Andreea Răducan, răni încă deschise, după 23 de ani. „Să se recunoască faptul că medalia este a mea”

Andreea Răducan, răni încă deschise, după 23 de ani. „Să se recunoască faptul că medalia este a mea”

Fosta gimnastă Andreea Răducan a afirmat, în cadrul podcastului "Drumul către Medalii" al Agenției Naționale pentru Sport, că ar fi mulţumită dacă s-ar recunoaşte că medalia de aur obţinută la Jocurile Olimpice de la Sydney, în 2000, îi aparţine de drept.

Andreea a câştigat la individual compus, dar medalia i-a fost retrasă, după terminarea concursului , când Comitetul Internaţional Olimpic a anunţat că Andreea Răducan a fost testată pozitiv pentru pseudoefedrină, substanţă interzisă la vremea respectivă.

"Eu, o dată în plus, spun că n-am de ce să nu consider acea medalie. Este o medalie pentru care ştiu cât am muncit, pe care ştiu că am câştigat-o şi indiferent de deciziile pe care le pot lua unii sau alţii, care nu au curaj să spună că şi ei pot greşi. Comitetul Internaţional Olimpic a recunoscut la momentul respectiv, ştiind că nu este vina mea, dar că sunt nişte reguli pe care, în paranteze aş spune eu, ar fi bine ca şi dumnealor să le respecte.

”Medalia îmi aparține”

Simt că este o medalie care îmi aparţine, egal că o am sau nu fizic. E un titlu pentru care am muncit enorm. Cred că nu medalia neapărat fizic m-ar mulţumi, ci a se recunoaşte faptul că ea este a mea", a spus Andreea Răducan în cadrul podcastului "Drumul către Medalii", citat de Agerpres.

Andreea Răducan, la 23 de ani de la episodul șocant de la Sydney 2000. Foto Facebook

Andreea Răducan, la 23 de ani de la episodul șocant de la Sydney 2000. Foto Facebook

În seara de dinaintea concursului de la Sydney 2000, la recomandarea medicului echipei, gimnasta luase două pastile de Nurofen, un medicament comun împotriva febrei şi tusei, care avea în compoziţie pseudoefedrină. În ciuda apelurilor înaintate de Andreea, de echipa română de gimnastică şi de Federaţia Română de Gimnastică şi în pofida faptului că s-a dovedit că respectiva substanţă nu avea cum să o avantajeze pe sportivă, decizia de a o descalifica pe gimnasta româncă a rămas finală.

Medalia, ”pasată” Simonei Amânar

În aceste condiţii, medalia de aur a fost acordată Simonei Amânar, Maria Olaru a primit-o pe cea de argint, iar chinezoaica Liu Xuan a fost recompensată cu bronzul. Gimnastele românce au declarat deschis că medalia de aur la individual compus îi aparţine de drept Andreei şi au intenţionat să refuze medaliile noi în semn de protest. Au decis, însă, să accepte noul clasament, cu scopul de a îmbunătăţi clasificarea întregii delegaţii româneşti. Simona Amânar a spus la vremea respectivă despre medalia de aur: ”Nu am câştigat-o eu. A fost câştigată de Andreea şi îi aparţine Andreei”.

Andreea Răducan face parte din 2018 din International Gymnastics Hall of Fame, alături de alți 10 români: Nadia Comăneci (1993), Bela Karolyi (1997), Ecaterina Szabo (2000), Teodora Ungureanu (2001), Daniela Silivaş (2002), Simona Amânar (2007), Octavian Bellu (2009), Lavinia Miloşovici (2011), Gina Gogean (2013), Aurelia Dobre (2016).

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…