Andrei (INS): 1,5 milioane de chestionare de Recensământ au fost finalizate
Un număr de 1,5 milioane de chestionare au fost finalizate în primele două săptămâni de la lansarea Recensământului populaţiei şi locuinţelor, a anunţat, luni, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, într-o conferinţă de presă.
"La două săptămâni avem 1,5 milioane de chestionare care au fost finalizate şi avem peste 1,8 milioane de formulare de preînscriere. Există interes foarte mare la nivelul mai multor judeţe: aş începe cu Bucureştiul, chiar dacă raportat la populaţie ponderea este mai mică, avem aproape 160.000 de chestionare finalizate. Urmează Braşovul, o surpriză foarte plăcută. Braşovul are un număr mare de chestionare dacă ne raportăm la populaţie. Există un alt judeţ unde se arată o implicare foarte mare, Botoşani, un judeţ mic, cu un anumit profil din punct de vedere economic şi social, are o rată de completare de peste 12 procente, ceea ce înseamnă că dacă vom merge în această direcţie este posibil să depăşim lejer 40% chestionare completate raportat la populaţie. (...) Una peste alta, este o evoluţie favorabilă şi eu sper să avem o rată cât mai mare de auto-recenzare", a afirmat Tudorel Andrei.
Preşedintele INS a explicat că rata de invalidare a chestionarelor completate a fost de 10% până în prezent.
"E o pondere relativ mică a CNP-urilor duble - aproximativ 2% din chestionare au CNP-ul dublu, deci nu există o rată mare de invalidare după acest criteriu. Cauzele pot fi multiple: fie dintr-o eroare a venit şi şi-a generat un nou chestionar sau probabil a uitat să treacă o anumită proprietate şi atunci a trebuit să reia acest proces. (...) Pe total, rata de invalidare este în jur de 10%. Deci la 10% din chestionarele completate se va reveni şi se vor completa toate aceste informaţii. Personal consider că e o rată acceptabilă, ţinând seama de amploarea mare a unei asemenea cercetări. Gândiţi-vă că sunt persoane care sunt obişnuite, dar sunt alte persoane care nu cunosc paşii de completare a unui asemenea chestionar. Cred că pentru primele două săptămâni nu este o problemă, mai ales că ei pot reveni şi completa toate aceste informaţii", a menţionat Tudorel Andrei.
Preşedintele INS a amintit că acordarea zilei libere pentru persoanele care participă la recensământ depinde de validarea de către sistem a datelor introduse.
"Rămâne, precum e stabilit în lege, acordarea zilei libere, dar cu o condiţie: datele să fie introduse în online şi să fie validate. Nu înseamnă că ziua liberă respectivă se acordă dacă s-a completat formularul într-o foarte mică măsură şi nu este validat de sistem. Există o procedură foarte clară: la şapte zile după încărcarea chestionarului, persoana va intra în sistem şi va recupera dovada că s-a autorecenzat. În situaţia în care chestionarul nu a fost validat, persoana va trebui să reia procesul. Sau, dacă nu doreşte recenzarea online, va fi vizitat începând cu jumătatea lunii mai", a precizat Tudorel Andrei.
Prima etapă a Recensământului populaţiei şi locuinţelor, cea de preluare a datelor din surse administrative, a demarat pe 1 februarie, iar cea de-a doua, care constă în autorecenzare, se desfăşoară în perioada 14 martie - 15 mai. Autorecenzarea va putea fi efectuată de pe orice telefon mobil tip smartphone, de pe tabletă, laptop sau calculator, chestionarul pentru autorecenzare fiind disponibil în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, precum şi în limba engleză.
Cea de-a treia etapă a Recensământului constă în colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, în cadrul cărora datele colectate vor fi înregistrate, cu ajutorul tabletelor, în chestionarul electronic. Această etapă se va desfăşura între 16 mai - 17 iulie.
În cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor, etapele de culegere şi de prelucrare a datelor vor fi complet informatizate.
Recensământul populaţiei şi locuinţelor se realizează începând de anul trecut în toate statele membre UE, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului privind recensământul populaţiei şi al locuinţelor şi cu regulamentele de implementare corespunzătoare. În România, Recensământul populaţiei şi locuinţelor se va desfăşura potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 19/2020. AGERPRES