Angajații Gărzii Naționale de Mediu au intrat în grevă generală pe termen nelimitat (grupaj)

Angajații Gărzii Naționale de Mediu au intrat în grevă generală pe termen nelimitat (grupaj)

Angajații Gărzii Naționale de Mediu din toată țara au intrat, miercuri, în grevă generală pe termen nelimitat, ei acuzând inechitatea salarială care există în domeniul protecției mediului, acțiuni de protest fiind organizate de către aceștia în mai multe județe din țară.

*** GORJ

În județul Gorj, angajații Gărzii de Mediu susțin că se simt discriminați în contextul în care salariile altor bugetari din aceeași categorie ocupațională au crescut, iar cele ale angajaților din structurile de protecție a mediului au rămas blocate.

Greviștii au ieșit în curtea instituției îmbrăcați în veste reflectorizante.

"Lucrez în sistem din 1990, am intrat în grevă generală ca urmare a salarizării neechitabile cu cei din cadrul instituțiilor de control din minister. Dificultățile pe care noi le întâmpinăm și le-am întâmpinat de-a lungul anilor nu au fost răsplătite, având în vedere că lucrăm cu directive europene și suntem responsabili de implicarea acestora pe plan național și local, noi nu suntem răsplătiți în niciun fel. Din 2009 nu ne-au mai mărit salariile, avem 2.200 de lei după o viață de activitate. Nu am primit nicio promisiune, nu am purtat nici discuții cu cei de la conducere", a spus una dintre angajatele instituției.

Pe perioada grevei generale, comisarii de mediu nu fac acțiuni de control pe raza județului și nici verificări pe proiectele europene, pentru care gorjenii ar trebui să primească anumite tranșe de bani.

*** BRAȘOV

Cei 14 angajați ai Gărzii de Mediu Brașov se află în grevă generală pe termen nelimitat și nu lucrează cu publicul.

"Vom rămâne în grevă generală până ce problemele noastre vor fi rezolvate. Am observat că nici după greva spontană din luna aprilie, reprezentanții Guvernului nu au întreprins nimic concret în rezolvarea problemelor noastre. Salariile noastre sunt foarte mici, iar din 2009 nu am beneficiat de nici o mărire salarială, a declarat, pentru AGERPRES, reprezentantul sindicatului de la Garda de Mediu Brașov, Alexandru Tulbure.

*** MUREȘ

Un angajat al Gărzii de Mediu Mureș, din cei nouă care s-au prezentat la serviciu, miercuri, a decis să nu se alăture grevei generale pe termen nelimitat, declanșată de Sindicatul Național al Gărzii de Mediu.

Șeful Gărzii de Mediu Mureș, Mate Janos, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că angajatul care nu a dorit să se alăture protestatarilor și-a continuat activitatea, în timp ce opt angajați s-au prezentat la sediu, însă nu au prestat nicio activitate.

Mate Janos a arătat că protestul va continua până la soluționarea revendicărilor de natură salarială, că nu se vor desfășura controale și nici nu va fi prestat program cu publicul.

*** OLT

Toți cei nouă comisari din cadrul Comisariatului Județean Olt al Gărzii de Mediu sunt în grevă generală începând de miercuri, din cauza unor nemulțumiri de natură salarială, potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Aura Mandache.

Aceasta a precizat că nu se va lucra cu publicul, nu vor fi desfășurate nici activitățile curente specifice și nu se vor face deplasări la sesizările obișnuite, ci numai în cazul unor accidente grave.

"În instituție suntem nouă comisari, toți membri de sindicat, toți în grevă începând de astăzi. Nu vom lucra nici cu publicul. Au venit dimineață câteva persoane și au fost sfătuite să revină după ce se va încheia acțiunea de protest. Nemulțumirile noastre sunt de natură salarială, deși avem atribuții de control salariile noastre sunt mult mai mici față de ale angajaților altor instituții de control", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Aura Mandache.

*** TULCEA

Comisariatul de Control Integrat Delta Dunării (CCIDD) este singura instituție cu abilități în protecția mediului ai cărei angajați mai lucrează, pe raza județului Tulcea, începând de miercuri, după ce angajații filialei teritoriale a Gărzii Naționale de Mediu (GNM) și ai Comisariatului Rezervației Biosferei Delta Dunării din cadrul GNM au declanșat greva generală.
"S-a parcurs procedura legală în ceea ce privește declanșarea grevei generale, astfel că din punctul nostru de vedere nu există posibilitatea de a ni se desface contractele de muncă", a declarat pentru AGERPRES liderul de grupă sindicală din cadrul filialei teritoriale a GNM, Tudorel Dima.

