Aniversarea atacurilor teroriste Nord Stream. Ce se știe despre anchetă?




Aniversarea atacurilor teroriste Nord Stream. Ce se știe despre anchetă?

La un an de la exploziile de la gazoductele Nord Stream și Nord Stream 2, când trei dintre cele patru ramuri ale conductei au fost distruse, ancheta nu a numit autorii și cei care au ordonat atacurile teroriste. Rusia, care a trimis numeroase solicitări și a cerut să furnizeze materiale despre caz, nu i sa permis încă să participe la anchetă.

Scurgeri de gaze Nord Stream. Foto: EPA-EFE

Scurgeri de gaze Nord Stream. Foto: EPA-EFE

La aniversarea atacurilor teroriste, publicistul american și câștigător al Premiului Pulitzer Seymour Hersh a publicat un articol în care a furnizat date noi despre cele întâmplate.

Sabotaj la Nord Streams

Seismologii suedezi au înregistrat două explozii pe 26 septembrie 2022, pe rutele conductelor offshore. A doua zi, Nord Stream AG a raportat o „distrugere fără precedent” care a avut loc „pe trei dintre cele patru fire ale conductelor de gaze offshore Nord Stream și Nord Stream 2”.

Versiunea Seymour Hersh

Pe 8 februarie, Hersh, citând surse de informații, a declarat că dispozitivele explozive de sub gazoductele au fost plantate în iunie 2022 de scafandrii US Navy cu sprijinul specialiștilor norvegieni.

Cu ocazia aniversării atacurilor, Hersh a publicat un articol în care scria că „administrația Biden a aruncat în aer conducte de gaz” din cauza temerilor de a-și pierde influența asupra Germaniei și Europei de Vest din cauza furnizării de gaz rusesc ieftin.

Potrivit acestuia, americanii, care au intrat și au părăsit Norvegia sub acoperire pentru câteva luni, în urmă cu un an, nu au lăsat nicio urmă a operațiunii, deoarece toate rapoartele au fost „dactilografiate la mașină de scris” și ulterior au fost distruse. Hersh crede că toate informațiile au ajuns „direct către directorul CIA Bill Burns, care a fost singura legătură între organizatori și președintele care a autorizat misiunea”, iar Casa Albă a fost izolată de detaliile a ceea ce se întâmpla la Oslo. Un oficial american fără nume i-a spus lui Hersh că SUA au vizat conductele pentru că consideră Nord Stream ușor de atacat. De asemenea, administrația SUA a crezut că ar putea nega implicarea lor.

Potrivit oficialului, planul de bombardament a fost elaborat până în ianuarie 2022; pregătirea pentru sabotaj a durat câteva luni. Mai mult, după cum scrie Hersh, autoritățile daneze și suedeze au închis ochii la acțiunile „operatorilor americani și norvegieni” care au plantat explozibili. Hersh crede că nu a fost planificată o detonare imediată - explozivii urmau să fie detonați ulterior „la cererea” președintelui american Joe Biden.

Urmă ucraineană

The New York Times, citând oficiali americani, a raportat că sabotarea conductelor de gaze ar fi putut fi efectuată de un anumit „grup pro-ucrainean” care a acționat fără știrea autorităților americane.

Tot în septembrie, compania de televiziune și radio SWR a prezentat un documentar în care șeful departamentului Cancelarului Federal al Germaniei, Wolfgang Schmidt , a spus că în urmă cu aproape un an, au fost primite informații de la Procuratura Generală Federală a Republicii Federale. al Germaniei că multe urme în cazul exploziilor pe conducte „duc în Ucraina”.

Potrivit televiziunii ZDF și revistei Der Spiegel, sursele consideră că traseul ucrainean este deosebit de convingător.

Ancheta de sabotaj

Germania, Danemarca și Suedia și-au anunțat propriile investigații naționale, dar au refuzat să implice Rusia în ele. Moscova a cerut în mod repetat o anchetă internațională cu participarea sa și a cerut să se familiarizeze cu materialele anchetei. Pe parcursul anului, Procuratura Generală a Rusiei a trimis acestor țări și Finlandei vecine 15 cereri, dintre care 13 au fost respinse. În august și septembrie, agenția a făcut un apel către țările europene să reconsidere refuzurile.

Săptămâna trecută, procurorul suedez Mats Ljungqvist a spus că speră că ancheta ar putea fi finalizată înainte de sfârșitul anului, inclusiv „aducerea de acuzații împotriva cuiva”. Anterior, el a remarcat că Stockholmul nu vede nevoia să coopereze cu Moscova în această chestiune. După cum a explicat el, ancheta preliminară a Suediei nu se concentrează pe cine a comis atacurile, ci pe excluderea posibilității ca regatul să fi fost cumva folosit ca platformă pentru sabotaj.

Ambasada Rusiei în Suedia a remarcat cu ocazia aniversării atacurilor teroriste că, în ultima perioadă, autoritățile suedeze au demonstrat o incompetență profesională deplină, nerăspunzând niciodată la întrebarea despre autorii sabotajului. În același timp, ei au afirmat că cel puțin la Stockholm „nu au urmat exemplul colegilor lor germani și nu au inventat basme care nu au nimic de-a face cu realitatea pentru a-și acoperi patronii de peste mări”. De asemenea, misiunea diplomatică a făcut apel la conducătorul anchetei, Ljungqvist, și asistenților săi cu un apel să nu încerce să „ascundă urmele acestei infracțiuni” și să facă măcar o dată o muncă reală.

La rândul său, co-președintele Partidului Alternativa pentru Germania, Tino Khrupalla, și- a exprimat opinia că „oponenții suveranității energetice germane” se află în spatele exploziilor Nord Stream și Nord Stream 2. El a subliniat că aceste atacuri teroriste au tăiat „linia de salvare a industriei germane”. Khrupalla a cerut ca Nord Stream să fie reparat, deschis și securizat, precum și găsirea și pedepsirea tuturor celor responsabili.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…