Anchetă guvernamentală în SUA pentru cipul misterios din Huawei Mate 60 Pro. În replică, Beijingul interzice iPhone-urile

Anchetă guvernamentală în SUA pentru cipul misterios din Huawei Mate 60 Pro. În replică, Beijingul interzice iPhone-urile

Huawei Mate 60 Pro, un smartphone chinezesc de vârf, a atras atenția guvernului SUA datorită tehnologiei avansate a cipului său. Saltul tehnologic neașteptat al dispozitivului i-a lăsat perplecși pe experții din industrie, mai ales în lumina eforturilor stricte ale SUA de a limita accesul Chinei la tehnologia străină în domeniul semiconductorilor.

Noul Huawei Mate 60 Pro are caracteristici tehnice impresionante, care au stârnit o anchetă în SUA

Noul Huawei Mate 60 Pro are caracteristici tehnice impresionante, care au stârnit o anchetă în SUA

Restricțiile SUA asupra Huawei

În încercarea de a proteja interesele naționale, guvernul SUA a interzis încă din 2019 firmelor americane să furnizeze software și echipamente către Huawei. Această măsură a restricționat, de asemenea, producătorii globali de cipuri, care folosesc tehnologie americană, să colaboreze cu Huawei.

Este unul dintre motivele pentru care suita de produse și servicii Google nu mai poate fi folosite pe telefoanele Huawei produse după 2019. Pe cele mai vechi, toate serviciile Google rămân instalate, dar nu mai pot fi actualizate. A fost o lovitură puternică pentru Huawei, care i-a afectat vânzările.

Principalele motive de îngrijorare invocate au fost potențialele amenințări cibernetice și riscurile de spionaj legate de guvernul chinez . Introducerea unui cip 5G de concepție unică în modelul Mate 60 Pro marchează o etapă importantă pentru Huawei, mai ales având în vedere provocările pe care le ridică aceste sancțiuni americane.

Cipul misterios al Huawei

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, și-a exprimat îngrijorarea în timpul unei recente ședințe de presă de la Casa Albă. El a subliniat necesitatea de a înțelege „caracterul și compoziția” noului cip pentru a stabili dacă vreuna dintre părți a ocolit restricțiile americane privind exportul de semiconductori, transmite CNN .

„Sentimentul din China este covârșitor de pozitiv. Huawei, care cândva concura pentru primul loc pe piața globală de smartphone-uri, pare să își recupereze poziția cu campania „Made In China”, explică David McQueen, director la ABI Research.

Cu toate acestea, el și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la modul în care Huawei a reușit să producă telefonul în umbra restricțiilor impuse de SUA.

Huawei Mate 60 Pro a fost lansat de curând de gigantul din China. FOTO via CNN

Huawei Mate 60 Pro a fost lansat de curând de gigantul din China. FOTO via CNN

Specificațiile tehnice ale Huawei Mate 60 Pro

În timp ce pagina oficială de produs a Huawei pentru Mate 60 Pro oferă detalii limitate despre cip, o analiză recentă realizată de TechInsights pentru Bloomberg a dezvăluit o serie de informații intrigante.

Cipul pare să fie un procesor de 7 nanometri fabricat de Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) din China. În mod special, SMIC, o entitate semi-statală, a fost anterior vizată în restricțiile de export către SUA.

Puterea bateriei: 5000mAh

Densitatea pixelilor: 440ppi

RAM: 12GB

Rezoluție: 1212 x 2616px

Viteza CPU: 1 x 2.62GHz & 3 x 2.15GHz & 4 x 1.53GHz

Megapixeli (camera principală): 50MP & 48MP & 12MP

Dimensiunea ecranului: 6,82 inch

Megapixeli (cameră frontală): 13MP

În ciuda investigațiilor și incertitudinilor în curs de desfășurare, consilierul pentru securitate națională Sullivan consideră că SUA ar trebui să își mențină abordarea concentrată asupra restricțiilor tehnologice. El pledează pentru o strategie de tip „curte mică, gard înalt”, punând accentul pe restricțiile care abordează direct problemele de securitate națională.

Hackeri chinezi au accesat e-mailurile unor oficiali americani

Ancheta guvernamentală asupra Huawei vine pe fondul unui nou episod de spionaj pe axa SUA-China. Microsoft a dezvăluit recent că hackerii chinezi care s-au infiltrat în conturile de e-mail ale unor înalți oficiali americani în lunile mai și iunie au reușit acest lucru obținând inițial date sensibile de la un inginer Microsoft.

O serie de evenimente nefericite, în special funcționarea defectuoasă a unui sistem intern al Microsoft în aprilie 2021 și piratarea ulterioară a unui inginer, au furnizat acestor hackeri o cheie criptografică râvnită.

Această cheie a fost esențială pentru accesul lor neautorizat la conturile de e-mail ale unor oficiali americani, a explicat Microsoft într-o postare detaliată pe blog, citată de CNN .

