Andreea Ciucă spune că este nevoie de o analiză serioasă, la nivelul CSM, cu privire la problemele sistemului de justiție
Președintele interimar al Asociației Magistraților din România, Andreea Ciucă, este de părere că, în urma deciziei Curții Constituționale pe conflictul DNA-Guvern cu privire la OUG 13/2017, ar trebui făcută o analiză serioasă, la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, cu privire la problemele din interiorul sistemului.
"Prin Decizia nr. 68/2017, Curtea Constituțională a stabilit, cu majoritate de voturi (fiind formulată o opinie separată), că 'a existat și există' un conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție și Guvernul României, generat de acțiunea PÎCCJ — DNA 'de a-și aroga atribuția de a verifica legalitatea și oportunitatea unui act normativ' (OUG nr. 13/2017). (...) O întrebare auzită, în contextul discutat este dacă ar trebui ca acest conflict juridic de natură constituțională să fie prilejul de a pune pe masă o 'lege' a răspunderii magistraților? Chiar dacă este greu de acceptat, pentru unii sau alții, o asemenea, 'lege' există, mai exact, sunt o serie de dispoziții legale clare de răspundere penală, disciplinară, materială a magistraților", se arată într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, AGERPRES de Andreea Ciucă.
Ea a adăugat că acreditarea ideii că 'magistrații nu răspund' ignoră 'chiar legea', atât timp cât magistrații răspund penal, aplicându-li-se Codul penal ca oricărui cetățean, iar magistrații răspund și disciplinar și material, în conformitate cu Legea nr. 303/2004.
"Deci, cadru legislativ există, și încă unul de nivel european — putând fi aplicat—, iar legiferare peste legiferare nu face decât să strice, în orice domeniu, cum ne-au dovedit atâția ani de acte normative în succesiune galopantă. Ar trebui acest conflict juridic de natură constituțională să ne pună întrebări serioase despre problemele din interiorul sistemului? În primul rând, să recunoaștem că nu-i de ajuns să rămânem la nivel de întrebări, ci trebuie să dăm răspunsuri, după cum nu-i de ajuns să găsim răspunsuri dacă nu le punem în aplicare. Iar pentru asta este nevoie, cu prioritate, de o analiză aprofundată, detaliată, la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, cu stabilirea unor concluzii concrete care să poată fi transpuse și în Legile Justiției (tocmai aflate în lucru), așa încât independența să fie independență, dar nu mai mult de atât, indiferent despre care putere în stat vorbim", a menționat președintele AMR.
AGERPRES