Andrew Noble: România nu este încă foarte bine cunoscută în Marea Britanie

Andrew Noble: România nu este încă foarte bine cunoscută în Marea Britanie

Ambasadorul Andrew Noble a declarat, miercuri, că ţara noastră nu este încă foarte bine cunoscută în Marea Britanie şi că se înregistrează prea frecvent percepţii stereotipe negative despre România.

El a menţionat, la un eveniment online dedicat celebrării a 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Marea Britanie, că aceasta este una dintre provocările cu care se confruntă în calitate de ambasador şi a spus că a descoperit călătorind în România că ''realitatea este mereu mai bună decât reputaţia'', indiferent de sector, chiar dacă este vorba despre zone unde sunt dificultăţi.

Potrivit acestuia, România se reformează de 25 de ani, va dura mai mult pentru a rezolva problemele pe care comunismul lui Ceauşescu le-a creat, însă progresul făcut a fost "fantastic".

Andrew Noble a afirmat că România este un partener ''puternic'' şi ''de încredere'', un loc cu oameni extraordinari, ''mâncare minunată şi un vin chiar mai bun''.

La rândul său, prinţul Charles a transmis participanţilor la eveniment un mesaj, prin intermediul unui clip video. El a spus că, din 1880, relaţiile dintre Marea Britanie şi România s-au schimbat foarte mult, pe măsură ce aceste ţări au trecut prin transformări.

"Societăţile şi economiile noastre s-au dezvoltat în nenumărate feluri şi progresele tehnologice au redus distanţa dintre noi", a declarat prinţul Charles.

El a amintit că forţele armate ale Marii Britanii şi României acţionează împreună în cadrul NATO la misiuni de menţinere a păcii.

Potrivit acestuia, parteneriatul dintre România şi Marea Britanie este strategic şi vital pentru guvernele ambelor ţări şi pentru cele două popoare.

Prinţul Charles a afirmat că, în prezent, peste 600.000 de români trăiesc în Marea Britanie, joacă un rol important în comunităţi, iar recent mulţi dintre ei au fost în fruntea eforturilor de combatere a crizei de sănătate publică.

El s-a arătat mândru de faptul că o reţea extraordinară de organizaţii caritabile din Marea Britanie îi sprijină pe români în diverse domenii, printre care protejarea biodiversităţii unice a ţării, persoane cu nevoi speciale.

În opinia sa, asemenea Marii Britanii, România este o ţară de o "remarcabilă diversitate", cu "o tapiserie preţioasă de culturi, religii, limbi şi oameni".

Ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană şi America, Wendy Morton, a declarat că prietenia şi legăturile dintre Marea Britanie şi România sunt în prezent mai puternice ca niciodată.

Potrivit acesteia, parteneriatul strategic dintre cele două state va dura şi după 2021, deoarece acestea caută să reîmprospăteze şi să consolideze nenumăratele modalităţi în care lucrează împreună.

Wendy Morton a spus că, în ultimii 30 de ani, legăturile economice şi comerciale dintre Marea Britanie şi România au crescut considerabil.

Potrivit acesteia, Marea Britanie este cel de-al şaptelea mare investitor în România, iar companii româneşti îşi fac simţită prezenţa în Marea Britanie, în special în tehnologie şi IT. AGERPRES/(A - autor: Iulia Carciog, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…