Angajat din industria farmaceutică prins în flagrant cu droguri de mare risc. E acuzat că a vândut peste 10.000 de comprimate cu Fentanil
Procurorii DIICOT alături de polițiștii din mai multe direcții ale Poliției Române au efectuat, astăzi, 21 septembrie, percheziții domiciliare în 3 locații din București, într-un dosar privind infracțiunea de trafic de droguri de mare risc.
Acțiunea are numele de cod „Himera” și cercetează un angajat al unui operator economic de profil, care, în perioada 2022-2023, ar fi pus în vânzare, în mod repetat, droguri de mare risc. Acesta ar fi comercializat peste 10.000 de comprimate ce conțin ca substanță activă Fentanil, aproximativ 700 de comprimate Oxycodonă, 1.200 de fiole de morfină, 380 de plasturi ce conțin ca substanță activă Fentanil și comprimate de codeină, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane.
Bărbatul a fost prins astăzi în flagrant.
„În cursul acestei zile, bănuitul a fost prins în flagrant delict, în timp ce deținea în vederea comercializării, mai multe cutii (de ordinul zecilor) cu comprimate, a căror substanță activă este Fentanilul.”, asubliniază comunicatul citat.
Mai multe persoane vor fi duse la sediul D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală pentru audieri. Pe parcursul anchetei penale, toate persoanele beneficiază de prezumția de nevinovăție.
Polițiștii fac cercetări legate de modul în care operatorul economic își desfășoară activitatea și dacă sunt respectate normele legale.
Droguri confiscate in cadrul operațiunii HIMERA - FOTO IGPR
În cadrul operațiunii „Himera” au participat polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul Antidrog , ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Investigare Financiară a Grupurilor de Criminalitate Organizată și Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române, și procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală. De asemenea, au acordat sprijin cei de la Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R și de la Direcția Operațiuni din cadrul Poliției Române, potrivit surselor citate.
Cât de puternice sunt Fentanilul și Oxicodona?
Atât Fentanilul, cât și Oxicodona sunt cele mai periculoase droguri de mare risc existente pe piață, iar de multe ori au un efect letal, spune comunicatul IGPR.
Destinat bolnavilor de cancer în stadii terminale și celor cu dureri din cauza unor intervenții chirurgicale, Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic și se poate cumpăra doar cu rețetă .
Gabriel Diaconu, medic primar psihiatru și consilier al ministrului Sănătății, a explicat că Fentanilul este mai puternic decât morfina. O cantitate de morfină produce același efect cu o cantitate de 100 de ori mai mică de fentanyl, potrivit declarațiilor medicului.
Potrivit doctorului Gabriel Diaconu, regimul acestor medicamente este foarte strict reglementat și controlat în țara noastră.
„Fentanyl-ul nu poate fi eliberat cu rețetă simplă și nici măcar cu ”formular verde”. Ca și alte medicamente de acest fel, poate fi procurat cu un formular special numit ”rețetă galbenă”. În plus, sunt foarte puțini medici, din specialități medicale care pot să prescrie opioide. Și, în al treilea rând, în cazul fentanyl-ului cel puțin, cu excepția formulelor de administrare trandermală – plasturi cu fentanil – nu se găsește în farmacii cu circuit deschis”, subliniază doctorul Gabriel Diaconu.
Acesta adaugă și că „Fără să pot fi 100% sigur, dar cu o încredere de 95%, provenineța acestui compus nu era medicală, ci ”de import”, potrivit articolului Adevărul.
De asemenea, acest tip de drog ar fi de la 30 până la 50 de ori mai puternic decât heroina.
Agenția americane Drug Enforcement Administration ( D.E.A.) spune că „este atât de puternic și de mortal încât chiar și un microgram poate ucide un om". Iar anul trecut mai mult de două treimi din numărul deceselor prin supradoză înregistrate în Statele Unite, repectiv 110.000 în total, au fost provocate de acest drog.
Oxicodona, înâlnită și sub forma de „Oxidolor” ori „Oxycontin” ori „Oxycodonă”, substanța activă în toate aceste medicamente fiind clorhidratul de oxicodonă, este un analgezic opioid folosit pentru tratamentul durerilor severe. Și acesta poate fi eliberat doar cu prescripție medicală, pentru că are un risc major de dependență.
Sursa: adevarul.ro