ANCOM: Amenzi între 5.000 și 100.000 de lei pentru utilizatorii de echipamente electronice fără marcaj CE

ANCOM: Amenzi între 5.000 și 100.000 de lei pentru utilizatorii de echipamente electronice fără marcaj CE

Utilizarea de echipamente electronice fără marcaj CE este ilegală, iar persoanele care continuă să folosească astfel de terminale sunt pasibile de amenzi cuprinse între 5.000 și 100.000 de lei, atenționează Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), într-un comunicat de presă, transmis, joi, AGERPRES.

'ANCOM a detectat și soluționat în ultimii ani mai multe cazuri de interferențe prejudiciabile care afectau buna funcționare a serviciilor de comunicații electronice, în special a celor de telefonie mobilă. În urma acțiunilor de monitorizare și control a spectrului radio efectuate de echipele tehnice ale ANCOM, s-a constatat că, în ultima perioadă, 59 de astfel de cazuri au fost provocate de utilizarea a peste 150 de telefoane fixe wireless (DECT 6.0), care nu aveau marcaj CE. Dorim să atragem atenția asupra faptului că utilizarea acestor echipamente este ilegală și rugăm consumatorii să achiziționeze doar echipamente produse conform standardelor europene', susține Cristin Popa, director executiv al Autorității.

Conform arbitrului pieței locale de comunicații, telefoanele DECT 6.0, provenite în cea mai mare parte din Statele Unite ale Americii sau Canada, dar și din Asia funcționează în benzi de frecvențe care în România sunt destinate altor servicii, și anume celor de telefonie mobilă și internet mobil de bandă largă de generația a treia. În cele mai multe dintre cazurile identificate și soluționate de ANCOM, aceste telefoane fuseseră introduse în România de către persoane fizice care au călătorit pe continentul american sau ajunseseră în țară fiind trimise de alte persoane, în general rude ale utilizatorilor, fiind ulterior folosite în locuințe particulare, pentru uz personal.

'În momentul în care un astfel de aparat neconform este pus în funcțiune pe teritoriul României, el produce interferențe în funcționarea echipamentelor de telefonie mobilă. Atunci când o stație de bază pentru telefonie și internet mobil este afectată de o asemenea interferență se produc o serie de efecte în cascadă: stația de bază își restrânge zona de acoperire, numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup. Localizarea sursei de interferență prejudiciabilă, atunci când este vorba despre telefoanele fixe wireless (DECT 6.0), este dificilă din cauză că este vorba de o transmisie discontinuă de tip 'burst' (salvă de transmisie) cu alocare dinamică a canalelor de frecvență', se notează în comunicatul citat.

Specialiștii ANCOM au identificat, pe o rază de circa 1 kilometru în jurul stației de bază afectate, câte 5-6 surse de interferențe prejudiciabile de tip 'burst' (salvă de transmisie).

'Ori de câte ori achiziționează un produs electronic (telefoane wireless de tip DECT, echipamente de supraveghere audio/video pentru copii, microfoane wireless, jucării teleghidate, stații de walkie — talkie, corpuri de iluminat cu LED-uri etc.), utilizatorii trebuie să verifice conformitatea acestui produs cu normele europene, certificate prin prezența marcajului CE, precum și prin intermediul detaliilor tehnice din manualul de funcționare și utilizare al produsului. Acest lucru este cu precădere necesar în cazul în care produsul este achiziționat de pe o altă piață decât cea europeană. Dacă dețin astfel de echipamente, utilizatorii trebuie să le scoată imediat din uz', atrage atenția ANCOM.

Potrivit Autorității, în cazul în care cei care dețin astfel de echipamente continuă să le folosească, aceștia pot fi amendați contravențional în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind cadrul general de reglementare a comunicațiilor, cu sume cuprinse între 5.000 și 100.000 lei.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 FMI / „Pregătiţi-vă pentru vremuri incerte”