Ce oficiali americani au fost vizați de atacul cibernetic

Acest act de spionaj cibernetic a stârnit o îngrijorare semnificativă în capitala americană. În special, hackerii au reușit să pătrundă cu succes în conturile de e-mail ale ambasadorului SUA în China, Nicholas Burns, și ale secretarului pentru comerț Gina Raimondo, chiar înainte de vizita programată a lui Raimondo în China.

Adăugându-se la lista persoanelor afectate, reprezentantul republican Don Bacon din Nebraska, un cunoscut critic al guvernului chinez, a confirmat că și el a fost victima acestei breșe.

În mod ciudat, oficialii chinezi au contracarat aceste afirmații de piraterie informatică, sugerând că SUA au lansat în mod similar atacuri cibernetice împotriva Chinei.

Microsoft sub microscop

Colosul tehnologic s-a confruntat cu o examinare intensă din partea legislatorilor și oficialilor americani, care caută acum să clarifice metodele folosite de presupușii hackeri chinezi pentru a se infiltra în aceste conturi de e-mail. Consiliul de revizuire a siguranței cibernetice, susținut de Departamentul pentru Securitate Internă și format atât din experți guvernamentali, cât și din experți din sectorul privat, cercetează în profunzime pentru a înțelege motivele principale care au stat la baza acestei breșe.

Microsoft a anunțat că a remediat defecțiunile tehnice care au permis inițial hackerilor să extragă cheia criptografică din sistemele sale. Subliniind angajamentul lor față de securitate, compania a declarat: „Microsoft întărește continuu sistemele ca parte a strategiei noastre de apărare în profunzime”.

O perioadă delicată pentru relațiile dintre SUA și China

Acest incident de spionaj cibernetic nu ar fi putut veni într-un moment mai delicat. În contextul vizitei cruciale a secretarului de stat Antony Blinken în China în luna iunie, administrația Biden suspectează că această intruziune cibernetică a oferit Beijingului o privire asupra strategiilor SUA înainte de întâlnire.

În timp ce Departamentul de Stat a provocat guvernul chinez cu privire la atacul cibernetic, Rob Joyce, un oficial de rang înalt al Agenției Naționale de Securitate, a catalogat actul drept un act tipic de spionaj. Acesta a comentat în iulie: „Asta fac statele-națiune. Trebuie să ne apărăm împotriva acestui lucru, trebuie să respingem acest lucru. Dar este ceva ce se întâmplă”.

China interzice oficialilor chinezi să mai folosească telefoane iPhone

Deși neagă că ar fi o mișcare-replică pentru ancheta asupra Huawei, China a interzis oficial utilizarea iPhone-urilor pentru oficialii guvernului său central, scriu jurnaliștii „ The Wall Street Journal” .

Această decizie a avut repercusiuni imediate asupra valorii acțiunilor Apple, acestea prăbușindu-se cu 3,6% la New York, marcând cel mai semnificativ declin zilnic din ultima lună.

Acțiunile Apple au suferit o lovitură

Înainte de acest anunț, acțiunile Apple se aflau pe o traiectorie ascendentă, lăudându-se cu o creștere de 46% în acest an. Cu toate acestea, știrile recente au făcut ca miercuri să se închidă la 182,91 dolari.

Wall Street Journal a subliniat că detaliile interdicției au fost diseminate personalului prin intermediul unor grupuri de chat sau întâlniri în persoană. Deși jurnaliștii au făcut eforturi pentru a obține comentarii atât de la Ministerul Afacerilor Externe din China, cât și de la Apple, nu a existat niciun răspuns oficial din partea niciuneia dintre părți.

Interesant este faptul că o sursă în contact regulat cu agențiile guvernamentale centrale chineze a dezvăluit că a existat o practică informală de evitare a iPhone-urilor chiar înainte de pandemie. Această sursă, care a solicitat anonimatul din cauza caracterului sensibil al subiectului, a menționat că oficialii chinezi se orientează acum mai mult către smartphone-uri produse de giganți autohtoni, Huawei fiind un favorit notabil.

Relația dintre Apple și China

Apple a privit întotdeauna China ca pe o piață și un centru de producție esențial. Numai această țară reprezintă aproximativ 19% din veniturile totale ale Apple. Tim Cook, CEO-ul Apple, a făcut chiar o vizită notabilă în China în luna martie, subliniind importanța țării pentru gigantul tehnologic.

Există numeroase speculații conform cărora decizia Chinei ar putea fi o contramăsură ca răspuns la acțiunile SUA împotriva companiilor chineze de tehnologie. SUA au impus anterior restricții asupra unor firme chineze precum Huawei și ZTE. În noiembrie 2022, administrația Biden a oprit chiar și aprobările pentru noi echipamente de telecomunicații de la aceste companii, invocând riscuri pentru securitatea națională.

În plus, populara aplicație TikTok s-a confruntat cu interdicții de pe dispozitivele mai multor instituții din SUA din cauza îngrijorărilor legate de potențialul acces la date de către compania mamă, Bytedance, și de potențialele legături cu guvernul chinez.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri