Anchetă în Franţa asupra unor suspiciuni de ''bunuri ilegal dobândite'' de familia fostului preşedinte al Yemenului

Anchetă în Franţa asupra unor suspiciuni de ''bunuri ilegal dobândite'' de familia fostului preşedinte al Yemenului

O anchetă preliminară pentru "deturnare de fonduri publice" a fost deschisă din cauza unor suspiciuni de "bunuri ilegal dobândite" de către familia fostului preşedinte din Yemen, Ali Abdallah Saleh, în Franţa, a anunţat Parchetul naţional financiar (PNF), relatează AFP.

Cotidianul Liberation a relatat marţi, 22 decembrie, că PNF a deschis o anchetă preliminară vizând familia fostului preşedinte yemenit Ali Abdallah Saleh (1978-2012).

Potrivit cotidianului, familia Saleh a achiziţionat în 2005 mai multe apartamente în vestul Parisului, în apropiere de Champs-Elysees şi Arcul de Triumf, cu suma de câteva milioane de euro.

Numele fiului cel mare al fostului preşedinte, Ahmed Ali Abdullah Saleh, figurează în conducerea societăţii imobiliare create pentru aceste achiziţii.

Treizeci de milioane de euro au fost transferate de la Sanaa într-un cont deschis de fiul cel mare al lui Saleh sub un alt nume la o bancă din Paris, adaugă Liberation.

Fost şef al Gărzii republicane, corp de elită al armatei creat de tatăl său, Ahmed Ali Saleh, născut în 1972, a fost om politic şi ambasador al Yemenului în Emiratele Arabe Unite. Ca şi în cazul tatălui său, bunurile sale au fost îngheţate de Consiliul de securitate al ONU şi de Departamentul american al Trezoreriei în 2015.

PNF a deschis această anchetă în 2019, după ce a primit o cerere de ajutor din partea Elveţiei, care a depistat mişcări de fonduri suspecte între Paris şi Geneva, potrivit Liberation. Investigaţiile sunt încă în curs, a confirmat PNF.

Ali Abdallah Saleh, aflat în fruntea Yemenului timp de peste trei decenii, a fost constrâns să renunţe la putere în februarie 2012 în favoarea vicepreşedintelui său Abd-Rabbu Mansour Hadi, după peste un an de contestare populară în siajul Primăverii Arabe. El a fost asasinat la vârsta de 75 de ani, în decembrie 2017, de rebelii houthi.

Susţinuţi de Iran, houthi luptă din 2015 cu forţele loiale preşedintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi, sprijinite de o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită.

Acest război, care s-a soldat cu zeci de mii de morţi, în principal civili, reprezintă "cea mai gravă criză umanitară din lume", estimează ONU. AGERPRES


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!