Andrei Caramitru a găsit soluţia ieșirii din criză: „Tinerii să se angajeze de la 16 ani şi să muncim toţi până la 75 de ani”

Andrei Caramitru a găsit soluţia ieșirii din criză: „Tinerii să se angajeze de la 16 ani şi să muncim toţi până la 75 de ani”

Fost consilier al lui Dan Barna, Andrei Caramitru, în calitatea sa de analist economic, a publicat pe pagina sa de Facebook soluţia dură despre care crede că poate scoate România din criza financiară în care se afundă.

Andrei Caramitru propune măsuri extreme. Foto arhivă

Andrei Caramitru propune măsuri extreme. Foto arhivă

În contextul în care natalitatea este tot mai scăzută, astfel că numărul persoanelor vârstnice este în creştere şi sistemul de pensii, bazat pe redistribuția de la angajați la pensionari, este supradimensiunat şi nu mai poate fi susţinut financiar, este necesară adoptarea unor măsuri extrem de dure , este de părere Andrei Caramitru.

„Pentru ca noi, vestul, întreaga lume – să supraviețuiască economic, câteva lucruri trebuie să se schimbe DRAMATIC. Tot modelul actual a fost făcut în anii 50, în epoca baby boom-ului, când populația a explodat. Atunci au fost împinși copii să facă școală cât mai multă ca ani și a fost instaurat sistemul de pensii prin redistribuție de la angajații existenți. Atunci funcționa perfect, pentru că structura demografică era complet diferită (prea mulți copii, speranța de viață scăzută, puțini bătrâni). Acum e fix pe dos, deci în nici o situație posibilă treaba asta nu poate continua (decât dacă toate țările se îndatorează până ce valoarea banilor nu mai există și ajungem toți să mâncăm resturi din gunoaie)”, a scris Andrei Caramitru într-o postare pe Facebook .

Copiii să muncească de la 16 ani

În această situaţie, fostul consilier al lui Dan Barna spune că soluţia ar fi ca 80% dintre copii să fie încurajaţi să muncească începând cu vârsta de 16 ani şi doar 15-20% să urmeze cursuri universitare, mai ales că apariţia inteligenţei artificiale poate substitui cu succes avantajele pe care le oferă absolvirea unei facultăţi. „Nu avem nevoie de oameni în birouri, ci de oameni care muncesc”, motivează el această soluţie.

„Deci e INEVITABIL să migrăm spre următoarea situație: 80% din copii încurajați să muncească de la 16 ani (în paralel eventual cu școala profesională). Vezi Yamal de exemplu – muncește la 16 ani, da? Maxim 15-20% la facultăți (mai ales că AI va elimina 90% din avantajele studiilor superioare + nu avem nevoie de oameni în birouri ci de oameni care muncesc). Singurele universități subvenționate, cele care chiar aduc un beneficiu major (medicină, inginerie etc). Restul pe bani – devin un produs de lux, hobby”, mai scrie Andrei Caramitru pe pagina sa virtuală.

Să muncim până la 75 de ani

Pasul doi în salvarea României de la un colaps financiar ar fi ca toată lumea să muncească până la 75 de ani şi să fie încurajate investiţiile personale, pentru ca statul să nu mai plătească pensii.

„Pensia – uitați asta. Toată lumea să muncească până la 75 de ani, măcar part time sau ca mentori pentru cei mai tineri să îi învețe meserie. Ideea de a sta și a primi bani nu mai e funcțională. Și încurajate investițiile personale / pilonul 2 și 3 – ca să nu mai fie necesar ca statul să plătească pensii”, spune el.

Meseria de părinte

Şi, în final, o ultimă propunere ar fi aceea ca statul să definească meseria de „părinte” pentru cei care au mai mult de 3-4 copii, pentru a fi încurajată natalitatea şi a se restabili echilibrul demografic.

„Pentru a încuraja natalitatea. Definit jobul de «părinte» dacă ai peste 3-4 copii care sunt bine crescuți și merg la școală cum trebuie. Pentru asta statul te plătește. Familiile cu copii încurajate financiar să își poată cumpăra casă. Altfel putem uita să menținem populația, ne prăbușim cu toții demografic, ajungem la extincție de specie naibii. Da, știu. Dur. Dar NU EXISTĂ soluție matematică / economică altfel. Nu există nici o altă alternativă decât împrumuturi până la cer / imprimantă de bani și după faliment sigur”, a scris analitul economic Andrei Caramitru.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii