ANM: Vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă a anului, în următoarele două săptămâni

ANM: Vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă a anului, în următoarele două săptămâni

Vremea prognozată în următoarele două săptămâni se anunță mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă a anului, cu temperaturi pe timpul zilei ce vor atinge chiar și 18-19 grade Celsius în unele regiuni, în timp ce probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai mare după 13 noiembrie, în special, în zonele depresionare, relevă estimările Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabile pentru intervalul 10 - 23 noiembrie 2014.

În prima parte a intervalului, în Banat, vremea se va menține caldă, chiar dacă valorile temperaturilor maxime vor scădea ușor și treptat, de la 17 — 18 grade, spre 13 — 15 grade Celsius. În cea de-a doua săptămână, temperatura va continua să scadă ușor, până la maxime pe regiune de 11 — 13 grade, valori ce se mențin totuși peste cele climatologic specifice în a doua jumătate a lunii noiembrie. Minimele nocturne vor avea aceeași evoluție, astfel că în prima săptămână acestea vor fi mult mai ridicate decât cele obișnuite, cu o medie de 7 — 9 grade, apoi vor scădea ușor, urmând a se situa într-un ecart mediu de 4 — 7 grade. Ploi slabe, cu caracter local vor fi în zilele de 13 și 14 noiembrie, iar pentru perioada 17-19 noiembrie va crește probabilitatea pentru ploi pe spații mai extinse.

În Crișana, în prima săptămână a intervalului de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de valori mult mai ridicate decât cele înregistrate în mod obișnuit în această perioadă din an, cu maxime în medie de 15-19 grade și minime de la 5 până la 8 grade. Apoi, deși vor marca o scădere treptată, temperaturile se vor menține în general peste mediile climatologice specifice în a doua parte a lunii noiembrie, cu valori diurne de 10 — 14 grade și minime nocturne de 4 — 7 grade Celsius, medie regională. Probabilitatea de ploaie va crește în a doua parte a intervalului de referință, în special în perioada 17-19 noiembrie.

În Transilvania, în primele zile ale intervalului de prognoză, vremea se va menține mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă a anului, cu maxime, în medie, de 12 — 15 grade Celsius. Estimările indică o tendință de scădere a temperaturii aerului până la maxime pe regiune de 8 — 11 grade, valori ce se mențin totuși ușor peste cele climatologic specifice în a doua jumătatea a lunii noiembrie. Regimul minimelor nocturne va avea aceeași evoluție, în scădere de la un ecart de 2 — 5 grade în prima săptămână la o medie regională de 1 — 3 grade Celsius, cu valori mai mici în primele nopți și, din nou spre sfârșitul intervalului de referință, în zonele depresionare. În partea a doua a intervalului de prognoză va crește probabilitatea pentru ploi locale.

În Maramureș, pe parcursul primei săptămâni de prognoză vremea se va menține mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă a anului, chiar dacă valorile termice vor scădea treptat, de la maxime, în medie, de 17-18 grade la început spre 13 — 14 grade Celsius. Pentru cea de-a doua săptămână, estimările indică o tendință de continuare a scăderii ușoare de temperatură, până la maxime mediate pe regiune de 9 — 12 grade, valori ce se mențin totuși peste cele climatologic specifice în a doua jumătate a lunii noiembrie. Regimul minimelor nocturne va avea aceeași evoluție, astfel că în prima săptămână acestea vor fi mult mai ridicate decât cele obișnuite, cu o medie de 4 — 6 grade, apoi vor scădea ușor, urmând a se situa într-un ecart mediu de la 2 la 4 grade Celsius. Probabilitatea de ploaie va crește în a doua parte a intervalului de referință, în special în perioada 17-19 noiembrie.

În zona Moldovei, primele zile vor fi caracterizate de o vreme în general caldă, cu precădere în zonele mai înalte de relief. Valorile mediate pe regiune ale temperaturilor maxime vor fi de 10 — 14 grade, iar cele ale temperaturilor minime vor fi de 3 — 6 grade Celsius. Începând cu 15 noiembrie, valorile termice vor scădea, devenind apropiate de mediile climatologice specifice în a doua jumătate a lunii, cu maxime de 6 — 9 grade și minime de 1 — 4 grade Celsius, în medie. Vor fi posibile ploi slabe sau burnițe, cu caracter local, îndeosebi în cea de a doua săptămână de prognoză.

În prima săptămână de prognoză, în Dobrogea, vremea se va menține mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă a anului, cu maxime, în medie, de 12 — 14 grade. Apoi temperatura va fi în scădere, până la maxime pe regiune de 9 — 11 grade, valori apropiate de cele climatologic specifice în a doua jumătatea a lunii noiembrie. Regimul minimelor nocturne va avea aceeași evoluție, în scădere de la un ecart de 7 — 9 grade în prima săptămână, spre o medie regională de 4 — 7 grade, în cea de-a doua. Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai mare în data de 14 noiembrie și în perioada 17-19 noiembrie.

În Muntenia, în prima săptămână a intervalului de prognoză, vremea va fi caldă, cu precădere în zonele mai înalte de relief, cu valori mediate pe regiune ale temperaturilor maxime de 11 — 15 grade Celsius. Apoi se estimează o scădere de temperatură, valorile diurne, în ecart mediu de 9 — 11 grade, devenind apropiate de mediile climatologice specifice în a doua parte a lunii noiembrie. Regimul minimelor nocturne se va situa mult peste cel normal în prima săptămână, când în medie pe regiune vor fi 5 — 8 grade, apoi va fi în scădere, spre un ecart de 2 — 5 grade. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată între 13 și 15 noiembrie, apoi vor mai fi posibile ploi slabe.

În Oltenia, în prima săptămână a intervalului de prognoză, vremea va fi caldă, cu precădere în zonele mai înalte de relief, cu valori mediate pe regiune ale temperaturilor maxime de 11-15 grade. Apoi se estimează o scădere de temperatură, valorile diurne, în ecart mediu de 9 — 11 grade, devenind apropiate de mediile climatologice specifice în a doua parte a lunii noiembrie. Regimul minimelor nocturne se va situa mult peste cel normal în prima săptămână, când în
medie pe regiune vor fi 5 — 8 grade, apoi va fi în scădere, spre un ecart de 2 — 5 grade. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată între 13 și 15 noiembrie, apoi vor mai fi posibile ploi slabe.

La munte, regimul termic diurn se va situa în mare parte a intervalului de prognoză peste cel climatologic normal, în special în primele zile, când vor fi în medie 9 — 12 grade Celsius. Tendința este, însă, de scădere ușoară, mai ales în a doua săptămână, când se vor înregistra medii ale temperaturilor maxime de 4 — 7 grade. Minimele nocturne vor fi preponderent pozitive în prima săptămână, apoi vor scădea la o medie ușor sub limita de îngheț. Vor fi posibile ploi locale în jurul datei de 14 noiembrie, iar probabilitatea pentru precipitații va crește în perioada 17-20 noiembrie.

Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menționează ANM.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...