Andrei Pleşu susţine „Votează pentru Europa”, îndemn pentru menţinerea proiectului european, demers semnat de intelectualii de pe bătrânul continent
Iniţiatorii documentului publicat pe site-ul vote4europe.eu susţin încă de la debutul prezentării lor că alegerile din 25 mai sunt foarte importante pentru viitorul Europei. Cetăţenii cu drept de vot vor fi puşi în faţa deciziei de a alege între variante precum cea propusă de premierul britanic David Cameron, „mai puţină implicare a Europei”, în care accentul este pus mai mult pe piaţa liberă, sau „un alt fel de Europă” cum susţine preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
Pe lângă cele două exemple oferite, este trecut în revistă şi apelul tot mai des la discursul anti-UE al unui număr semnificativ de partide extremiste care vor să participe la alegerile democratice pentru Parlamentul European numai pentru a contesta instituţiile fundamentale ale bătrânului continent.
Scriitorul român Andrei Pleşu, blogger adevarul.ro , este singurul intelectual român semnatar al îndemnului de susţinere al proiectului european încă de la debutul iniţiativei lui Ulrich Beck.
„În Europa de Est nevoia unei Europe puternice şi unite se exprimă într-un mod diferit faţă de partea occidentală. Este mult mai dramatic deoarece acesta este un efort care a fost devalorizat şi a fost distrus în anii Războiului Rece. Pentru noi, eşecul ar însemna, mai degrabă, pierderea speranţelor decât un declin al administraţiei sau al proiectului politic. Cu alte cuvinte, ar fi văzut ca pe o înfrângere pe termen lung, consecinţele fiind grave”, afirmă scriitorul Andrei Pleşu în documentul menţionat
„O revoluţie antieuropeană din partea populiştilor de stânga şi de dreapta are loc în Europa. Este posibil ca alienarea populară faţă de UE să fie mai periculoasă pentru Europa decât criza euro? Este posibil ca astăzi visul european să fie visat de oameni refugiaţi în bărci supraîncărcate şi de cei care demonstrează pe străzile din Kiev, dar nu de Europa însăşi? Mesajul lor adresat nou este acesta: Europa reprezintă mai mult decât o monedă, mai mult ca un tratat fiscal. Europa este speranţa pentru libertate, democraţie şi deschidere către lume pe care o putem consolida prin votul nostru la alegerile din luna mai”, subliniază sociologul german Ulrich Beck, iniţiatorul acestui document.
Un scurt text este scris şi de sociologul polonez Zygmunt Bauman: „Pe de o parte, Uniunea Europeană este un scut care protejează ansamblul statelor individuale, multe dintre acestea prea mici sau slabe pentru a se apăra de excesele neînfrânate şi lipsite de scrupule ale puterilor mondiale. Pe de altă parte, Uniunea ar putea fi privită ca a cincea coloană aceloraşi puteri mondiale, o avangardă a forţelor care au conspirat să erodeze şi în cele din urmă ducă la nulitatea şanselor statelor de a-şi menţine suveranitatea”, precizează intelectualul în vârstă de 88 de ani.
Printre semnatarii îndemnului de participare la vot şi de responsabilizare a cetăţenilor regăsim numeroşi intelectuali europeni foarte cunoscuţi precum:
Ulrich Beck, Andrei Pleşu, Zygmunt Bauman, Elisabeth Beck-Gernsheim, Daniel Birnbaum, Angelo Bolaffi, Erhard Busek, Jacques Delors, Chris Dercon, Slavenka Drakulić, Mathias Enard, Ólafur Elíasson, Péter Esterházy, Inge Feltrinelli, Iván Fischer, Alicja Gescinska, Anthony Giddens, Lars Gustafsson, Jürgen Habermas, Ágnes Heller, Harold James, Mary Kaldor, Navid Kermani, Noémi Kiss, Ivan Krastev, Michael Krüger, Pascal Lamy, Christine Landfried, Bruno Latour, Sibylle Lewitscharoff, Antonín Jaroslav Liehm, Geert Mak, Robert Menasse, Adam Michnik, Christoph Möllers, Henrietta L. Moore, Edgar Morin, Adolf Muschg, Cees Nooteboom, ,
Sursa: adevarul.ro