ANI: 21 de foști și actuali aleși locali, în incompatibilitate și conflict de interese penal și administrativ
Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate, precum și existența conflictului de interese de natură administrativă și penală în cazul a 21 de foști și actuali aleși locali.
Potrivit unui comunicat emis, miercuri, de ANI, fostul primar al comunei vâlcene Livezi pentru mandatul 2012 — 2016, Alexandrina Ivancu, s-a aflat în conflict de interese administrativ și penal întrucât, în calitate de primar, a semnat atât dispoziția de suspendare de drept a propriului raport de serviciu ca funcționar public, pe perioada exercitării mandatului de primar, cât și dispozițiile și contractele individuale de muncă încheiate între Primăria comunei Livezi, ca angajator, și rudele sale, respectiv fiica, ginerele și sora.
ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălcești în vederea efectuării verificărilor în acest caz.
De asemenea, starea de incompatibilitate a fost sesizată cu privire la 11 foști și actuali aleși.
Astfel, primarul comunei Bogați din județul Argeș, Ion Gîrleanu, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada iunie 2012 — februarie 2013, întrucât a deținut simultan funcția de edil și, pe de o parte, calitatea de comerciant persoană fizică, iar pe de altă parte, calitatea de membru în cadrul Consiliului de administrație al școlii gimnaziale "Radu cel Mare" Bogați.
Totodată, Traian Bugari, fostul primar și actual consilier local al comunei Densuș, județul Hunedoara, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 12 iunie 2013 — 16 iunie 2016, întrucât a deținut simultan funcția de primar și calitatea de comerciant persoană fizică.
Inspectorii ANI au constatat starea de incompatibilitate și cu privire la primarul comunei Ilva Mică, județul Bistrița-Năsăud, Aurel Horea, care, în perioada 18 martie 2009 — 17 iunie 2013, a deținut simultan funcțiile de edil și de administrator — membru al Consiliului de Administrației al Ocolului Silvic Plaiurile Heniului R.A.
Suprapunerea funcției de primar cu deținerea calității de comerciant persoană fizică a fost sesizată și în cazul primarului comunei Bălăbănești, județul Galați, Dorin Codreanu, declarat incompatibil.
Pe lista celor incompatibili se mai numără primarul comunei Grințieș, județul Neamț, Vasile Alexandroaia, care, în perioada iunie 2012 — iunie 2016, a desfășurat și activități remunerate în calitate de medic veterinar; edilul comunei doljene Galicea Mare, Florel Catană, și fostul viceprimar al municipiului Bistrița Laszlo Kiss, care, pe perioada deținerii funcției, a desfășurat activități remunerate ca interpret și traducător pentru limbile engleză și germană. Totodată, el a fost administrator al unei societăți în perioada 16 octombrie 2014 — 1 iulie 2015, iar în perioada 16 octombrie 2014 — 24 februarie 2016 a avut și calitatea de angajat cu contract individual de muncă la o firmă.
Viceprimarul comunei Negrești, județul Neamț, Neculai Nastasia, fost consilier local, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de consilier local 2012 — 2016, întrucât societatea comercială la care acesta deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator unic a încheiat două contracte de prestări servicii cu școala Gimnazială "Dumitru Almaș' Negrești și trei contracte comerciale de furnizare produse cu Primăria Comunei Negrești (achiziții directe de bunuri efectuate de primărie pe bază de facturi) în valoare totală de 4.347,83 lei.
De asemenea, incompatibili au fost și fostul viceprimar al comunei Mărgău, județul Cluj, Viorel Purcel, consilierul local al comunei Dochia, județul Neamț, Gabriel Văduva, și consilierul local Edih Berki, din cadrul Consiliului Local Șărmășag, județul Sălaj.
Pe de altă parte, inspectorii ANI au constatat conflictul de interese administrativ în cazul mai multor foști și actuali aleși, respectiv Ionel Lupu, primar al comunei Vînători, județul Vrancea, care a emis dispoziția prin care soția sa a fost transferată de la Primăria comunei Garoafa la Primăria comunei Vînători; viceprimarul comunei Domașnea, județul Caraș-Severin, Petru Beghia, care, în perioada exercitării mandatului de consilier local, a participat la deliberarea și adoptarea unei hotărâri privind aprobarea concesionării izlazului comunal al comunei către crescătorii de animale persoane fizice și aprobarea contractului de concesionare a izlazului comunal către crescătorii de animale persoane fizice.
Pe listă se mai află fostul primar al comunei Poiana Vadului, județul Alba, Ilie Avram, consilierul local al comunei Darova, județul Timiș, Nicolae Costândana, fostul consilier local al comunei Carcaliu, județul Tulcea, Nichita Duțu, fostul consilier local al municipiului Sighișoara Maria Marieta Fințoc, fostul ales local al orașului Ovidiu Hristu Raftu, fostul consilier local al municipiului Fălticeni Mihaela Bărbăcuț și Erno Vakaria, fost consilier local al comunei Lăzarea.
Numărul aleșilor locali în cazul cărora ANI a constatat incidente de integritate în cursul acestui an este de 254 persoane.
AGERPRES