Ankara a blocat accesul internet la Wikipedia în Turcia
Autoritățile turce au blocat sâmbătă în totalitate accesul internet la enciclopedia Wikipedia în țară, fără nicio altă explicație, a anunțat Turkey Blocks, un organism de supraveghere online, potrivit AFP.
Blocarea accesului în toate limbile a site-ului Wikipedia în Turcia a fost detectată la ora locală 08:00 (05:00 GMT), ca urmare a unei măsuri administrative din partea autorităților, potrivit unui comunicat Turkey Blocks.
Locuitorii din Istanbul nu se puteau conecta sâmbătă dimineață la Wikipedia decât utilizând un acces VPN (rețea privată virtuală), a constatat France Presse.
"Lipsa de disponibilitatea la internet în țară este constantă din cauza filtrelor utilizate pentru a cenzura conținutul", afirmă Turkey Blocks.
Potrivit acestuia și altor canale media, între care cotidianul Hurriyet, măsura administrativă care închide Wikipedia trebuie să fe confirmată în zilele următoare printr-o decizie a justiției.
Celelalte site-uri internet, în special liderii între rețelele de socializare, funcționau normal sâmbătă.
În ultimii ani, autoritățile turce au blocat temporar în mai multe rânduri căile de acces la rețele populare precum Facebook și Twitter, cu ocazia marilor manifestații de protest împotriva puterii sau a atacurilor teroriste, antrenând utilizarea lor prin VPN, care permite conexiunea între calculatoare. Dar unii dintre utilizatorii VPN se plâng acum că sunt blocați uneori.
Potrivit unor internauți, indignați de suspendarea Wikipedia, motivul ar putea fi abundența de critici defavorabile care modifică imaginea Wikipedia a președintelui Recep Tayyip Erdogan în urma victoriei sale la referendumul din 16 aprilie, care i-a întărit puterea personală.
În noiembrie 2016, după importante suspendări ale rețelelor de socializare în urma arestării controversate a deputaților kurzi, primul ministru Binali Yildirim recunoscuse că "din timp în timp, din motive de securitate, putem lua acest gen de măsuri. Ele sunt temporare. Când pericolul a trecut, totul revine la normal".
AGERPRES