ANM: Valori termice medii de până la 15 grade, în intervalul 22 noiembrie-5 decembrie;precipitaţii mixte, de la finele lunii noiembrie

ANM: Valori termice medii de până la 15 grade, în intervalul 22 noiembrie-5 decembrie;precipitaţii mixte, de la finele lunii noiembrie

Vremea se va situa în limite normale pentru perioada din calendar, la nivelul întregii ţări, cu valori termice maxime ce vor oscila, în medie, între un grad şi 15 grade, iar probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, unele sub formă de lapoviţă şi ninsoare, va fi mai ridicată spre finele lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie, reiese din datele centralizate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) în prognoza de specialitate, valabilă pentru perioada 22 noiembrie - 5 decembrie.

În Banat, în cursul zilei de 22 noiembrie va fi mai cald decât în mod obişnuit, cu maxime medii de 12 - 13 grade, dar în 23 şi 24 noiembrie valorile termice diurne vor scădea spre normalul perioadei, adică în medie spre 7 - 8 grade. Ulterior, vremea se va încălzi treptat, astfel încât la sfârşitul primei săptămâni (27 şi 28 noiembrie) temperaturile maxime vor tinde din nou spre medii de 12 - 13 grade. Cea de-a doua săptămână va fi caracterizată de un regim termic apropiat de normal, cu maxime ce vor oscila în medie între 5 şi 8 grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă în general între zero şi două grade, cu excepţia nopţilor din perioada 26 - 29 noiembrie şi noaptea de 23 noiembrie, când valorile nocturne se vor situa la medii de 4 - 6 grade. Va ploua în general slab cantitativ, local în cursul nopţii de 22 spre 23 noiembrie şi cu caracter temporar, începând din 26 noiembrie şi până la sfârşitul perioadei de referinţă. Cu o probabilitate mai ridicată spre finalul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie vor fi posibile şi precipitaţii mixte (lapoviţă şi ninsori).

În regiunea Crişanei, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit pe parcursul zilei de 22 noiembrie, când se vor înregistra maxime medii în jurul a 11 grade, dar în 23 şi 24 noiembrie valorile termice diurne vor scădea spre normalul perioadei, adică în medie spre 7 - 8 grade. După acest interval, vremea se va încălzi treptat astfel încât la sfârşitul primei săptămâni (27 şi 28 noiembrie) temperaturile maxime vor tinde spre medii de 11 - 12 grade. Săptămâna viitoare va fi caracterizată de un regim termic apropiat de normal, cu maxime ce vor oscila în medie între 5 şi 8 grade. Media temperaturilor minime va fi apropiată de limita de îngheţ, valori în general medii de la -1 la 1 grad, mai puţin în nopţile din perioada 27 - 29 noiembrie şi în noaptea de 23 noiembrie, când valorile nocturne se vor situa la medii de 4 grade. Începând cu data de 26 noiembrie şi până la finele perioadei de referinţă, temporar, va ploua în general slab cantitativ, dar cu o probabilitate mai ridicată spre sfârşitul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie vor fi posibile şi precipitaţii mixte (lapoviţă şi ninsori).

În Transilvania, în cursul zilei de 22 noiembrie va fi mai cald decât în mod obişnuit, cu maxime medii în jurul a 10 grade, dar între 23 şi 25 noiembrie valorile termice diurne vor scădea spre normalul perioadei, adică în medie spre 5 - 6 grade. Vremea se va încălzi treptat, astfel încât în intervalul 27 - 29 noiembrie, temperaturile maxime vor tinde spre medii de 10 - 11 grade. Din 30 noiembrie, valorile diurne vor fi în scădere şi vor caracteriza un regim termic apropiat de normal, cu maxime ce vor oscila în medie între 4 şi 6 grade. Media temperaturilor minime se va situa sub limita de îngheţ, valori în general medii de la -3 grade la -1 grad, cu excepţia nopţilor din perioada 27 - 29 noiembrie, precum şi în noaptea de 23 noiembrie, când valorile nocturne se vor situa la medii de 1 - 2 grade. Va ploua slab cantitativ, local în cursul nopţii de 22 spre 23 noiembrie şi la începutul zilei de 23 noiembrie, dar cu caracter temporar, începând din 26 noiembrie şi până la sfârşitul perioadei de referinţă. Cu o probabilitate mai ridicată spre finalul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie vor fi posibile şi precipitaţii mixte (lapoviţă şi ninsori).

În Maramureş, vremea va fi uşor mai caldă decât în mod obişnuit în cursul zilei de 22 noiembrie, când se vor înregistra maxime medii de 9 - 10 grade, dar în 23 şi 24 noiembrie valorile termice diurne vor scădea spre normalul perioadei, în medie spre 6 - 7 grade. Ulterior, vremea se va încălzi treptat, astfel încât la sfârşitul primei săptămâni (27 şi 28 noiembrie) temperaturile maxime vor tinde spre medii în jurul a 10 grade. Cea de-a doua săptămână va fi caracterizată de un regim termic apropiat de normal, cu maxime ce vor oscila în medie între 4 şi 6 grade. Media temperaturilor minime va fi apropiată de limita de îngheţ, valori în general medii între -2 grade şi 1 grad, mai puţin în nopţile din perioada 27 - 29 noiembrie şi în noaptea de 23 noiembrie, când valorile nocturne se vor situa la medii de 2 - 3 grade. Începând cu data de 26 noiembrie şi până la sfârşitul perioadei de referinţă, temporar, va ploua în general slab cantitativ, dar cu o probabilitate mai ridicată spre finalul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie vor fi posibile şi precipitaţii mixte (lapoviţă şi ninsori).

