Andrei Caramitru, propunere de mare bun-simț: Un algoritm simplu pentru coalizarea Opoziției

Andrei Caramitru, propunere de mare bun-simț: Un algoritm simplu pentru coalizarea Opoziției

Andrei Caramitru: Un algoritm simplu pentru coalizarea Opoziției. Ce spune mai jos tânărul Caramitru este de mare bun-simț...

„Acum se negociază la greu - USR cu PLUS pentru continuarea alianței și pentru candidatul unic la prezidențiale; PNL cu USR, cu ProRo, cu UDMR, ALDE și o parte din PSD pentru moțiunea de cenzură.

Cum nu avem încă rezultate, evident că votanții sunt frustrați. Cer coordonarea opozitiei, un plan comun, nu lupte între facțiuni și partide. Cerințe logice și de înțeles însă nu neaparat simplu de făcut - nu trebuie să ne amăgim, diferențele între partidele de opoziție sunt de fapt uriașe (USR este un partid hiper-democratic, PLUS un partid centralizat in jurul unui lider, PNL e hiper-conservator și încă cu foarte multă corupție la nivel local).

Cum totul pare foarte complex, propun eu aici un algoritm simplu ca sa nu ne mai chinuim atâta (atenție : e propunerea mea personală nu a USR!):

1. USR și PLUS trebuie să fuzioneze, plecând de la statutul de democrație internă al USR. De ce? Pentru ca votantii sunt comuni, nu exista 2 grupuri distincte care ar vota diferit. Pentru că cele 2 structuri nu au sens după 26 Mai sa fie separate. Cum poate funcționa : lidership comun pentru filiale și central (co-presedinti), urmate de un vot intern democratic al tuturor membrilor peste un an pentru noul lidership local și central. Simplu - cei mai buni sa câștige competiția internă. Dacă PLUS refuza aceasta schema - atunci trebuie mers pe o alianța politica cu algoritm 2/3 pentru USR și 1/3 pentru PLUS la toate alegerile următoare (splitul e conform sondajelor făcute in ultimele 6 luni).

2. Pentru moțiunea de cenzura: făcut plan comun cu măsuri acceptate de toți (reforma electorală inclusiv alegeri in 2 tururi, anularea OUG114, a secției speciale, balansarea bugetului, alegeri anticipate cât mai repede etc). Singura șansa sa treacă este ca noul guvern sa aibă o aripa din PSD și ProRo la butoane. Eu as accepta așa dacă se semnează protocolul de acțiune.

3. Pentru alegerile locale (dacă nu reusim trecerea la 2 tururi menționata in punctul 2): unde a câștigat USR/PLUS - PNL se retrage și susține (si obtine post de vice-primar). Și invers pentru unde a câștigat PNL. Pentru primari și sefi de CJ. O alternativa dacă nu se poate așa ceva este un sistem de open primaries: cetățenii sa decidă cine e cel mai bun candidat unic între toate partidele de opoziție. Dacă condiția pentru asta cerută de PNL este ca USR/PLUS să îl susțină pe Iohannis la prezidențiale - scenariul ar trebui măcar sa fie luată in calcul de USR/PLUS (însă Iohannis devine candidat și al Alianței și agrează program comun nu altfel). Și - ca să funcționeze - PNL sa semneze protocol cu susținerea măsurilor anti-coruptie și de depolitizare propuse de USR.

4. Pentru parlamentare - listele sunt separate, după alegeri președintele numește prim ministru de la partidul/alianța care a luat cele mai multe voturi. E normal sa fie așa.

Ce trebuie sa se întâmple ca sa ajungem undeva? Ciolos sa accepte fuziunea. Iohannis sa propună public ceva concret pentru opoziție (nu Pact-ul care a fost semnat dar care nu are nici o relevanță pentru ca nu este deloc concret). PNL sa accepte că a pierdut cam toate orașele mari. USR să fie flexibil. Cam atât.

Orice comentarii si idei sunt binevenite !”, scrie Andrei Caramitru pe Facebook.


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!