El a mai spus că până la jumătatea zilei nu au existat persoane care să se adreseze instituției și să se arate nemulțumite din cauza grevei generale.

"La nivelul Comisariatului Rezervației Biosferei Delta Dunării al GNM am avut o solicitare în această dimineață (miercuri dimineața, n.red.), dar ne-am cerut scuze că nu putem interveni. Ne dorim să se stingă cât mai repede acest conflict, să putem rezolva toate problemele de mediu existente", a precizat liderul de grup sindical din cadrul Comisariatului Rezervației Biosferei Delta Dunării al GNM, Cornel Vasiliev.

El a amintit riscurile la care se expun inspectorii acestei instituții în timpul controalelor efectuate pe teren. "Am avut în anii trecuți colegi ultragiați, care acum se întreabă dacă să mai continue sau nu", a amintit Vasiliev.

Sucursala teritorială a GNM numără 11 membri de sindicat, iar cea a Comisariatului Rezervației Biosferei Delta Dunării al GNM îi are în componență pe toți cei 14 angajați ai instituției.

CCIDD, instituție înființată în urmă cu aproape doi ani, se află în subordinea Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, are aceleași salarii cu cele ale colegilor din filialele teritoriale ale GNM, are ca principale activități inspecție și control piscicol și cinegetic. Instituția număra la sfârșitul anului trecut 54 de angajați și la nivelul acesteia nu există un sindicat.

Spre deosebire de colegii din celelalte sucursale GNM, angajații CCIDD nu pot elibera acte necesare întocmirii dosarelor pentru atragerea fondurilor europene și au competențe exclusiv în zona Rezervației Biosferei Delta Dunării.

*** SUCEAVA

Angajații din cadrul Gărzii de Mediu s-au prezentat miercuri la serviciu, dar nu lucrează, iar mașinile instituției sunt parcate în fața sediului și au aplicate pe parbriz postere pe care scrie ''Grevă generală''.

Cele 15 persoane angajate la Garda de Mediu Suceava, deși au venit la muncă, nu efectuează controale și nici nu eliberează documente.

Cel mai mare salariu net la Garda de Mediu Suceava este de 2.500 lei, iar cel mai mic de 1.250 de lei.

*** CARAȘ-SEVERIN

Salariații Gărzii de Mediu — Comisariatul Județean Caraș-Severin au declanșat greva generală, pe timp nelimitat, urmând a interveni doar în cazul unor poluări accidentale, cu impact negativ asupra mediului.

"Suntem în grevă generală din această dimineață de la ora 8,00. Vom interveni doar în cazul în care apare vreo poluare accidentală, care ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului. Acum depinde de rezultat, pentru că nu putem spune cât rămânem în grevă: o zi, o săptămână, o lună. De această dată nu mai dăm înapoi. Rămânem în grevă generală pe termen nelimitat. Agenții economici se vor bucura, dar nu știu cât se va bucura Agenția de Protecție a Mediului, pentru că nu mai participăm la acele controale comune pe proiecte europene ale AFIR. Suntem prezenți la serviciu, însă am întrerupt activitatea, inclusiv cea de relații cu publicul', a declarat Gheorghe Muntean, directorul Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Caraș-Severin.

Potrivit deciziei Curții Constituționale nr. 794/2016, atribuțiile de inspecție și control al Gărzii Naționale de Mediu sunt mult mai complexe decât atribuțiile de inspecție și control în domeniul forestier, exercitate de Gărzile forestiere, însă diferențele salariale sunt mult prea mari, consideră Gheorghe Muntean.

*** BISTRIȚA-NĂSĂUD

Angajații Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud au intrat, de miercuri, în grevă generală, nemulțumiți de salariile pe care le au.

Liderul de sindicat Andreea Husu spune că s-a ajuns la această situație pentru că nu s-a ținut cont de revendicările oamenilor.

