Andri Iermak, mâna dreaptă a lui Zelenski, acuzat de crearea unui nou sistem de oligarhi în Ucraina sfâșiată de război
Cresc temerile că un nou regim oligarhic a început să apară în Ucraina în timpul președintelui Volodimir Zelenski și al șefului biroului prezidențial Andri Iermak, scrie jurnalistul Paul Starobin, fost șef al biroului de la Moscova al Business Week, în Business Insider .
La sfârșitul lunii septembrie, șeful Consiliului Național de Securitate al SUA pentru probleme economice internaționale, Mike Pyle, le-a trimis colegilor săi din Ucraina un „proiect de lucru” cu o listă de reforme pe care Casa Albă le așteaptă de la Kiev în schimbul asistenței financiare continue din partra Statelor Unite. Printre acestea se numără o supraveghere sporită a întreprinderilor de stat din sectorul energetic, precum și pașii de promovare a unei mai mari transparențe și responsabilitate în timpul reconstrucției postbelice a țării. Într-un sens larg, scopul este reducerea corupției.
Printre destinatarii scrisorii lui Pyle s-a numărat biroul președintelui Ucrainei - o echipă de câteva zeci de oameni condusă de Andri Iermak, un prieten de multă vreme al președintelui Volodimir Zelenski. În cercurile politice și de afaceri din Kiev, Iermak este considerată a doua persoană cea mai influentă din țară. Unii îl consideră chiar mai influent decât președintele.
Potrivit directorului executiv al Centrului Anticorupție, Daria Kaleniu, invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022 a distrus în mare măsură o generație de oligarhi care s-au bucurat de libertate completă de acțiune pentru a jefui economia ucraineană de când țara și-a câștigat independența. Vechii „titani” nu mai au puterea pe care o dețineau cândva asupra parlamentului și a mass-media, iar multe dintre activele lor industriale au ajuns în teritorii ocupate temporar de trupele ruse.
Iermak, acuzat că creează un nou sistem de oligarhie pe care îl prezidează
Dar „povestea proastă”, potrivit lui Kaleniuk, este că Iermak creează un nou sistem de oligarhie pe care îl prezidează. Potrivit acesteia, Iermak, prin adjuncții săi din Biroul Președintelui și miniștrilor din Cabinet, face manevre pentru a stabili controlul asupra unei părți semnificative a economiei Ucrainei, precum și asupra agențiilor de aplicare a legii și a serviciilor de securitate ale acesteia.
Ceea ce a descris ea, de fapt, este formarea unei oligarhii accidentale sub masca legii marțiale, scrie jurnalistul.
Temeri similare cu privire la Iermak sunt larg răspândite la Kiev.
„Iermak este ca un tată care îi învață pe acești copii cum să conducă o afacere”, i-a spus jurnalistului un alt interlocutor, Iuri Alatortsev, director general al unei companii de producție de îngrășăminte. Prin „afaceri”, Alatortsev a înțeles corupția politică. El a amintit, de asemenea, că Iermak și Zelenski controlează partidul de guvernământ „Servitorul Poporului”, care deține majoritatea în parlament.
Iermak neagă că a folosit biroul lui Zelenskyi pentru a jefui Ucraina. Consilierul lui Iermak, Daria Zarivna, i-a spus lui Starobin că astfel de critici reflectă războiul informațional dus împotriva conducerii Ucrainei, care este purtat de Rusia. Ea a mai adăugat că „oligarhii ucraineni” care se opun echipei lui Zelenski folosesc „piața media” ucraineană pentru a lupta împotriva reformelor anticorupție.
Dar corupția, care a infectat de mult sistemul politic al țării, îi îngrijorează pe ucrainenii care sunt departe de cercurile conducătoare. În același timp, după cum notează autorul articolului, Casa Albă mizează pe Biroul Președintelui Ucrainei pentru eradicarea corupției sistemice din țară.
Un astfel de rezultat, chiar dacă ar fi o înfrângere pentru Rusia, ar însemna o victorie goală pentru Ucraina și pentru Washington.
Miza este mare. Soldatul ucrainean de pe linia frontului nu își riscă viața pentru a reda controlul asupra guvernului și economiei țării sale celor mai prădători jucători. Un astfel de rezultat, chiar fiind o înfrângere pentru Rusia, ar însemna o victorie goală pentru Ucraina și pentru Washington. Între timp, Statele Unite au alocat deja circa 67 de miliarde de dolari pentru apărarea Ucrainei, iar costul reconstrucției postbelice, potrivit unor estimări, ar putea depăși un trilion de dolari.
Ce îi va opri pe "managerii" noii oligarhii să fure sume atât de mari, de peste cinci ori mai mari decât produsul intern brut al Ucrainei de dinainte de război?
