze naturale la nivelul necesar pentru asigurarea continuităţii în alimentarea cu gaze naturale a clienţilor săi şi suportabilităţii preţului de către aceştia, în conformitate cu prevederile legale în vigoare" (art. 143 alin. (1) lit.q) din Legea nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare), potrivit comunicatului ANRE.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei subliniază că în conformitate cu prevederile art. 143 alin. (1) lit. a) şi a1) din Legea nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, furnizorul de gaze naturale are obligaţia "să asigure acoperirea consumului pentru clienţii săi" şi "să achiziţioneze gazele naturale pe care le furnizează clienţilor casnici, în condiţii de minimizare a costului resurselor alocate".

Având în vedere aceste obligaţii, furnizorul este responsabil pentru asigurarea surselor de gaze naturale din producţia internă curentă, înmagazinare şi import, iar neîndeplinirea obligaţiei de a asigura cantităţile de gaze naturale necesare pentru asigurarea consumului clienţilor săi se sancţionează potrivit prevederilor art. 195 alin. (1) pct. 2 lit. e) din Legea nr. 123/2012, cu amendă cuprinsă între 5% şi 10% din cifra de afaceri anuală, se menţionează în comunicatul ANRE. AGERPRES


populare
astăzi

1 Dan Dungaciu / României i s-a dat peste mână. Germania a blocat proiectul unionist, pentru că era împotriva înțelegerii sale cu Rusia asupra Moldovei

2 Audiență de excepție la Antena 3 în timpul emisiunii cu Nicolae Ciucă / O informație care spune multe despre sondajele lui pește prăjit...

3 Christophe Barraud, un guru al prognozelor: Harta SUA se va face roșie

4 VIDEO Clip electoral controversat în SUA / Democrații spun că republicanii vor interzice masturbarea dacă vor câștiga alegerile

5 CTP, despre prestația lui Ciucă la ultima dezbatere electorală: „A fost cea mai bună apariție publică a sa”