ANP spune că a luat act de revendicările angajaților din penitenciare

ANP spune că a luat act de revendicările angajaților din penitenciare

Conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor spune că a luat act de revendicările organizațiilor sindicale din sistemul penitenciar, însă atrage atenția că angajații nu pot recurge la greve sau întreruperi voluntare ale activității, dar pot organiza forme de protest în condițiile legii.

"Conform statutului funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, lucrătorii din sistem au dreptul să se asocieze în organizații sindicale și asociații profesionale. În exercitarea drepturilor sindicale, aceștia nu pot recurge la greve sau întreruperi voluntare ale activității. Formele de protest exprimate în context legal, fără afectarea siguranței penitenciarelor și cu respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor private de libertate, reprezintă drepturi legale ale funcționarilor publici cu statut special", precizează ANP, într-un comunicat remis luni AGERPRES.

Comunicatul ANP vine după ce sindicaliștii din sistem au anunțat că vor declanșa, luni, acțiuni de protest în cinci penitenciare din țară, respectiv la Gherla, Craiova, Poarta Albă, Giurgiu și Codlea, fiind nemulțumiți de condițiile de muncă și nivelul de salarizare.

ANP susține că, în principal, revendicările organizațiilor sindicale ale personalului din penitenciare vizează drepturi de natură salarială. Concret, este vorba despre modul de aplicare a OUG 20/2016 referitoare la corectarea unor inechități salariale în sistemul de apărare și ordine publică, în urma căreia lucrătorilor din sistemul penitenciar nu li se acordă sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009.

"Facem precizarea că, în prezent, lucrătorilor din sistemul penitenciar li se acordă salarizarea stabilită prin acte normative aprobate, în concordanță cu grilele de salarizare specifice acestei familii ocupaționale. Cu privire la hotărârea membrilor de sindicat de a nu mai lucra ore suplimentare peste nivelul stabilit prin acorduri la care Administrația Națională a Penitenciarelor este parte, conducerea ANP precizează că, în decursul anului 2016, a întreprins demersuri constante pentru a asigura un număr corespunzător de lucrători în sistem, prin organizarea succesivă de concursuri de încadrare a personalului din sursă externă, repartiția absolvenților instituțiilor de învățământ postliceal și universitar și organizarea unor noi sesiuni de admitere în aceste instituții", arată ANP.

Conform sursei citate, numărul mare de ieșiri din sistem într-o perioadă relativ scurtă (1.000 de lucrători în primele opt luni ale anului în curs) îngreunează planificarea și asigurarea numărului suficient de lucrători pe misiuni și activități.

În acest sens, conducerea ANP a solicitat conducerilor unităților penitenciare folosirea judicioasă a resurselor umane avute la dispoziție astfel încât să se respecte prevederile Acordului colectiv privind raporturile de serviciu prin dispunerea unor măsuri administrative și organizatorice legale care evite depășirea plafonului de 180 de ore suplimentare.

De asemenea, reprezentanți ai ANP au participat în mod constant la dezbaterile privind modul de aplicare a OUG 20/2016, oferind suport pentru analiza prevederilor actului normativ și sprijinind acordarea drepturilor pentru personalul din penitenciare, în condițiile legii, menționează sursa citată.

ANP subliniază că lasă deschisă calea dialogului în vederea găsirii celor mai bune soluții pentru a asigura personalului drepturile conform volumului și complexității muncii depuse.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”