"Va fi o frenezie de hrănire a rechinilor", a declarat Roland Spitz, un fost bancher de investiții din Kiev.
„Noua mulțime este întotdeauna mai înfometată”, a adăugat el.
William Taylor, fostul ambasador al SUA în Ucraina, consideră că Zelenski depinde în mare măsură de Iermak. Această dependență se extinde și la problema „delicateței politice”. Jurnalistul l-a întrebat pe Taylor dacă Iermak face parte din soluția pentru crearea unei Ucraine mai bune sau face parte din problemă?
„Îl văd pe Zelenski ca parte a soluției”, a răspuns Taylor diplomatic.
Înainte de venirea lui Zelenski la putere, oligarhia de afaceri din Ucraina, ca și în alte țări post-sovietice, funcționa după principiul „pradei”, adică după principiul „cine este mai puternic, are dreptate”. Întreprinzătorul cinstit nu era interesat să înființeze o companie, știind că, dacă va avea succes, unul dintre clanuri ar putea interveni în activitățile acesteia și să preia controlul, în ciuda protecției legii. În timp ce liderii clanurilor au devenit miliardari datorită confiscării activelor industriale și financiare, Ucraina, între timp, a rămas săracă, iar averea sa a fost în mod regulat transferată în conturi offshore. În 2018, cu un an înainte de alegerea lui Zelenski, Ucraina era cea mai săracă țară din Europa, cu un venit pe cap de locuitor de mai puțin de trei mii de dolari - cu 8% mai mic decât în Moldova, pe locul doi.
Lupta împotriva corupției provine, în parte, dintr-o diviziune culturală profundă în Ucraina. Nu există niciun dubiu, așa cum spune Iermak, că propagandiștii Kremlinului de la Moscova sunt dornici să prezinte guvernul Zelenski ca pe un bârlog de hoți. Cu toate acestea, ideea că Iermak construiește un clan oligarhic cu ajutorul unor deputați dubioși tinde să vină din partea celui mai orientat spre Vest și mai educat segment al societății ucrainene - oameni care vorbesc fluent engleza și se simt ca acasă în Europa și America. Aceștia tind să fie tineri și nu au experimentat întreaga forță a Uniunii Sovietice.
Fostul vicepreședinte al Ukrnafta, Roman Ilto, care acum lucrează la Ambasada Suediei la Kiev și se ocupă de probleme energetice și de mediu, spune că, de la începutul războiului, un clan oligarhic "nou-născut", condus de Iermak, a preluat controlul asupra sectorului energetic. În special, el a amintit transferul Ukrnafta și a altor companii de importanță strategică sub controlul statului.
Ito a arătat spre un alt adjunct al lui Iermak, Rostislav Șurma, care a lucrat ani de zile în holdingul lui Rinat Ahmetov înainte de a deveni curator pentru energie și alte sectoare ale economiei în cadrul Biroului prezidențial. La fel ca Oleh Tatarov, Șurma este considerat și el parte a "mașinăriei" lui Iermak.
"El (Shurma - n.r.) acționează ca un casier pentru Iermak și pentru biroul președintelui", a declarat un fost oficial al lui Zelenski, sub rezerva anonimatului.
Oficialii de la Washington îngrijorați
Oficialii de la Washington sunt cu siguranță îngrijorați de faptul că banii americanilor riscă să dispară în groapa corupției ucrainene. Organismul de pază al Congresului participă la întâlniri lunare pe această temă cu reprezentanți ai Departamentului de Stat, Departamentului Apărării și Agenției pentru Dezvoltare Internațională.
Irakul, Afganistanul, Haiti, Bosnia și Herțegovina sunt toate exemple de precauție ale potențialului de corupție în reconstrucția postbelică, a declarat Latesha Love-Greer, director pentru afaceri internaționale și comerț la Biroul de responsabilitate al guvernului SUA.
Cu toate acestea, când un jurnalist a sugerat că un nou regim oligarhic centrat în Biroul Președintelui pare să apară în Ucraina, Love-Greer s-a abținut să comenteze. Ea a explicat că echipa ei nu a vizitat încă Ucraina și nu s-a întâlnit cu oficiali guvernamentali ucraineni.
Cel mai rău scenariu pentru Ucraina, în opinia autorului, este că tendințele oligarhice ale lui Iermak se vor accentua până în punctul în care Washingtonul și aliații săi europeni vor renunța atât la continuarea ajutorului militar, cât și la planurile de a injecta sume uriașe de bani în țară pentru reconstrucția postbelică. Acest lucru ar deschide un alt capitol trist al guvernării corupte și parazitare din Ucraina, făcând din aderarea la UE un vis fără speranță și lăsând cetățenii disperați să recurgă la violență în încercarea de a-și răsturna asupritorii. În mod ironic, acest scenariu este un ecou straniu al modului în care Rusia a devenit un stat oligarhic sub conducerea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.