În Moldova, după o primă zi a săptămânii cu valori termice diurne în medie de 10 grade şi minime de 2 - 4 grade, vremea se va răci, urmând să devină normală sub aspect termic în perioada 23 - 25 noiembrie, când la nivelul regiunii vor fi maxime de 5 - 7 grade şi minime de la -2 la zero grade. Va urma un interval (26 - 29 noiembrie) în care valorile termice se vor situa peste mediile multianuale, respectiv maxime, în general de 10 - 12 grade şi minime în jurul valorii de 3 grade. La sfârşitul lunii noiembrie şi în primele zile din decembrie sunt estimate maxime termice de 5 - 8 grade şi minime în jurul valorii de zero grade. Se vor semnala ploi slabe în ziua de 23 noiembrie, dar local şi temporar şi după 26 noiembrie. În zonele deluroase, trecător vor fi posibile şi precipitaţii mixte.

În Dobrogea, vremea se va răci în primele zile ale intervalului, astfel de la o medie regională a maximelor termice de 12 grade, se va ajunge la 6 grade în 24 noiembrie, iar minimele vor scădea la 1 - 2 grade. Temperatura va creşte treptat, iar vremea va deveni caldă în perioada 27 - 29 noiembrie, când vor fi maxime în medie de 14 - 15 grade şi minime de 6 - 8 grade. La sfârşitul lunii noiembrie şi în primele zile din decembrie sunt estimate temperaturi mai scăzute, o medie a valorilor maxime cuprinsă între 8 şi 11 grade şi minime în jur de 4 grade. Se vor semnala ploi în ziua de 23 noiembrie, dar local şi temporar şi după 26 noiembrie, când şi probabilitatea pentru cantităţi mai însemnate va fi în creştere.

În Muntenia, în ultima decadă a lunii noiembrie şi în primele zile din decembrie vor fi alternanţe de zile în care vremea va fi mai caldă faţă de normalul perioadei şi zile în care valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale. Prin urmare, după o prima zi a săptămânii cu maxime de 12 - 14 grade, se va răci semnificativ până la o medie a acestora de 6 - 8 grade. Va urma o încălzire în perioada 27 - 29 noiembrie când se va reveni la o medie a maximelor de 13 - 14 grade. Ulterior acestei perioade sunt estimate maxime mai scăzute, care la nivelul regiunii vor fi în general de 8 - 10 grade. Evoluţia va fi asemănătoare şi pentru temperaturile minime, care în intervalele reci, vor scădea la o medie de 0 - 2 grade, iar în cele calde vor atinge 4 - 5 grade. În ziua de marţi (23 noiembrie), va ploua temporar şi local după 26 noiembrie. Probabilitatea pentru cantităţi mai însemnate va fi mai ridicată în intervalul 27 - 29 noiembrie şi în zilele de 3 şi 4 decembrie.

În Oltenia, în următoarele două săptămâni vor fi alternanţe de zile în care vremea va fi mai caldă faţă de normalul perioadei şi zile în care valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale. Prin urmare, după o prima zi a săptămânii cu maxime de 12 - 14 grade, se va răci semnificativ până la o medie a acestora de 6 - 8 grade. În perioada 27 - 29 noiembrie va urma o încălzire a vremii, când se va atinge o medie a maximelor de 10 - 12 grade. Apoi, sunt estimate maxime mai scăzute, care la nivelul regiunii vor fi în general de 6 - 8 grade. Evoluţia va fi asemănătoare şi la temperaturile minime, care în intervalele reci vor scădea la o medie de 0 - 2 grade, iar în cele maxime vor atinge 4 - 6 grade. Ploi temporare se vor semnala în noaptea de luni spre marţi (22/23 noiembrie) şi marţi (23 noiembrie), respectiv local şi temporar după data de 26 noiembrie. Probabilitatea pentru cantităţi mai însemnate va fi mai ridicată în intervalul 27 - 29 noiembrie şi în zilele de 3 şi 4 decembrie.

Şi la nivelul zonei montane regimul termic va fi oscilant, în perioada 22 noiembrie - 5 decembrie. În prima zi a săptămânii vremea va fi caldă cu o medie a maximelor de 6 - 8 grade, după care se va răci accentuat până la valori de numai 0 - 1 grad. Va urma o încălzire uşoară în perioada 26 - 28 noiembrie când se va atinge o medie a maximelor de 4 - 5 grade, iar pentru a doua parte a intervalului analizat sunt estimate maxime de 0 - 2 grade, chiar uşor negative în unele zile. Evoluţia va fi asemănătoare şi la temperaturile minime, care în intervalele reci (24 şi 25 noiembrie, respectiv după 30 noiembrie) vor scădea la o medie între -6 şi -4 grade, iar în cele mai calde (22 şi 23 noiembrie şi în perioada 27 - 29 noiembrie) vor atinge valori apropiate de zero grade. Temporar se vor semnala precipitaţii în noaptea de luni spre marţi (22/23 noiembrie) şi marţi (23 noiembrie), dar şi după 26 noiembrie. Probabilitatea pentru cantităţi mai însemnate va fi mai ridicată în intervalul 27 - 29 noiembrie, precum şi în zilele de 3 şi 4 decembrie. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”