Anca Dragu: În 2016 am realizat economii la buget de 1,5 miliarde de lei; bugetul României este monitorizat de CE

Anca Dragu: În 2016 am realizat economii la buget de 1,5 miliarde de lei; bugetul României este monitorizat de CE

Fostul ministru al Finanțelor Publice Anca Dragu susține că, în 2016, s-au realizat economii la buget în sumă de aproximativ 1,5 miliarde de lei, având în vedere că, potrivit estimărilor actuale, anul se încheie cu un deficit bugetar de 2,59% din PIB, sub ținta inițială de 2,8% din PIB.

'Nu numai că nu am depășit ținta de deficit de 2,8% din PIB, dar chiar am realizat economii, având în vedere că avem o estimare de deficit, la final de an, de 2,59% din PIB. În bani, asta înseamnă o economie de aproximativ 1,5 miliarde de lei', a declarat, luni, pentru AGERPRES, Anca Dragu.

Ea infirmă, astfel, afirmațiile liderului PSD, Liviu Dragnea, care a declarat recent că veniturile bugetare pe 2016 sunt mai mici cu '10 sau 14 miliarde de lei' decât cele estimate 'pe hârtie' de vechea conducere a Ministerului Finanțelor.

Mai mult, fostul ministru a remarcat faptul că afirmațiile nu vin de la Ministerul Finanțelor.

'Nu am văzut o poziție a ministrului Finanțelor pe această temă. Ei ar trebui să fie, în această perioadă, foarte ocupați cu elaborarea bugetului pe 2017', a subliniat Dragu.

Mai mult, ea a explicat mecanismul de funcționare a bugetului, și anume că acesta este un instrument anual, iar dacă în 2016 ar fi existat cheltuieli suplimentare acestea trebuiau evidențiate în deficitul pe același an, nu transferate pe bugetul pe anul următor.

Totodată, fostul ministru a menționat faptul că bugetul României este monitorizat de Comisia Europeană, care ar fi emis avertismente în cazul în care exista riscul depășirii țintei de deficit.

'Bugetul României, ca și al oricărei țări membre a Uniunii Europene, este monitorizat de Comisia Europeană. Or, toate estimările Comisiei Europene, încă de la jumătatea anului, au evidențiat posibile economii la buget, având în vedere execuția bugetară, în sensul că deficitul se va situa sub 2,8% din PIB în 2016. Așadar, nu au fost evidențiate cheltuieli care să nu fie acoperite', a adăugat Anca Dragu.

Referitor la estimările noului ministru al Finanțelor cu privire la creșterea economică în următorii patru ani, de 5,5% anual, în medie, Anca Dragu a afirmat că proiectul de buget pe care l-a transmis noului Guvern prevede o creștere economică de 4,3% în 2017.

'În proiectul de buget am mers pe o creștere de 4,3% pentru 2017. Dacă, într-adevăr, se vor realiza creșterile de pensii și salarii din programul de guvernare, acestea ar putea avea un aport suplimentar de 0,2 — 0,3 puncte procentuale, pentru că apar efectele din consum. Însă, Comisia Europeană are o estimare de creștere economică de 3,9% din PIB pentru 2017. La fel și Fondul Monetar Internațional', a adăugat ea.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, recent, că se va consulta cu social-democrații pentru a decide o posibilă convocare a unei comisii parlamentare de anchetă, având în vedere că bugetul pe 2017 are ''o gaură" de 10 sau 14 miliarde de lei.

El a spus că ia în calcul constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea deciziilor Ministerului de Finanțe de la ultima rectificare bugetară.

''Este foarte posibil ca mâine — o să mă consult cu colegii mei — să inițiem o comisie de anchetă, pentru că ceea ce s-a întâmplat la Ministerul de Finanțe este ilegal. Ei au estimat pe hârtie, având la bază probabil niște angajamente scrise din partea unor decidenți, că veniturile în România la finalul anului 2016 vor crește cu aproape trei miliarde. Drept pentru care au făcut o rectificare pozitivă. Asta era undeva în 23 noiembrie. 31 decembrie ne arată că veniturile sunt mai mici cu 10 miliarde sau cu 14, o să primesc toate datele mâine dimineață. Asta este total ilegal. Cine a mințit cu aceste date, ceea ce nu s-a mai întâmplat în România, va trebui să plătească'', a declarat Dragnea, la România TV.

Liderul social-democraților consideră că aceia care trebuie să dea ''explicații'' sunt premierul, ministrul de Finanțe, ministrul Fondurilor Europene, șeful ANAF și președintele Consiliului Fiscal.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri