ANAT: Prin eliminarea voucherelor de vacanţă, Guvernul dovedeşte iarăşi că turismul este a cincea roată la căruţă

ANAT: Prin eliminarea voucherelor de vacanţă, Guvernul dovedeşte iarăşi că turismul este a cincea roată la căruţă

Voucherele de vacanţă asigură în mare parte supravieţuirea şi dezvoltarea turismului şi, prin eliminarea acestora, Guvernul dovedeşte că turismul este a cincea roată la căruţă, susţin reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

"Prin eliminarea voucherelor de vacanţă pentru 2021, Guvernul dovedeşte iarăşi că turismul este a cincea roată la căruţă. Voucherele de vacanţă asigură în mare parte supravieţuirea şi dezvoltarea turismului intern, precum şi pregătirea turismului pentru incoming. Niciun Guvern nu a luat în calcul la modul cel mai serios că România poate câştiga bani din export, iar turismul de incoming poate deveni una dintre principalele forme de export de servicii ale ţării noastre. Voucherele de vacanţă aduc plus valoare turismului intern şi asigură fiscalizarea turismului. Un Guvern care gândeşte în perspectivă, pe termen mediu şi lung, poate înţelege acest aspect", explică reprezentanţii ANAT într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism se arată "extrem de intrigată" de actuala decizie a Guvernului României privind eliminarea acordării voucherelor de turism pentru 2021 şi semnalează că ţări cu tradiţie turistică, precum Elveţia şi Franţa, acordă vouchere de vacanţă de zeci de ani iar altele (Cehia) au anunţat că doresc să implementeze un astfel de program pentru revigorarea turismului intern şi refacerea forţei de muncă.

"La 31 decembrie 2020, Guvernul prelungea cu un an programul tichetelor de vacanţă, prin OUG 226/31.12, arătând în preambul cât de util este acest program. Acum, după o lună, acelaşi Guvern renunţă la programul respectiv. Ne întrebăm dacă mai poate fi credibil un asemenea Guvern", declară Dumitru Luca, preşedintele ANAT.

ANAT subliniază că, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 226 din 30 decembrie 2020, actualul Guvern a consfinţit continuarea acordării voucherelor de vacanţă, considerând că sunt extrem de utile pentru turism, iar industria turismului - deci o parte a mediului privat din România - şi-a făcut planuri şi proiecţii în acest sens.

"Ca de obicei, în România legislaţia se schimbă peste noapte şi nu există coerenţă. Iată ce spunea textul Ordonanţei cu privire la voucherele de vacanţă: "având în vedere că măsura de acordare a voucherelor de vacanţă în valoare de 1.450 lei (..) s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România, încurajând un număr de circa un milion de salariaţi români din cadrul instituţiilor publice să îşi petreacă concediile în ţară şi, totodată, a atenuat o parte din efectele negative ale pandemiei de COVID-19 asupra sectorului turistic, cetăţenii români posesori de vouchere de vacanţă achiziţionând pachete turistice în ţară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată, (..) având în vedere că măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2021 va sprijini industria ospitalităţii, puternic afectată de efectele pandemiei de COVID-19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică sau a restrângerii circulaţiei persoanelor în anumite zone ()", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, voucherele de vacanţă asigură în mare parte supravieţuirea şi dezvoltarea turismului intern, precum şi pregătirea turismului pentru incoming.

"Dacă o parte din turismul românesc intră în faliment, cum şi cu ce mai putem primi, pe viitor, turiştii străini? Niciun Guvern nu a luat în calcul la modul cel mai serios că România poate câştiga bani din export, iar turismul de incoming poate deveni una dintre principalele forme de export de servicii ale ţării noastre", au precizat operatorii din turism.

Conform datelor furnizate de aceştia, în 2019 şi în primele 10 luni din 2020 au fost emise tichete de vacanţă în valoare totală de 2,77 miliarde de lei şi au fost consumate în aceeaşi perioadă (decontate de prestatori la emitenţi) tichete de 2,15 miliarde de lei - adică 77,5% din volumul celor emise.

"În concluzie, nu mai sunt atât de multe vouchere de vacanţă în piaţă, aşa cum susţin oficialii. Deci voucherele de vacanţă s-au bucurat de un succes mare şi au fost utilizate, banii întorcându-se în economia naţională", precizează reprezentanţii ANAT.

Aceştia semnalează că voucherele de vacanţă au determinat autorizarea, deci fiscalizarea, a circa 3.000 de structuri de cazare - pensiuni, vile, apartamente, iar prin eliminarea lor există riscul ca unele structuri de cazare să se reîntoarcă la "turismul la negru", bugetul de stat urmând să piardă sume consistente.

De asemenea, în prezent, 90% dintre vouchere sunt acordate de companiile şi instituţiile bugetare, iar 10% de către companiile private, care au şi ele dreptul de a acorda astfel de vouchere. Pe de altă parte, voucherele sprijină mediul privat, deoarece peste 95% dintre furnizorii de turism aparţin mediului privat.

"Ne miră faptul că Guvernul României alege să elimine o măsură extrem de utilă pentru turismul şi pentru economia României. Sunt convins că existau alte pârghii şi soluţii de a economisi bani la bugetul naţional. În plus, aceste vouchere, aşa cum am demonstrat cu cifre, aduc în timp bani economiei naţionale", a declarat Lucian Boronea, prim vicepreşedinte ANAT.

La rândul său, Dumitru Luca a afirmat că, prin adoptarea unor măsuri fiscale corecte şi stimulative, trebuie crescut interesul angajatorilor privaţi de a acorda aceste stimulente, iar acest program nu trebuie nicidecum stopat.

"Înţelegem constrângerile bugetare din această perioadă, susţinem iniţiativa Guvernului României de a reanaliza diferitele sporuri şi avantaje materiale de care beneficiază angajaţii din sectorul public, a pensiilor speciale ce nu au nicio legătură cu contributivitatea, însă nu înţelegem cum aceste vouchere de vacanţă au fost puse pe acelaşi palier cu restul sporurilor şi avantajelor, în condiţiile în care circuitul fondurilor alocate este strict reglementat, ele aducând deopotrivă beneficii angajaţilor, angajatorilor şi economiei naţionale", a punctat Luca.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat luni că, în şedinţa coaliţiei guvernamentale, s-au discutat liniile mari ale construcţiei bugetare pentru acest an şi anumite măsuri pentru restrângerea cheltuielilor, precizând că voucherele de vacanţă nu vor mai fi emise în 2021.

"Rămân valabile voucherele de vacanţă emise anterior şi care pot fi folosite în cursul anului 2021. (...) Nu se emit noi vouchere de vacanţă, pentru că sunt vouchere de vacanţă care sunt valabile în continuare în cursul anului 2021", a spus Orban. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”