ANPC: Amenzi de 135.000 de lei într-o singură zi pentru operatori economici din Capitală
Comisarii de la protecţia consumatorilor au aplicat, sâmbătă, 23 de amenzi în valoare de 135.000 de lei, unor operatori economici care prestează servicii de alimentaţie publică, în zonele Decebal, Unirii, Dorobanţi şi Floreasca din Capitală, în contextul pandemiei de Covid-19.
"Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorior (CRPCR) Bucureşti - Ilfov a continuat verificările la cele mai cunoscute terase din Bucureşti, pentru a vedea modul în care operatorii economici respectă cele mai noi prevederi legale de protecţie a consumatorilor, în contextul pandemiei de Covid-19. Astfel, în data de 27.03.2021, au avut loc alte 23 de acţiuni de control la operatorii economici care prestează servicii de alimentaţie publică, în zonele Decebal, Unirii, Dorobanţi şi Floreasca.
În urma verificărilor realizate, comisarii CRPCR Bucureşti - Ilfov au aplicat 29 de sancţiuni contravenţionale, respectiv 6 avertismente şi 23 de amenzi, în valoare de 135.000 lei", se menţionează într-un comunicat al ANPC remis duminică AGERPRES.
De asemenea, au fost dispuse măsuri complementare care au presupus oprirea definitivă de la comercializare a 395 de kilograme de produse alimentare, în valoare de aproximativ 13.000 lei, precum şi oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor pentru unul dintre operatorii economici controlaţi.
Potrivit sursei citate, abaterile constatate de comisarii ANPC în urma controalelor au vizat folosirea de produse şi proceduri nesigure care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor, precum materii prime cu data limită de consum depăşită,
materii prime fără elemente de identificare, produse cu mucegai (chifle), ulei excesiv de ars, nerespectarea condiţiilor de păstrare şi depozitare a produselor, lipsa panoului de protecţie la casa de marcat, decongelarea materiilor prime congelate la temperatura mediului ambiant,etc.
De asemenea, au fost descoperite ustensile neigienizate cu aspect înnegrit, comercializarea unor produse care prezintă modificări organoleptice şi multe deficienţe de informare către consumator.
"Controalele pe această temă vor continua şi în perioada următoare, ANPC asigurându-i pe cetăţeni, încă o dată, că supraveghează piaţa cu aceeaşi atenţie şi vigilenţă ca şi până acum, pentru a verifica modul în care este aplicată legea pentru protejarea drepturilor lor de către operatorii economici. Aceste acţiuni sunt intensificate cu atât mai mult cu cât, în contextul actualei crize medicale, este necesară respectarea în detaliu a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV 2, pe scară largă", transmit reprezentanţii ANPC.AGERPRES