ANPDCA: Corpul de Control a identificat trei situații în care existau suspiciuni de practicarea prostituției în centre de plasament
Corpul de Control din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a desfășurat 96 acțiuni de control în 61 centre de plasament și 35 case de tip familial, în perioada 20 aprilie 2014 - 1 iulie 2016, fiind identificate trei situații în care existau suspiciuni cu privire la practicarea prostituției de către beneficiare ale sistemului de protecție specială, informează un comunicat al Ministerului Muncii remis, luni, AGERPRES.
Controale au vizat, în principal, calitatea îngrijirilor, socializării și condițiile de locuit din serviciile de tip rezidențial publice și private.
"ANPDCA precizează că în cadrul acțiunilor de control au fost identificate și 3 situații în care existau suspiciuni cu privire la practicarea prostituției de către beneficiare ale sistemului de protecție specială. În două dintre cazuri ANPDCA a sesizat organele de cercetare penală, iar în cel de al treilea sesizarea a fost transmisă de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Conform informațiilor transmise ANPDCA de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în luna martie 2016, pentru una din sesizări au fost finalizate cercetările și au fost trimise în judecata persoanele responsabile", se menționează în comunicat.
Potrivit sursei citate, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului colaborează permanent cu autoritățile sau instituțiile a căror intervenție poate veni în sprijinul copiilor aflați în astfel de situații. Unul dintre ultimele exemple în acest sens este chiar solicitarea făcută către Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog pentru o intervenție de specialitate privind consumul de substanțe interzise, în urma unei acțiuni comune a organelor de poliție cu reprezentanții ANPDCA.
În același timp, ANPDCA asigura opinia publică de toată deschiderea în ceea ce privește punerea la dispoziție a tuturor informațiilor referitoare la astfel de cazuri, însa trebuie avut în vedere că, în cadrul misiunilor de control, pot fi identificate suspiciuni de trafic care sunt cercetate ulterior de instituții specializate, iar pentru buna desfășurare a cercetărilor anumite informații pot fi făcute publice numai la finalizarea anchetei.
"Dreptul copilului la imagine trebuie întotdeauna protejat. Nu în ultimul rând, reamintim faptul ca în orice demers trebuie avut în vedere inclusiv dreptul copilului la imagine, care poate fi afectat în situația în care sunt făcute publice informații care pot duce la identificarea acestuia. În acest context, reamintim că, potrivit legii, este interzisă publicarea oricăror date referitoare la săvârșirea de fapte penale de către un copil care nu răspunde penal, inclusiv informații privitoare la acesta", se spune în comunicat.
Ministerul Muncii face apel la reprezentanții mass-media să trateze cu discreție și înțelepciune aceasta situație, având convingerea că, la finalizarea cauzelor, organele de cercetare penala vor pune la dispoziție toate detaliile necesare informării opiniei publice.
Începând cu 20 aprilie 2014, în cadrul ANPDCA funcționează serviciul Corp Control. Acesta are ca misiune verificarea, periodică sau inopinată, a aplicării întocmai a legislației în domeniul protecției și promovării drepturilor copilului.
În situația în care, cu ocazia verificărilor, se constata existența unor suspiciuni referitoare la traficul de persoane sau consumul de droguri, ANPDCA sesizează structurile specializate de combatere a criminalității organizate.
"Însă, prin atribuțiile conferite de legislația în vigoare, ANPDCA nu poate nici confirma, nici infirma situațiile de trafic de persoane, aceasta sarcina revenind organelor în drept, la finalizarea cercetărilor", se mai arată în comunicat.
AGERPRES