Angajatorii britanici îngrijorați că muncitorii din UE vor pleca în acest an

Angajatorii britanici îngrijorați că muncitorii din UE vor pleca în acest an

Peste un sfert din angajatorii din Marea Britanie au declarat că muncitorii lor din alte state membre ale Uniunii Europene s-au gândit să părăsească firmele lor sau chiar să plece din Marea Britanie în 2017, după votul de anul trecut în favoarea Brexit, a anunțat luni o asociație profesională pentru resurse umane, informează Reuters.

Proporția crește la 43% în cazul angajatorilor din educație și la 49% în cazul angajatorilor din sectorul de sănătate, arată un studiu derulat în rândul a peste 1.000 de companii de către Chartered Institute of Personnel and Development.

Potrivit CIPD, piața muncii din Marea Britanie rămâne solidă dar decizia de a ieși din Uniunea Europeană ar putea forța companiile să își regândească strategiile pentru că vor trebui să se adapteze la o situație viitoare în care vor fi mai puțini muncitori din UE.

Premierul britanic Theresa May a promis un control sporit al imigrației după ce Marea Britanie va ieși din blocul comunitar, lucru care ar putea să se întâmple în 2019, chiar dacă asta va însemna pierderea accesului nerestricționat la piața unică europeană.

CIPD susține că cele mai recente date oficiale arată că angajatorii care se bazează foarte mult pe muncitorii migranți din UE au probleme în a acoperi locurile de muncă vacante: firmele din retail și vânzările engros, producție, sănătate, turism și servicii alimentare fiind responsabile pentru 45% din locurile de muncă vacante la finele lui 2016.

Gerwyn Davies, specialist pe piața muncii la CIPD, susține că datele oficiale arată și că numărul cetățenilor europeni din afara Marea Britanii care lucrează în această țară a crescut mai încet în perioada iulie-septembrie 2016 decât înainte de referendum. "Apar provocări semnificative de recrutare în sectoarele care în mod istoric s-au bazat pe mâna de lucru din afara Marii Britanii și care sunt deosebit de vulnerabile la perspectiva modificării politicii de imigrație a UE", a spus Gerwyn Davies.

Semne privind deficitul de muncitori imigranți au apărut anul trecut în sectorul agricol din Marea Britanie imediat după referendumul din luna iunie din cauză că deprecierea lirei sterline a făcut țara o destinație mai puțin atractivă.

Premierul britanic Theresa May a anunțat că va activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona până la sfârșitul lunii martie, declanșând astfel oficial discuțiile pentru Brexit, estimate să dureze doi ani. Tot May a spus că Regatul Unit va ieși de pe piața unică a UE și că va discuta, în schimb, despre un acord de liber schimb cu blocul comunitar.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...