Anchetă jurnalistică. Tot mai multe antene pe misiunile diplomatice ale Rusiei din Europa, inclusiv în România
O investigație realizată de mai multe publicații internaționale arată că rețeaua diplomatică a Rusiei s-a dotat cu capacități importante de interceptare în 39 de state europene, mai ales în Belgia, care găzduiește sediul NATO și numeroase instituții UE.
O antenă pe acoperișul unei cladiri de la Ambasada Rusiei la Bruxelles FOTO RTBF
Misiunile diplomatice ale Rusiei în Europa sunt echipate cu cel puțin 182 de antene parabolice și de alte tipuri, cele mai multe dintre ele fiind la Bruxelles, 17 la număr pe o suprafață de 46.000 de metri pătrați, relatează „Le Monde” și „De Tijd”.
Analizând imagini surprinse din satelit, fotografii și înregistrări cu drone, autorii anchetei jurnalistice au descoperit că Rusia și-a mărit numărul antenelor atât în Belgia, cât și în alte 38 de state europene. Rusia ar avea opt antene instalate la Berlin, patru la Haga, trei la Paris și câte zece la Sofia, Praga, Belgrad, Madrid, Lisabona și Nicosia.
Numărul mic de antene depistate la Berlin și Paris în comparație cu alte state europene este pus pe seama faptului că dispozitice de acest tip ar fi fost plasate în altă parte. Suspiciuni similare există în cazul Varșoviei, unde nu a fost observată nicio antenă. În schimb, portalul Frontstory a descoperit că Rusia a descoperit antene deasupra unei reședințe care găzduiește diplomați și personal angajat la reprezentanțele sale din această țară din centrul Europei.
În afară de antene, autorii investigației remarcă apariția unor anexe suspecte deasupra misiunilor diplomatice ale Rusiei, așa cum este cazul în Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Malta, Portugalia, Spania, Suedia și România. E greu de crezut că aceste anexe adăpostesc doar instalații tehnice pentru ventilație sau ascensoare, notează sursele citate.
Toate aceste antene și anexe pot fi prezentate de Moscova ca un mod legitim de comunicare între misiunile sale diplomatice și MAE rus. Ori antenele pot înlesni o comunicare mai sigură decât prin intermediul internetului, chiar și în formă criptată.
Dar, având în vedere numărul lor, se poate imagina și o altă utilizare, și anume pentru a intercepta comunicațiile locale.
Potrivit „De Tijd”, Rusia nu are nevoie tocmai de 17 antene la Bruxelles pentru propriile comunicații securizate, ceea ce sugerează că aceste dispozitive sunt folosite cel mai probabil în scopuri de spionaj. Numărul lor a crescut treptat de-a lungul anilor, de la șapte în 2004 până la 17 în prezent.
Modelele instalate de Rusia pot fi utilizate în special pentru a intercepta comunicațiile telefonice prin satelit, dar și comunicațiile aeronautice, maritime, militare și ale poliției, spun experți în unde electromagnetice consultați de autorii investigației.
De asemenea, pot transmite informații către nave militare rusești. Potrivit „De Tijd”, 30 de nave militare rusești s-au apropiat de țărmul Belgiei anul trecut și nu este exclus să fi primit informații importante despre instalații strategice, în condițiile în care au apărut elemente despre faptul că Moscova derulează un program de sabotare a parcurilor eoliene și a cablurilor de comunicații din Marea Nordului.
Astrid, operatorul de telecomunicații al Poliției Belgiene, asigură că tipurile de comunicații căutate de Rusia sunt criptate încă din 2011. Totuși, nu exclude posibilitatea implementării unor noi tehnici de interceptare.
Ministrul belgian al Justiției, Vincent Van Quickenborne, a recunoscut că serviciile secrete ale țării sale au stabilit deja că numărul de echipamente instalate pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Bruxelles este „considerabil”, dar a precizat că utilitatea lor reală nu este ușor de verificat.
Problema este că autoritățile belgiene nu pot interveni în această situație, asta deoarece Convenția de la Viena asigură imunitatea diplomaților și nu permite controlul comunicațiilor unei misiuni diplomatice.
Vincent Van Quickenborne precizează că Belgia a luat deja unele măsuri, de exemplu expulzând, în martie 2022, 21 de angajați ai Ambasadei Rusiei la Bruxelles suspectați de apartenență la serviciile secrete ale Moscovei. Nouă dintre cei 21 de ruși expulzați din Belgia erau specializați în echipamente de comunicații și interceptare.
Serviciile europene de informații lucrează împreună pentru a depista eventuale operațiuni secrete rusești, chiar dacă sarcina lor este delicată din cauza protecțiilor legale existente, notează rtbf.be.
Sursa: adevarul.ro