"Noi am sperat să nu se ajungă (la grevă generală — n.r.), însă, în urma acțiunilor spontane de protest și a grevei de avertisment pe care le-am făcut și întrucât nu ni s-au rezolvat revendicările, nu am avut de ales, pentru că pe aceste salarii și pe condițiile de muncă, la riscurile la care suntem supuși, nu... Suntem pe cea mai mică grilă de salarizare în sistemul bugetar. Din 2009, noi nu am mai beneficiat de nicio creștere salarială", a declarat Husu pentru AGERPRES.

Potrivit liderului de sindicat, salariul maxim în Garda de Mediu Bistrița-Năsăud nu depășește 2.300 lei.

Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud are 12 angajați, dintre care zece sunt comisari.

*** GALAȚI

Toți cei 19 angajați, dintre care 13 comisari, ai Serviciului Județean al Gărzii de Mediu (SJGM) Galați și-au întrerupt, miercuri, lucrul la locul de muncă și au intrat în grevă generală pe termen nelimitat, în semn de protest față de nivelul scăzut al salariilor.
Potrivit șefului SJGM Galați, comisar șef Mocanu Marian Daniel, pe timpul grevei se suspendă orice activitate, inclusiv a echipei de serviciu care răspunde la Telefonul verde.

"În cadrul instituției nu se va lucra cu publicul, nu vom desfășura nicio activitate specifică gărzii de mediu și vom continua greva până se vor soluționa problemele salariale la nivel central. Vrem rezolvarea inechităților salariale, în condițiile în care salariile au rămas la nivelul lui 2009, sigura creștere fiind odată cu toți bugetarii, de 10%. Greva este singura măsură prin care putem și noi să protestăm. Toată activitatea s-a suspendat, nu se desfășoară nicio activitate, de control, de înregistrare documente. Nu răspundem nici la Telefonul verde", a declarat Mocanu.

În sprijinul afirmațiilor sale privind inechitățile salariale, comisarul șef a prezentat un fluturaș cu cel mai mic salariu din cadrul SJGM Galați, cu o valoare netă de 1.606 lei și cu cel mai mare, cu o valoare netă de 2.166.

Mocanu a mai spus că greva de avertisment de două ore din urmă cu două săptămâni nu a dus la niciun rezultat.

"A fost liderul de sindicat la București la o întâlnire cu doamna ministru, care a promis că încearcă să facă tot posibilul, dar până la această dată nu s-a făcut nimic, drept pentru care s-au urmat pașii legali până la greva generală", a mai spus comisarul șef.

Angajații SJGM Galați au ieșit în fața instituției afișând mesajul "Grevă generală pe termen nelimitat", care a fost amplasat și la intrarea în sediu.

Mocanu a precizat că din cei peste 750 de angajați ai Gărzii Naționale de Mediu, 80% au semnat pentru grevă, cei care nu au semnat fiind din serviciile auxiliare, contabilitate, resurse umane și juridic.

*** HARGHITA

Comisarii Gărzii de Mediu Harghita au intrat, miercuri dimineața, în grevă generală pe termen nelimitat, nemulțumiți de inechitățile salariale.

Șefa Gărzii de Mediu Harghita, Balla Izabella, a declarat pentru AGERPRES că tot efectivul instituției se află în grevă generală, motiv pentru care cei șapte comisari nu răspund la telefoane, la solicitări și nu merg pe teren, în controale.

Potrivit sursei citate, salariile angajaților Gărzii de Mediu nu au mai crescut din 2009, sens în care un comisar debutant primește un salariu net de 1.000 de lei, iar un comisar superior are un salariu de 2.000 de lei.

Președintele Sindicatului Național al Gărzii de Mediu, Valentin Neagoe, a anunțat, în cursul zilei de miercuri, că salariații de la Garda de Mediu sunt dispuși să suspende greva generală dacă vor primi invitație la discuții de la ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, și dacă le va promite rezolvarea doleanțelor.

Liderul sindical a precizat că greva generală poate dura mai mult de o lună în cazul în care reprezentanții angajaților nu vor fi chemați la negocieri de autoritățile din domeniu.

Angajații Gărzii Naționale de Mediu au făcut și o grevă de avertisment în data de 26 aprilie, când au întrerupt programul de lucru timp de două ore, la nivel național.

AGERPRES/(A, AS — autori: Irina Poenaru, Jana Pintili, Dorina Matiș, Cristina Matei, Luisiana Bîgea, Silvia Marcu, Paula Neamțu, Tina Țucui, Dan Paic, Gina Ștefan, editor: Karina Olteanu)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”