Dar nu trebuie să fie așa. Diferența esențială între Rusia lui Putin și Ucraina de astăzi este că Putin a zdrobit societatea civilă din Rusia. Presa este intimidată, iar activiștii politici anti-Putin sunt încarcerați sau exilați. În Ucraina, chiar dacă biroul președintelui păstrează controlul asupra televiziunii, societatea civilă rămâne activă. Grupurile anticorupție sunt active nu numai în Kiev, ci și în alte orașe mari, cum ar fi Harkov. Membrii opoziției din parlament, precum și criticii guvernului Zelenski din cercurile financiare și de afaceri, nu se tem să vorbească, notează autorul. Cu toate acestea, el avertizează că Uniunea Sovietică a lăsat Ucrainei o moștenire de corupție de stat, astfel încât, chiar și după victoria în lupta împotriva invaziei rusești, există riscul ca oligarhii să câștige războiul pentru viitorul țării.
Cine e Andrii Iermak
Andrii Iermak s-a născut la Kiev în 1971. Mama lui, Marina, este originară din Leningrad, în Rusia sovietică, iar tatăl său, Boris, este originar din Kiev, și a lucrat la Ambasada Sovietică în Afganistan în timpul războiului de acolo. Iermak a visat să devină pilot militar, dar a ajuns să studieze dreptul internațional la Institutul de Afaceri Internaționale din Kiev. În al doilea an, în 1991, URSS s-a prăbușit brusc. Unii dintre colegii săi au plecat să lucreze pentru firme de avocatură europene , dar Iermak a rămas în noua Ucraina independentă și și-a fondat propria firmă de avocatură, specializată în proprietate intelectuală și înregistrări corporative. Din munca sa de avocat, a spus el, a aflat direct cât de corupte erau instanțele din Ucraina post-sovietică. L-a întâlnit pe viitorul președinte al țării în jurul anului 2010, când firma sa reprezenta postul de televiziune Inter, unde Zelenski era producător general. „Sunt prieten sincer cu Volodimir Oleksandrovici de mulți ani”, a declarat Iermak pentru Ukrainska Pravda în 2020.
Un ingredient al succesului lui Iermak este capacitatea sa de muncă. Nu are soție sau copii și și-a făcut, literalmente, biroul de la etajul doi casă. Doarme acolo, face duș acolo, face exerciții acolo și își ține garderoba acolo. Mânăncă ce gătesc bucătarii militari și nu bea alcool. Deși mai țipă la subalterni, chiar și cei cu care s-a ciocnit recunosc că știe cum să facă lucrurile. „Este un manager operațional foarte bun”, a spus Oleksi Arestovici, care a lucrat ca consilier al lui Iermak timp de doi ani, fiind responsabil cu comunicațiile strategice privind apărarea națională.
Cu toate acestea, a spus Arestovici, Iermak este, de asemenea, un maestru în folosirea „propagandei negre” pentru a neutraliza rivalii. În primele zile ale războiului, telegenicul Arestovici a devenit „ terapeutul șef ” neoficial al țării, ținând zilnic briefing-uri pe YouTube, asigurându-i pe ucraineni că țara sa va câștiga în curând. După spusele lui, ascensiunea sa a fost privită de Iermak ca o amenințare la adresa respectului popular pentru Zelenski. În presa ucraineană au circulat curând informații că Arestovici era agent rus - cel mai mare păcat imaginabil, având în vedere starea de spirit națională. Indiferent că Arestovici a luptat în prima linie împotriva Rusiei în 2014, după ce președintele Vladimir Putin a declanșat o insurgență separatistă în estul Ucrainei. Prejudiciul a fost făcut – iar Arestovici l-a tras pe Iermak la răspundere pentru calomnii. Iermak, a spus el, este o persoană cu două fețe, „rău și bine împreună”.
În perspectiva lui Arestovici, o cheie pentru înțelegerea fostului său șef este rusitatea lui Iermak. Ca și Zelenski, prima sa limbă este rusă. Cu pasiunile naționaliste în Ucraina, unii ucraineni refuză să vorbească limba invadatorului. Cu toate acestea, Iermak și Zelenski vorbesc între ei în rusă; era și limba vorbită în biroul președintelui, i-a spus Arestovici, jurnalistului Paul Starobin.
Arestovici spune că Iermak și adjuncții săi cheie prezintă un „stil de comportament, stil de management”, care „este complet rusesc – toți consideră oamenii ca piese de șah”. Un alt fost oficial din administrația Zelenski l-a descris și pe Iermak drept „un fel de tip ruso-sovietic” – adică cineva care preferă o metodă de operare bizantină, acoperită, spre deosebire de un stil mai modern și deschis.
Sursa: adevarul.ro